Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Lenovo uviedla na trh svoje najnovšie mobilné pracovné stanice, ktoré sú starostlivo navrhnuté tak, aby poskytovali výnimočný výkon potrebný na zvládnutie najnáročnejších úloh.

Zariadenia Lenovo ThinkPad P1 Gen 7, P16v i Gen 2, P16s i Gen 3 a P14s i Gen 5 vybavené špičkovými technológiami pre podporu umelej inteligencie  dramaticky menia spôsob, ako profesionáli zvládajú najzložitejšie pracovné úlohy. Vďaka intenzívnej spolupráci s priemyselnými partnermi, ako sú Intel, NVIDIA a teraz aj Micron, predstavila spoločnosť Lenovo najvýkonnejšie počítače s podporou umelej inteligencie, ktoré spĺňajú požiadavky moderných úloh založených na umelej inteligencii. Kombinácia procesorov Intel Core Ultra s integrovanými neurónovými procesorovými jednotkami (NPU) a najnovších grafických kariet NVIDIA RTX Ada Generation predstavuje doteraz najvýznamnejší pokrok v technológii AI, ktorý skokovo zvyšuje celkový výkon a produktivitu tradičného počítača.

thinkpad ilustracia 2Zdroj: Lenovo

Najnovšie mobilné pracovné stanice ThinkPad série P s procesormi Intel Core Ultra a grafickými kartami NVIDIA RTX Ada Generation sú flexibilné, výkonné a energeticky úsporné počítače pripravené využívať výhody technológií umelej inteligencie. Integrovaný čip NPU je navrhnutý tak, aby zvládal nenáročné, rutinné úlohy AI, zatiaľ čo grafický procesor NVIDIA vykonáva technologicky a kapacitne náročnejšie úlohy spracovania AI. Táto kombinácia umožňuje „spotrebu“ – každodenné používanie technológií AI – aj „genézu“ – tvorbu nových a originálnych techník AI – a slúži profesionálom, ktorí riešia pracovné úlohy od 3D modelovania cez komplexné vykresľovanie detailného videoobsahu až po inferenciu – samotný vývoj a „tréning“ nových a originálnych technológií AI.

„Najnovšie mobilné pracovné stanice Lenovo ThinkPad série P, navrhnuté s ohľadom na mobilných profesionálov, ponúkajú ideálnu kombináciu know-how v oblasti pracovných staníc, vysokej úrovne výkonu pripraveného na umelú inteligenciu a skutočnej mobility,“ povedal Rob Herman, viceprezident divízie pracovných staníc a klientskej umelej inteligencie spoločnosti Lenovo. „Nové notebooky radu ThinkPad P, ktoré sú vrcholom inovácií v oblasti pracovných staníc, sú navrhnuté tak, aby poskytovali výkon kreatívnym profesionálom, inžinierom a dátovým vedcom, ktorý potrebujú pre komplexné pracovné postupy, nech sú kdekoľvek.“

thinkpad P seriaZdroj: Lenovo

ThinkPad P1 Gen 7: Jedna z najvýkonnejších mobilných pracovných staníc Lenovo pripravených na AI

ThinkPad P1 Gen 7 od spoločnosti Lenovo je ultraprenosná, vysoko výkonná mobilná pracovná stanica navrhnutá pre intenzívne úlohy strojového učenia, ktorá poskytuje flexibilitu pri práci odkiaľkoľvek. Prvotriedna hliníková konštrukcia zariadenia dopĺňa jeho výkonné komponenty a predstavuje skutočnú špičku v oblasti technológií umelej inteligencie. ThinkPad P1 Gen 7 je vybavený najnovším procesorom Intel vPro, edíciou Evo s procesormi Intel Core Ultra, integrovaným NPU a grafikou až NVIDIA RTX 3000 Ada Generation a poskytuje neuveriteľný výkon a silu. Vďaka využitiu kombinovaného výkonu CPU, NPU a GPU je táto pracovná stanica Lenovo optimalizovaná tak, aby efektívne spĺňala požiadavky na spracovanie úloh a úloh s umelou inteligenciou.

Nový notebook je vo vybraných konfiguráciách vybavený technológiami rozptylu tepla z tekutého kovu, ktoré zlepšujú chladiaci výkon a dlhodobú spoľahlivosť pri kritických pracovných zaťaženiach, kde si zložité procesy vyžadujú dlhodobú prevádzku pri maximálnom výkone. Vďaka 16-palcovému displeju s možnosťou konfigurácie dotykového displeja OLED, s pomerom strán 16:10 a veľmi úzkym rámčekom poskytuje P1 Gen 7 doposiaľ najlepší pomer veľkosti obrazovky k telu notebooku, kedy samotný displej zaberá 91,7%. Vďaka certifikáciám ISV1 je ThinkPad P1 Gen 7 ideálny pre tvorcov obsahu (content creators), dátových vedcov, vývojárov hier a špecialistov na CAD aplikácie. P1 Gen 7 je prispôsobený potrebám pracovníkov, ktorí skutočne pracujú v moderných hybridných prostrediach. Všetky displeje mobilných pracovných staníc stavajú na technológiách, ako je zobrazenie s nízkym alebo žiadnym vyžarovaním modrého svetla, Dolby Vision a kalibrácia farieb pre ostrý a živý obraz.

ThinkPad P1 Gen 7 je zároveň prvou mobilnou pracovnou stanicou na svete2 s operačnou pamäťou LPDDR5x LPCAMM2 s kapacitou až 64 GB. Pamäť LPCAMM2, ktorú na trh uvádza spoločnosť Micron v spolupráci so spoločnosťou Lenovo a prináša jedno z najrýchlejších energeticky úsporných modulárnych pamäťových riešení pre počítače. Pamäť LPCAMM2 totiž spotrebuje až o 61 % menej energie a 64 % menej miesta v porovnaní s pamäťou DDR5 SODIMM3, poskytuje väčšiu šírku pásma a podporu dvojkanálovej architektúry v jednom pamäťovom module a je ideálnym vysoko výkonným riešením pre mobilné pracovné stanice a pracovné zaťaženie počítačov s umelou inteligenciou.

Zvyšovanie úrovne výkonu pripraveného na AI s pracovnými stanicami Lenovo ThinkPad série P

Mobilné pracovné stanice spoločnosti Lenovo pripravené na umelú inteligenciu menia produktivitu používateľov v rôznych odvetviach. Vďaka schopnosti zrýchliť pracovné postupy od analýzy dát až po kreatívne procesy poskytujú tieto mobilné pracovné stanice zvýšený výkon potrebný aj pre tie najnáročnejšie pracovné úlohy. Mobilné pracovné stanice Lenovo ThinkPad série P, ktoré sú ideálne pre odvetvia, ako sú AEC, M&E, automobilový priemysel a zdravotníctvo, menia spôsob práce profesionálov, prinášajú efektivitu a inovácie do každej úlohy a sú prispôsobené tak, aby spĺňali vznikajúce požiadavky modelov vývoja a prípadov použitia umelej inteligencie.

thinkpad ilustraciaZdroj: Lenovo

Nové mobilné pracovné stanice ThinkPad P1 Gen 7, P16v i Gen 2, P16s i Gen 3 a P14s i Gen 5 sú vybavené špičkovými komponentmi na dosiahnutie vynikajúceho výkonu. Spoločnosť Lenovo v spolupráci so spoločnosťou Intel výrazne zvýšila výkon a možnosti najnovšieho radu ThinkPad P tým, že do neho zabudovala inovatívne procesory Intel Core Ultra 7 155H až Core Ultra 9 185H. Tieto procesory sa môžu pochváliť kombinovaným integrovaným multiprocesorovým balíkom pozostávajúcim z CPU, NPU a integrovaného GPU, ktorý je navrhnutý tak, aby optimalizoval výkon funkcií využívajúcich technológiu umelej inteligencie vo viac ako 100 aplikáciach4.

„Najnovšie mobilné pracovné stanice Lenovo radu ThinkPad P predstavujú významný krok vpred a sú vybavené špičkovými procesormi Intel Core Ultra so špeciálnym neurónovým procesorom. Táto technológia je navrhnutá tak, aby rozšírila možnosti umelej inteligencie notebookov a zároveň zvýšila výkon, energetickú účinnosť a umožnila vynikajúce zážitky zo spolupráce, takže používatelia môžu tvoriť dlhší čas bez potreby neustáleho nabíjania.“ povedal Roger Chandler, viceprezident a generálny riaditeľ pre segment počítačov pre nadšencov a pracovných staníc spoločnosti Intel.

Procesory Intel Core Ultra nielen zvyšujú výkon funkcií umelej inteligencie, ale prispievajú aj k energetickej účinnosti. Procesory obsahujú technológie na zlepšenie zážitkov z virtuálnej spolupráce, ako sú videokonferencie s podporou AI, ktoré zahŕňajú rozmazanie pozadia, rámovanie tváre a korekciu očného kontaktu. Integrovaná neurálna jednotka (NPU) tieto úlohy účinne zvláda, namiesto pôvodne používaného CPU alebo GPU, čo nakoniec vedie k zníženiu spotreby energie až o 40 %5. Používatelia tak môžu využívať výhody dlhšej výdrže batérie, čím sa znižuje potreba častého dobíjania.

Pre používateľov, ktorí vyžadujú pokročilé možnosti AI a grafických technológií, napríklad na spracovanie väčších dátových súborov bez straty výkonu, ponúka najnovší rad mobilných pracovných staníc Lenovo vybrané modely nakonfigurované s grafikou až do NVIDIA RTX 3000 Ada Generation, ktorá dosahuje úctihodných až 300 biliónov operácií za sekundu6 (TOPS) na masívne zvýšenie produktivity pri práci s technológiami AI. Grafika NVIDIA RTX Ada Generation s technológiou spracovania umelej inteligencie Tensor Core ponúka výkonné funkcie umelej inteligencie, ray-tracingu a grafiky pre rôzne profesionálne kreatívne, návrhárske a inžinierske pracovné postupy. NVIDIA AI Workbench poskytuje dátovým vedcom a vývojárom slobodu pracovať, spravovať a spolupracovať na notebookoch, pracovných staniciach a serveroch Lenovo. Mobilná pracovná stanica Lenovo AI-Ready s nástrojom AI Workbench zvyšuje produktivitu a efektivitu v rôznych pracovných postupoch – od dátovej vedy cez generatívne ladenie až po samotnú tvorbu modelov technológie AI.

Najcennejšou komoditou profesionálnych tvorcov a dátových vedcov je čas. Používatelia môžu využiť umelú inteligenciu akcelerovanú GPU na zlepšenie pracovných postupov v celom rade aplikácií vrátane nástrojov na tvorbu obsahu, vykresľovanie a obchodnú produktivitu. Bezproblémová integrácia technológie NVIDIA RTX s procesormi Intel Core Ultra zvyšuje celkový výkon a umožňuje profesionálom skrátiť čas potrebný na dosiahnutie výsledkov.

Portfólio mobilných pracovných staníc ThinkPad od spoločnosti Lenovo pripravené na AI

Okrem výkonu sú pracovné stanice Lenovo známe aj svojou spoľahlivosťou a bezpečnosťou. Spoločnosť Lenovo je hrdá na to, že vyrába vysokokvalitné produkty, na ktoré sa zákazníci môžu každý deň spoľahnúť. Výnimkou nie sú ani najnovšie pracovné stanice ThinkPad série P, ktoré prešli prísnym testovaním MIL-SPEC, aby sa zabezpečilo, že zvládnu aj tie najnáročnejšie pracovné prostredia. Sada hardvérových a softvérových riešení ThinkShield od spoločnosti Lenovo je ideálna pre najnovšie mobilné pracovné stanice ThinkPad série P, ktoré poskytujú zabezpečenie zariadení a kľúčových informácií. Medzi funkcie patrí diskrétny modul dTPM (Discrete Trusted Platform Module) na šifrovanie používateľských údajov a samoopraviteľný systém BIOS, ktorý v prípade potreby obnoví predchádzajúce nastavenia systému. Spoločnosť Lenovo tiež oznámila, že do svojho radu mobilných pracovných staníc ThinkPad pridala procesor Intel Core Ultra:

ThinkPad P16v i Gen 2Zdroj: Lenovo
  • Lenovo ThinkPad P16v i Gen 2 vypĺňa medzeru medzi základnými a špičkovými mobilnými pracovnými stanicami v elegantnom šasi so 16-palcovým displejom s pomerom strán 16:10 pre náročných používateľov. Pokročilé chladenie s dvoma ventilátormi zabezpečuje maximálne výkon pre náročné pracovné zaťaženie a efektívny multitasking. Obsahuje podporu až pre grafiku NVIDIA RTX 3000 Ada Generation, ktorá vyniká výkonom, svižnosťou a nízkou spotrebou energie a umožňuje inovátorom spracovávať a analyzovať komplexné dáta v reálnom čase.
ThinkPad P16s i Gen 3Zdroj: Lenovo
ThinkPad P16s i Gen 3 2Zdroj: Lenovo
  • Lenovo ThinkPad P16s i Gen 3 ponúka ideálnu kombináciu výkonu a sily v tenkom a ľahkom 16-palcovom šasi a ThinkPad P14s i Gen 5 je jednou z najtenších a najľahších mobilných pracovných staníc Lenovo s vynikajúcou rovnováhou medzi konfigurovateľnosťou, rozšíriteľnosťou a výkonom na cestách v úplne novom 14,5-palcovom šasi s displejom 16:10. Tieto elegantné, vysoko výkonné notebooky podporujú až grafické procesory NVIDIA RTX 500 Ada Generation a pamäť DDR5, aby vynikli pri spracovaní zložitých úloh zrýchlených umelou inteligenciou, pri práci so softvérovými aplikáciami, ako sú AutoCAD, Revit, SolidWorks a ďalšie.

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako pracovné stanice Lenovo pracujú na inteligentnejšej a rýchlejšej budúcnosti AI, navštívte https://techtoday.lenovo.com/us/en/workstations.

Dostupnosť a ceny7

  • Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 bude dostupný začiatkom júna 2024 s očakávanou cenou od 2,450 €.
  • Lenovo ThinkPad P16v i Gen 2 bude dostupný začiatkom mája 2024 s očakávanou cenou 2,140 €.
  • Lenovo ThinkPad P16s i Gen 3 bude dostupný začiatkom júna 2024 s očakávanou cenou od 1,740 €.
  • Lenovo ThinkPad P14s i Gen 5 bude dostupný začiatkom júna 2024 s očakávanou cenou od 1,710 €.

Špecifikácie produktu

  ThinkPad P1 Gen 7ThinkPad P16v i Gen 2
VýkonProcesoryIntel Core Ultra Procesory až Core Ultra 9 185H
OSWindows 11 Pro, Linux certified8
PamäťAž 64GB LPCAMM2 LPDDR5x 7467MT/sAž 96GB DDR5 5600Mhz
Úložisko2 x PCIe 4×4 M.2 2280 SSD P1 Gen 7: Až 8TB P16v Gen 2: Až 4TB
Možnosti grafikyIntegrated Intel Arc NVIDIA RTX 1000/2000/3000 Ada Generation GPU NVIDIA GeForce RTX 4060/4070 GPUIntegrated Intel Arc NVIDIA RTX 500/1000/2000/3000 Ada Generation GPU
Možnosti zobrazenia16-palcov 16:10, 91.7% STB ratio FHD+ IPS, 400nit, 100% sRGB, Low Blue LightQHD+ IPS, 500 nitov, 165Hz, 100% sRGB, Low Blue LightUHD+ OLED Touch, 400 nitov, 100% DCI-P3, Low Blue Light, HDR400, Dolby Vision16-palců 16:10, 83.9% STB ratio FHD+ IPS, 300 nitov, 45% NTSCFHD+ IPS Touch, 300 nitov, 45% NTSC, Low Blue LightFHD+ IPS, 400 nitov, 100% sRGB, Low Blue LightUHD+ IPS, 800 nitov, 100% DCI-P3, Low Blue Light, HDR400, Dolby Vision
AudioDolby Atmos Speaker System Dual MicsDolby Audio Dual Mics
KameraFHD RGB (P16v i Gen 2 only) nebo 5MP RGB+InfraRed with privacy shutter
Batéria90Whr (Customer Replaceable Unit)90Whr
ZabezpečenieChipdTPM 2.0, fTPM
PhysicalČítačka odtlačkov prstov Match-on-Chip Touch na tlačidle nabíjanie Možnosť IR Kamery s rozpoznávaním tváre Windows Hello Fyzická krytka webkamery Snímač na detekciu prítomnosti človeka Nano Kensington lock slot
PripojeniePorty2 x Thunderbolt 4 1 x USB-C (10Gbps) 1 x USB-A (5Gbps) SD Express 7.0 čítačka kariet HDMI 2.1 Audio jack2 x Thunderbolt 4 1 x USB-A (5Gbps) RJ45 1.0Gbps SD Express 7.0 čítačka kariet HDMI 2.1 Audio jack Smart Card čítačka (Voliteľné)
Wirelessaž Wi-Fi 7 (iba model P1 Gen 7); Wi-Fi 6E (iba model P16v i Gen 2) Voliteľné 4G LTE (iba model P16v i Gen 2) Bluetooth 5.3
DesignRozmery354.40 x 241.20 x 17.05mm  365 x 262 x 24.66mm  
VáhaZačína od 1.82kgZačína od 2.22kg
MateriályA Cover: 75% recyklovaný hliník C Cover: 90% recyklovaný horčík D Cover: 55% recyklovaný hliník Kryt reproduktoru:: 90% PCC plastic Obal Batérie: 90% PCC plast Magnet ForcePad: až 30% PCC plast tlačidlá: 85% PCC plast 135W nebo 170W AC adaptér: 30% PCC plastC Cover: 90% recyklovaný horčík D Cover: 30% recycled PC/ABS plast Kryt reproduktoru: 90% PCC plast Obal Batérie: 90% PCC plast tlačidlá: 85% PCC plast 135W alebo 170W AC adaptér: 30% PCC plast
  ThinkPad P16s i Gen 3ThinkPad P14s i Gen 5
VýkonProcesoryIntel Core Ultra Procesory až Core Ultra 9 185H
OSWindows 11 Pro, Linux certified
PamäťAž 96GB DDR5 5600Mhz
Úložiskoaž 2TB PCIe 4×4 M.2 2280 SSD
Možnosti grafikyIntegrated Intel Graphics (single DIMM) Integrated Intel Arc (dual DIMM) NVIDIA RTX 500 Ada Generation 4GB GPU
Možnosti zobrazení16-palcov 16:10, 87.7% STB pomer FHD+ IPS, 300 nitov, 45% NTSCFHD+ IPS Dotykový, 300 nitov, 45% NTSC, Low Blue LightUHD+ OLED, 400nit, 100% DCI-P3, Low Blue Light, HDR500 True Black, Dolby Vision14.5-palcov 16:10, 87.7% STB pomer FHD+ IPS, 300nit, 45% NTSC, Low Blue LightQHD+ IPS Dotykový, 350 nitov, 100% sRGB, 90Hz, Low Blue LightQHD+ IPS, 350 nitov, 100% sRGB, 90Hz, Low Blue LightUHD+ IPS, 430 nitov, 100% DCI-P3, 120Hz, Low Blue Light, HDR400, TCON kalibrácia farieb
AudioDolby Audio Duálne mikrofóny
Kamera5MP RGB nebo 5MP RGB+InfraRed, s fyzickou krytkou
Batéria57Whr nebo 75Whr
ZabezpečenieChipdTPM 2.0, fTPM
PhysicalČítačka odtlačkov prstov Match-on-Chip Touch na tlačidle nabíjanie Možnosť IR Kamery s rozpoznávaním tváre Windows Hello Fyzická krytka webkamery Snímač na detekciu prítomnosti človeka Nano Kensington lock slot
PripojeniePorty2 x Thunderbolt 4 2 x USB-A (5Gbps) RJ45 Gigabit HDMI 2.1 Audio jack
WirelessWi-Fi 6E Voliteľné 4G LTE (iba u modelu P16) Bluetooth 5.3
DizajnRozmery361.50 x 248.60 x 21.13mm  325.50 x 227.60 x 18.50mm  
VáhaZačína od 1.82kgZačína od 1.61kg
MateriályA Cover: 50% recyklovaný hliník C Cover: 90% recyklovaný horčík D Cover: 50% recyklovaný hliník Kryt reproduktoru: 90% PCC plast Obal Batéria: 90% PCC plast Termálny modul: 50% PCC meď Key Caps: 85% PCC plast 100W alebo 135W AC Slim adaptér: 90% PCC plast

Značky: