Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Oddnes je možné odovzdať akúkoľvek exspirovanú platobnú kartu v pobočkách najväčšej banky, ktorá sa postará o jej ekologickú likvidáciu alebo recykláciu. Súčasne Slovenská sporiteľňa začína vydávať už iba ekologické karty a predlžuje ich platnosť z 3 na 4 roky, čím dosiahne nižšiu spotrebu materiálu. Tieto karty majú po pridaní do organického kompostu schopnosť rozkladu až do 99 %.  Klienti môžu novú ekologickú kartu s novým George designom získať aj s účtom na jeden rok zadarmo a s bonusom 60 eur.

Podľa odhadov je u nás aktuálne v obehu až 5,5 milióna platobných kariet, čo predstavuje až 27 ton plastu. Donedávna tieto tony materiálu často končili v bežných smetných košoch a následne na skládkach či v spaľovniach.  A keďže obsahujú okrem plastu aj magnetický prúžok a čip, ich likvidácia vôbec nebola ekologická. Slovenská sporiteľňa sa preto rozhodla začať so zberom, recykláciou či ekologickou likvidáciou platobných kariet, bez ohľadu na to, ktorá banka danú kartu vydala.

„Napriek výraznému rastu platieb mobilom či hodinkami sú tradičné platobné karty pre mnohých ľudí stále najpoužívanejším spôsobom platby. Preto sme sa rozhodli, že prinesieme ekologické platobné karty, navyše s novým George dizajnom.  Klienti ich získajú automaticky k novému účtu, a ak si účet otvoria online cez Georgea, majú ho na rok zadarmo, navyše môžu získať bonus 60 eur,“ vysvetľuje Juraj Barta, riaditeľ digitálneho a denného bankovníctva Slovenskej sporiteľne.

Cez Georgea je možné pridať si platobnú kartu do Google Pay alebo Apple Pay ešte skôr, ako ju klient fyzicky dostane. Znamená to, že môže pohodlne platiť hneď po otvorení účtu. Vďaka digitálnej inovácii Moneyback majú klienti pri platbe kartou, mobilom či hodinkami možnosť získať odmenu u obľúbených obchodníkov.

Umelecké diela od crafting plastics! Studio

Zberné nádoby na exspirované platobné karty ktoré nájdu ľudia vo všetkých 205 pobočkách banky, sú vyrábané pomocou technológie 3D tlače z odbúrateľného bioplastu. Sú výsledkom práce dizajnérov z crafting plastics! Studio. Odovzdať je možné akúkoľvek exspirovanú platobnú kartu, bez ohľadu na to, ktorá banka ju vydala.

Viac info na: www.ucet.sk/ekokarty