Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ešte pred polrokom pri otázke „Akú fixáciu si prajete?“ zvažovali záujemcovia o hypotéke dve možnosti – troj- alebo päťročnú fixáciu. Dnes môžu zvažovať ďalšiu, desaťročnú fixáciu. Tú síce mali banky v ponuke už dlhšiu dobu, ale jej sadzba nebola taká atraktívna. Slovenská sporiteľňa výraznejšie znížila jej sadzbu minulé leto a odvtedy záujem o ňu rastie raketovým tempom. A od februára je v Slovenskej sporiteľni ešte lacnejšia.

Pred niekoľkými rokmi bola na Slovensku najobľúbenejšia trojročná fixácia. Ako sa však úrokové sadzby úverov na bývanie postupne znižovali k jednopercentnej hranici, začali si Slováci uvedomovať výhody pevnej sadzby na dlhšie obdobie a voľbou číslo jeden sa stala fixácia na päť rokov. Tá je najobľúbenejšou aj dnes. Viacerí záujemcovia si ale položili aj inú otázku – prečo mať nízku stabilnú sadzbu len na päť rokov?

Slovenská sporiteľňa je lídrom na trhu s úvermi na bývanie a vždy chce dať klientov čo najlepšiu ponuku. Nahráva tomu aj to, že vďaka politike Európskej centrálnej banky zostáva cena peňazí na trhu veľmi nízka. Aj preto zaviedla atraktívnu sadzbu 10-ročnej fixácie v auguste minulého roka a odvtedy ju sporiteľňa ešte niekoľkokrát znížila. Objem nových úverov na bývanie s touto fixáciou bol v decembri 2019 v porovnaní s augustom takmer sedemnásobne väčší.

Od februára 2020 môžu klienti Slovenskej sporiteľne získať hypotéku s 10-ročnou fixáciou s úrokovou sadzbou už od 1,19 % ročne. V porovnaní s 5-ročnou fixáciou sa tak rozdiel medzi splátkou 100-tisícového úveru s 30-ročnou splatnosťou znížil na necelých 14 eur (330 eur vs 316 eur).

Vďaka digitálnym inováciám stačí na vybavenie hypotéky aj jedna návšteva pobočky banky. Klient prejaví záujem o hypotéku v Georgeovi (na webe či v mobilnej aplikácii) alebo na internetovej stránke banky a všetku potrebnú dokumentáciu (znalecký posudok, výpis z katastra atď.) následne pošle emailom. Banka vstupy spracuje a klient príde do pobočky už iba podpísať zmluvu.

Druh úveruFixácia úrokovej sadzbyÚroková sadzba

v % ročne

Doba splatnosti
Úver na bývanie1 rokod 0,79 %5 – 30 rokov
3 rokyod 0,89 %
5 rokovod 0,89 %
10 rokovod 1,19 %
 15 rokovod 1,69 % 

Všetky komunikované sadzby platia po splnení podmienok Výhodného súčtu (klient spláca úver z účtu vedeného  v Slovenskej sporiteľni, pravidelne si sporí a úver si poistí).