Ideálnou cenou je kategória od 400 do 600 eur.

Huawei uskutočnil v októbri 2021 prieskum medzi Slovákmi, ktorí si nedávno kúpili nový telefón alebo zvažujú jeho kúpu do konca tohto roka. Prieskumu sa zúčastnilo 1 043 respondentov a z ich odpovedí vieme vyčítať, ako by mal vyzerať ideálny smartfón podľa Slovákov.

Ideálny telefón by mal disponovať veľkým a kvalitným displejom (vyžaduje ho 50 % opýtaných), ultratenkým telom (takmer 33 %) a dostatkom pamäte – tento parameter je však pomerne subjektívny. Rovnako by mal ponúkať výdrž batérie na úrovni aspoň jedného dňa (51 %) a jeho fotoaparát by mal kvalitne fotiť aj v neoptimálnych svetelných podmienkach (75 %).

Prekvapilo nás, že Slováci, resp. väčšina z nich, stále preferujú čierne vyhotovenie ako voľbu číslo 1 z hľadiska farebnej verzie. A v neposlednom rade – ideálny telefón by sa mal predávať za 400 až 600 eur. Cena je tým najdôležitejším parametrom pre až 67 % opýtaných.

Ako používame smartfóny?

Slováci v prieskume, ktorý pre Huawei vypracovala spoločnosť NMS, takisto prezradili, že najčastejším dôvodom (48 %) na kúpu nového telefónu je poškodenie alebo zničenie predchádzajúceho smartfónu. A mimochodom, kvalitný optický zoom v telefóne vyžaduje 35 % opýtaných Slovákov.

54 % opýtaných využíva smartfón okrem základnej komunikácie aj na surfovanie, 51 % na sociálne siete. Takmer polovica opýtaných Slovákov pomocou telefónu fotografuje (popravde, čakali sme vyššie číslo) a 40 % ho využíva na mobilné bankovníctvo alebo platby telefónom. Nasleduje počúvanie hudby a sledovanie filmov (28 %) a hranie hier (17 %).

Slováci tiež prezradili, že v kombinácii s telefónom využívajú bezdrôtové slúchadlá (až 58 % opýtaných) a inteligentné hodinky (38 %).

Je zrejmé, že Huawei tento prieskum pripravil pri príležitosti uvedenia smartfónu Huawei nova 9 do predaja. Ten totiž spĺňa viacero kritérií, ktoré vyšli v prieskume ako pre Slovákov dôležité. Z hľadiska objektivity však treba povedať, že segment smartfónov do 500 eur je aktuálne bohatý na viacero kvalitných telefónov – okrem Huawei nova 9 dávame do pozornosti aj Honor 50, Xiaomi 11T či OnePlus Nord 2.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit