Od dnes môžete zaplatiť vaším iPhonom alebo hodinkami od Applu.

Na Slovensku je 4,2 miliónov smartfónov, z toho 85 % na platforme Android a 15 % na platforme iOS. Na Slovensku je viac ako 70 000 bezkontaktných terminálov.

Po 15 mesiacoch, kedy máme na Slovensku službu Google Pay, dneškom prichádza Apple Pay. Podľa SLSP má platba smartfónom 2× častejšie ako pri použití klasickej bezkontaktnej karty.

Dokonca sa smartfón používa aj na menšie sumy ako pri platbe kartou. Slovenska sporiteľňa je tak v prvej vlne pri podpore tejto služby. Rovnako tak medzi prvými priniesla možnosti platieb Google Pay.

Na to, aby ste mohli platiť cez Apple Pay, potrebujete banku a kartu (Mastercard, Visa), ktorá službu podporuje. SLSP umožní vyskúšať do konca roka vyskúšať službu každému vďaka špeciálnej akcii, ktorou je teraz účet zadarmo. Výhodou tohto spôsobu platby je, že sa dá vykonať aj v off-line režime. Presne ako s platobnou kartou.

Kariet zaregistrovaných v služieb môže byť viac, môžete si ich meniť pri platbe, podľa potreby.

Je to bezpečné?

Služba Apple Pay chráni vašu kartu, nakoľko pri platbách nepoužívate číslo vašej skutočnej karty. Slovenská sporiteľňa za posledných 15 mesiacov dodnes neeviduje žiadnu podvodnú platbu z doteraz dostupnej služby Google Pay.

Apple Pay sa nedá zneužiť tým, že by niekto chodil terminálom v preplnenej MHD a chcel by vykonať priblížením terminálu k nášmu smartfónu. Je potrebné mať odomknutý smartfón a odomknutú aplikáciu Wallet. To je rozdiel oproti Googlu, pri ktorom tento postup netreba.

Avšak zohľadniť treba aj to, že terminál musí byť zaregistrovaný u banky a tak, nie je možné, aby takto odcudzené peniaze boli anonymné. Navyše každá transakcia ohlásená ako škodlivá bude oznámená všetkým v rámci platobného systému.

Prečítajte si aj:

Slovenská sporiteľňa dnes spustila Apple Pay a novým klientom prináša účet zadarmo

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.