Nový senzor IMX586 poskytne až 48 efektívnych megapixelov.

Spoločnosť Sony, ako jeden z najväčších dodávateľov obrazových snímačov pre smartfóny, predstavila novú generáciu obrazového senzoru pre smartfóny pod označením IMX586. Podľa Sony má snímač najmenšie pixely, aké kedy boli v smartfóne použité. Tie dosahujú veľkosť 0,8 μm (Xperia XZ2 / Premium má veľkosť 1,22 μm) a dokážu poskytnúť až 48 efektívnych megapixelov pri 1/2.3″ senzore.

Pokiaľ pôjde o výkon, tak obrazový snímač IMX586 od Sony chce súperiť s výkonnými zrkadlovkami a umožní používateľom zachytiť kvalitné obrázky s vysokým rozlíšením iba pomocou smartfónu. Spoločnosť Sony zahrnula svoju technológiu riadenia expozície a funkčnosť spracovania signálu priamo do snímača obrazu, čo umožňuje v reálnom čase dosiahnuť oveľa lepší dynamický rozsah, ktorý je oproti bežným snímačom štyrikrát väčší.

Sony predstavilo obrazový snímač s najvyššou účinnosťou

Okrem iného, IMX586 používa farebné filtračné pole Quad Bayer, pri ktorom sa používajú 2 × 2 pixely v rovnakej farbe. To umožňuje dosiahnuť vyššiu citlivosť pri snímaní a výsledkom sú detailnejšie fotografie. Pri fotení pri slabom osvetlení sa pridá aj signál zo štyroch susedných pixelov, čím sa zvyšuje citlivosť na úroveň 12 megapixelov. Výsledkom sú jasné fotografie s nízkym šumom.

Nový snímač CMOS sa začne dodávať v septembri. Nie je však ešte isté, kedy uvidíme prvé zariadenia, ktoré budú obsahovať nový IMX586 od spoločnosti Sony. Bude prvým smartfónom očakávaná Xperia XZ3?

Zdroj: Sony

Prečítajte si aj:

HTC U12+ vs. Huawei P20 Pro: Porovnanie fotoaparátov vo dne a v noci (fototest)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.