Sony Xperia XZ2 prišla na trh s motom Zábava na maximum.

Tohtoročná vlajková loď spoločnosti Sony púta pozornosť najmä úplne novým dizajnom. Telefón je vďaka zaoblenému chrbtu v najhrubšom bode o niečo hrubší ako konkurencia, tento dizajnový prvok však umožňuje oveľa lepšiu ergonómiu a aj v našej recenzii sme písali, že Xperia XZ2 sa nám drží v ruke veľmi dobre.

Ignorujúc nový dizajn, v jadre ide stále o starú dobrú Xperiu, ktorú máme radi. Sony kladie v prípade novinky veľký dôraz na multimediálne funkcie telefónu a to bola vždy výsada vlajkových lodí tohto výrobcu. Xperiu XZ2 používame už viac ako tri mesiace a preto sme pripravili seriál článkov, v ktorom vám jednotlivé multimediálne funkcie podrobne vysvetlíme.

V prvej časti sme sa zamerali na displej, v druhej časti sme sa venovali stereo reproduktorom a reprodukcii zvuku a tretia časť bola venovaná unikátnej funkcii dynamických vibrácií. V poslednej časti sa pozrieme, ako tieto funkcie fungujú ako jeden celok.

Xperia XZ2 je chladná aj v záťaži

Výborný displej aj zvuk

Ako sme spomenuli v samostatnom článku, 5,7-palcový IPS displej podporuje zobrazenie HDR videa a dokáže aj konvertovať SDR obsah do HDR. Sony vybavilo Xperiu viacerými video technológiami pre čo najlepší obraz a iba málokto dokáže získať z LCD panela kvalitnejšie vizuály ako japonský výrobca. Sledovanie videí na Xperii XZ2 je zábava a celkový zážitok umocňujú aj stereo reproduktory.

Ich hlavnou výhodou je, že smerujú priamo na používateľa. Ide o unikátnu funkciu, s ktorou sa už dnes prakticky nestretnete. Vďaka priamemu smerovaniu nie je zvuk skreslený a netreba špecificky držať telefón v ruke, aby bol zvuk ideálny. Takisto si nebudete zakrývať reproduktory dlaňami pri držaní. XZ2 chválime za čistú a hlasnú reprodukciu ako aj za efekt priestorového zvuku. Pri sledovaní ukážok z filmov ide o praktickú funkciu.

Vibrácie niekto ocení, niekto nie

Zatiaľ čo multimediálny základ je v prípade Xperie XZ2 objektívne veľmi silný, unikátna funkcia dynamických vibrácií je veľmi subjektívna záležitosť. Niekomu sa môže páčiť, iný túto funkciu hneď vypne. Pozitívne je, že možnosť vypnutia je k dispozícii a rovnako aj možnosť prispôsobiť si intenzitu vibrácií.

Základom dynamických vibrácií je väčší vibračný motorček a jeho potenciál využijete aj počas bežného používania telefónu. Xperia XZ2 vibruje výrazne, takže sa nestane, že by ste takúto formu upozornenia necítili. A čo sa týka využitia vibrácií v multimédiách – pri počúvaní hudby ide o atypický zážitok. Pri sledovaní ukážok z filmov však dostávajú videá nový rozmer.

Xperia XZ2 má dva predné reproduktory a systém vibrácií

Optimalizácia batérie na jednotku

Xperia XZ2 si z hľadiska ostatných funkcií zaslúži pochvalu za výbornú optimalizáciu operačného systému Android a za vysoký grafický výkon procesora Snapdragon 845. Hry si tak užijete v aktuálne najlepšej vizuálnej kvalite. A 3180 mAh batéria vám vydrží v porovnaní s konkurenčnými smartfónmi s podobnou kapacitou o poznanie dlhšie. Reálne sa bavíme o dňovej výdrži v záťaži s dostatočnou rezervou.

Xperia XZ2 podporuje aj rýchle a bezdrôtové nabíjanie. Tiež má výborný režim STAMINA pre predĺženie výdrže a obsahuje aj technológie, ktoré minimalizujú opotrebovávanie akumulátora počas nabíjania. Jej 19 Mpx fotoaparát dokáže zaznamenávať superspomalené videá pri 960 fps aj vo Full HD rozlíšení, taktiež 4K HDR video a kvalita fotiek sa medzigeneračne viditeľne zlepšila. Sony chválime aj za ukážkovú softvérovú podporu, bezpečnostné aktualizácie získava na pravidelnej báze.

Záznam 4K HDR videa je unikátna funkcie Sony Xperie XZ2

Prečítajte si aj:

Multimediálne funkcie v Sony Xperia XZ2: Dynamické vibrácie (3. časť)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit