Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Za architektonickým návrhom stoja renomovaní architekti Karol Kállay, Branislav Bolčo a Radovan Valenta. „Sme radi, že sa Würthu náš návrh páči,“ hovorí Radovan Valenta.

Slovenská dcéra svetovej jednotky v predaji montážneho materiálu, strojov a náradia, Würth Slovensko, stavia pre svoju centrálu novú budovu. Architektonicky sa pod ňu podpíše trojica renomovaných  architektov Karol Kállay, Branislav Bolčo a Radovan Valenta.

„Architektonické riešenia jednotlivých centrál Würth vo svete majú dva základné znaky  – jedinečný charakter stavby a nezameniteľnú podobu architektúry. Uznávaní architekti tak majú pri návrhu vždy za úlohu na jednej strane podčiarknuť firemnú filozofiu a na druhej zachovať štýl typický pre danú krajinu. Pri tomto zadaní sa nám najviac páčil práve návrh z dielne Karola Kállaya, Branislava Bolča a Radovana Valentu,“ vysvetľuje rozhodnutie konateľka Würth Slovensko Martina Gaislová. Ako podotkla, bola by rada, keby aj slovenská centrála po svojom dokončení rozšírila zoznam prestížnych ocenení, ktoré Würth budovy za architektonické stvárnenie dostávajú. Len vlani si na najväčšom realitnom veľtrhu MIPIM vo francúzskom Cannes odniesla ocenenie MIPIM Awards za Najlepší priemyselný a logistický projekt centrála Würth Svenska AB vo švédskom Örebro.

wurth-kancelarie_web2016_8_nowat

Zelené oázy

„Tým, že Würth Slovensko patrí pod nadnárodný koncern, od začiatku mala spoločnosť ujasnené, že chce jednoduchú funkčnú budovu, ktorá bude spĺňať svetový štandard. Teda bude vyzerať svetovo a unikátne zároveň, pričom základom budú kvalitné materiály,“ hovorí o zadaní Radovan Valenta.

Ako vyplýva z architektonického návrhu, terajšia budova Würth Slovensko sa nezbúra úplne. „Väčšia časť zostane. Budova je vo veľmi dobrej mierke a s vhodnou statikou,“ konštatuje. Dole pôjde fasáda budovy a jej určitá časť. „Vďaka predsadenej sklenej fasáde dostane viac svetla vstupná hala a stane sa reprezentatívnejšia. Presklený vstup bude zároveň v maximálnej možnej miere rešpektovať existujúcu zeleň,“ hovorí. Napríklad aj jeden z pôvodných stromov, ktoré sú dnes v areáli Würthu, tak zostane zakomponovaný priamo do novej budovy. „Požiadavka bola, aby sme zachovali čo najviac pôvodnej zelene, čo vítame. Dnes často investori  kvôli novým stavbám pôvodnú zeleň obetujú, pretože je to pre nich finančná položka navyše. Dotvára to však špeciálnu atmosféru,“ podotýka.

Ďalšia zeleň pribudne na streche budovy, kde budú malé zelené átriá 6×6 metrov. Záhrada tak bude aj po ľavej strane recepcie. „Návrh počíta aj s ubytovaním pre mimobratislavských zamestnancov pre prípady školení. Pre zrelaxovanie zas pribudne posilňovňa,“ dodáva.

Slovenský vzor

wurth-budova_web2016_8_nowat

Pokiaľ ide o typický slovenský prvok, architekti prišli s nápadom ľudového vzoru krížikovej výšivky. „Páči sa nám, keď firmy uvažujú tak, že chcú mať na budove aj typické slovenské prvky. Takže okrem použitia červenej farby, ktorá decentne podčiarkne červené logo Würth, dostane budova ešte jeden prvok – ľudový vzor krížikovej výšivky,“ prezrádza Valenta.

Samotná výstavba budovy bude mať ešte jedno špecifikum: „Chceli by sme, aby sa na stavbe používalo výhradne Würth náradie a produkty. Keďže máme desaťtisíc položiek v sortimente, nemal by byť problém to zvládnuť,“ dodáva konateľka Würth Slovensko Martina Gaislová.

Značky: