Po pol roku tu máme ďalšiu vlajkovú loď od Sony.

Sony na výstave IFA predstavilo ďalší prírastok do rodiny Xperia zariadení. Sony Xperia XZ3 je nová vlajková loď, ktorá mierne vylepšuje dizajn svojho predchodcu a prvýkrát v histórii radu Xperia prináša OLED displej. Zmena typu obrazovky je najvýraznejší rozdiel v porovnaní s polroka starou XZ2-kou.

Všimnúť si môžete aj po bokoch viac zaoblený displej a chrbát telefónu je menej vypuknutý, ako je tomu v prípade Xperie XZ2. Vďaka tomu pôsobí telefón tenším dojmom. Umiestnenie snímača odtlačkov prstov sa však nezmenilo, stále je na zadnej strane a niekomu sa bude zdať, že príliš nízko.

Výrobca zväčšil aj zobrazovaciu plochu, Xperia XZ3 má 6-palcový displej s rozlíšením QHD+, teda 1440 × 2880 pixelov. Nechýba podpora HDR a prepočítanie SDR obsahu do HDR, čo je funkcia, ktorú ponúkla už Xperia XZ2. Rovnako sa vracajú aj dynamické vibrácie, ktoré sa prvýkrát objavili práve v polroka starej XZ2-ke.

Najvýraznejšou novinkou Sony Xperie XZ3 je 6-palcový OLED displej

Výkon, zadný fotoaparát a úložisko ako Xperia XZ2

Je zrejmé, že Sony sa opäť uberá cestou multimediálneho zážitku. Xperiu XZ3 definuje ako televízor vo vašom vrecku. 3,5 mm jack opäť chýba, hlasitosť stereo reproduktorov sa zvýšila o 20%.

Z hľadiska ostatných parametrov sa toho zmenilo iba málo. Novinku poháňa procesor Snapdragon 845 v kombinácii so 4 GB RAM. Úložisko má 64 GB, batéria ponúka kapacitu 3300 mAh. Nechýbajú ani stereo reproduktory a 19 Mpx zadný fotoaparát z Xperie XZ2. Predný fotoaparát má rozlíšenie 13 Mpx. Kto čakal duálny fotoaparát, ktorý je vo výbave Xperie XZ2 Premium, ostane asi sklamaný. A sklamaní budú aj fanúšikovia kompaktnej verzie. Sony Xperia XZ3 Compact neexistuje. Aspoň zatiaľ nie.

Sony Xperia XZ3 má menej vypuknutý zadok ako XZ2-ka a viac zaoblené bočné hrany z prednej aj zadnej strany

S Androidom 9.0 a novou funkciou Side Sense

Xperia XZ3 ponúka už spomínanú 3300 mAh batériu, podporu bezdrôtového nabíjania a technológie, ktoré zvyšujú výdrž aj životnosť batérie. Súčasťou zariadenia je Android 9.0, novou vlastnosťou Sony nadstavby je možnosť vytiahnuť malé bočné menu Side Sense s odkazmi na aplikácie či nastavenia. Podobné menu ponúkajú aj smartfóny Galaxy Note, avšak v prípade Xperie XZ3 ho aktivujete dvojitým poklepaním na bočnú hranu.

Samozrejmosťou je odolnosť IP65/IP68 a telefón obsahuje aj ochranné sklo Gorilla Glass 5. Nová Xperia sa dostane do predaja na prelome septembra/októbra, predobjednávky budú v niektorých krajinách štartovať v polovici septembra. Xperia XZ3 bude k dispozícii v štyroch farbách.

Bočné menu Side Sense

Zdroj: Sony

Prečítajte si aj:

Multimediálne funkcie v Sony Xperia XZ2: Celkový zážitok (4. časť)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Komentáre sú uzavreté