Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Start-up zameraný na odpadové hospodárstvo získal v súťaži prvé miesto; na druhom sa umiestnila fínska spoločnosť Mapple a tretie miesto obsadila nemecká spoločnosť Sensorberg.

  • Finále súťaže sa konalo v Paríži ako súčasť jedného z najväčších svetových podujatí zameraných na reality, urbanistické plánovanie a property manažment MIPIM PropTech EU 2019, ktorého sa zúčastňujú všetky rozhodujúce spoločnosti pôsobiace v tejto oblasti. Podujatie tiež slúži ako platforma na prepájanie s inovatívnymi a prelomovými technologickými spoločnosťami a start-upmi.
  • Proptech StartUp Europe Awards je novou súťažnou kategóriou série StartUp Europe Awards, ktorú podporuje Európska Komisia a organizujú nadácia Finnova, celoeurópska sieť EU PropTech House podporujúca spoločnosti zamerané na technologické inovácie v oblasti realít a jeden z najúspešnejších realitných európskych start-upov Workero.
  • Pre spoločnosť Sensoneo ide o tretie významné ocenenie v krátkom čase: v apríli sa rovnako v Paríži stalo víťazom celosvetovej súťaže Smart Territories pod záštitou Innovation World Cup Series, a koncom júna bolo zaradené medzi 3 najlepšie scale-upy regiónu strednej a Východnej Európy

Súťaž The Proptech StartUp Europe Awards 2018 sa dočkala svojho víťaza. Sensoneo, slovenský start-up zameraný na inovácie v odpadovom hospodárstve, obsadil po finálnej sérii pitch prezentácií, ktoré prebehli počas podujatia MIPIM PropTech EU 2019 v Paríži, v súťaži prvé miesto. Spoločnosť so sídlom na Slovensku bola jednou z top 10 spoločností v konečnom finále najlepších inovatívnych firiem z celej Európy. Fínska spoločnosť Mapple, ktorá využíva modelovanie a umelú inteligenciu na pomoc mestám pri rastúcej urbanizácii prostredníctvom špecifických analýz, obsadila druhé miesto. Tretie miesto získala nemecká spoločnosť Sensorberg, ktorá digitalizuje budovy prostredníctvom systému založenom na využívaní agnostických senzorov.

Cieľom spoločnosti Sensoneo je pomôcť mestám a firmám riadiť svoj odpad efektívnejšie a účinnejšie, s väčším ohľadom na životné prostredie a kvalitu života. Spoločnosť vyvinula komplexný systém zložený z niekoľkých nástrojov, ktoré zákazníkom umožňujú kompletne digitalizovať celú kontajnerovú infraštruktúru, nastavovať, monitorovať a riadiť každodennú odpadovú operatívu online. Prostredníctvom vlastne vyvinutých senzorov kombinovaných so sofistikovaným softvérom riešenie umožňuje monitorovať odpad v reálnom čase, navrhovať optimálne zvozové trasy a automatizovanú navigáciu po najkratších a najbezpečnejších cestách. Riešenie umožňuje zvážať odpad podľa reálnej potreby, pričom maximálne vyťažuje dostupné technologické zdroje. Spoluzakladateľka spoločnosti, Andrea Basilová, poďakovala nadácii Finnova, organizácii Proptech House a Európskej komisii za organizáciu tejto súťaže: “Je to skvelá príležitosť ukázať, aké inovácie dokázali európske spoločnosti v tejto oblasti vyvinúť, zdieľať svoje skúsenosti a vzájomne sa podporiť.”

Basilová tiež uviedla, že “víťazstvo je pre spoločnosť Sensoneo ďalším skvelým úspechom, ktorý jasne preukazuje potenciál, aký riadenie odpadu na základe dát prináša do oblasti realitného biznisu, urbanistického plánovania a správy nehnuteľností.” Dodala, že ocenenie je veľkou satisfakciou celému tímu za každodennú tvrdú prácu, ktorú odvádzajú na poli inovácií, technológií a tiež v rámci budovania partnerstiev, ktoré, ako doplnila, sú ich “kľúčom k tomu, aby toto úžasné riešenie dokázalo celosvetovo uspieť.”

Víťaz získava certifikát European Acceleration Ticket v cene 10.000 eur, ktorého cieľom je podporiť ďalšie škálovanie spoločnosti využitím európskych fondov a projektov ako napríklad   LIFE Environment, ktorý umožňuje získať na účel demonštratívneho pilotu až 1 milión eur. Certifikát tiež umožní získať tréning ohľadom všetkých dostupných podporných programov a schém, ktoré Európska únia ponúka.

The Proptech StartUp Europe Awards je novou súťažnou kategóriou zastrešenou pod sériou StartUp Europe Awards, ktorú podporuje Európska komisia a organizujú nadácia Finnova, celoeurópska sieť EU PropTech House podporujúca spoločnosti zamerané na technologické inovácie v oblasti realít a jeden z najúspešnejších realitných európskych start-upov Workero.

50 európskych Proptech spoločností postúpilo do semifinále súťaže, ktoré sa konalo 6.mája v Bruseli. Súťažili pred porotou zloženou z 35 profesionálov, ktorá následne vybrala 10 najlepších spoločností do finále: Be Park (Belgicko), Halio Glass (Belgicko), Sensorberg (Nemecko), HomeBeat.Live (Nemecko), Sensoneo (Slovensko), Realiz3d (Francúzsko), CAD42 (Francúzsko), Mapple (Fínsko), Swedish Build Safe (Švédsko) and Access Green (Írsko). Spustenie prvého ročníka Proptech Startup Europe Awards bolo signálom, ako významne Európska komisia hodnotí potenciál inovatívneho priemyslu PropTech a akú dôležitú úlohu predstavuje v pretváraní tradičného realitného biznisu.

Informácie o víťazoch Proptech StartUp Europe Awards:

Sensoneo

Sensoneo digitalizuje riadenie odpadov. Riešenie využíva vlastné ultrazvukové smart senzory, ktoré v reálnom čase monitorujú zaplnenie kontajnerov, so sofistikovaným softvérom, čo mestám a firmám vo výsledku umožňuje robiť strategické rozhodnutia na základe dát, realizovať zvoz odpadu podľa skutočnej potreby, optimalizovať zvozovú logistiku a vyžívanie technologických a ľudských zdrojov.

Mapple
Mapple je spin-off Laboratória Digitálnej Geografie na Univerzite v Helsinkách. V nadväznosti na dlhodobú spoluprácu s fínskymi mestami a urbanistami sa laboratóriu podarilo vyvinúť nástroje, ktoré umožnujú pochopiť fungovanie miest. S ohľadom na potrebu riešení, ktoré prispejú k smart mobilite v mestách, sa skupina výskumníkov rozhodla využiť svoju expertízu na vybudovanie jednoduchých nástrojov, ktoré mestám pomôžu s každodennými výzvami.

Sensorberg

Sensorberg digitalizuje komplexné budovy a fyzikálne procesy v oblasti Smart Spaces. Firma sa venuje napĺňaniu individuálnych a špecifických potrieb zákazníkov, ktorí vyžadujú unikátne riešenia pre dvere, zámky, senzory a ovládacie prvky.

Značky: