Výrobca zároveň zlacnil verzie s IPS displejom.

Valve prekvapilo a oznámilo novú verziu obľúbeného Steam Decku. Ide o vreckový herný počítač so systémom SteamOS, ktorý umožňuje kdekoľvek hrať počítačové hry z obchodu Steam.

Pôvodný Steam Deck prišiel na trh koncom roka 2021 a získal si veľkú popularitu. Na jeho úspech neskôr zareagovali aj ostatní výrobcovia, pričom boom vreckových herných počítačov sa naplno prejavil v roku 2023, kedy prišli na trh zariadenia ROG ALLY a Lenovo Legion Go.

Na novú konkurenciu teraz reaguje aj Valve vynoveným Steam Deckom. Nejde o plnohodnotnú druhú generáciu, avšak Steam Deck OLED prináša viac zlepšení, ako je iba iná technológia displeja. 7,4-palcový OLED displej je však jeho najvýraznejšou novinkou. Je väčší (pôvodný Deck mal 7-palcovú obrazovku), kvalitnejší (pôvodný model mal IPS panel) a ponúka aj podporou pre HDR a vyššiu obnovovaciu frekvenciu na úrovni 90 Hz.

Zvýšil sa tiež maximálny jas displeja v SDR zobrazení (zo 400 na 600 nitov). Maximálny jas v HDR režime dosahuje až 1000 nitov. Rozlíšenie však ostalo na úrovni 1280 × 800 pixelov.

Steam Deck OLEDZdroj: Valve
Steam Deck OLED

IPS model sa dočkal zlacnenia

Valve osadilo nový model zdokonaleným procesorom, ktorý je vyrábaný 6 nm výrobným procesom. Jeho parametre a výkon sú totožné v porovnaní so základným Steam Deckom, ktorý poháňa 7 nm procesor.

Zmena procesora by sa mala prejaviť o niečo dlhšou výdržou batérie, ktorá bude lepšia aj vďaka batérii s 50 Wh kapacitou. Pôvodný Steam Deck má 40 Wh batériu. V praxi by to malo znamenať predĺženie výdrže batérie z 2 až 8 hodín na 3 až 12 hodín v prípade OLED modelu.

Steam Deck OLED má tiež o niečo rýchlejšiu operačnú pamäť typu LPDDR5 o kapacite 16 GB a rýchlejšiu bezdrôtovú konektivitu vďaka Wi-Fi 6E.

Vynovený Steam Deck sa dostane do predaja 16. novembra 2023 za cenu 569 eur v prípade 512 GB verzie a za 679 eur za 1 TB model. V predaji ostáva aj Steam Deck s IPS displejom a 256 GB úložiskom za zníženú cenu 419 eur. Valve do vypredania zásob ponúka 64 GB IPS model za 369 eur a 512 GB verziu s IPS displejom za 469 eur.

Ceny jednotlivých verzií Steam DeckuZdroj: Valve
Ceny jednotlivých verzií Steam Decku

Zdroj: Valve

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit