Novinka z dielne švajčiarskeho výrobcu elektrických bicyklov Stormer Bike ponúka poloautomatickú prevodovku a výkonný elektromotor.

Tento bicykel nie je žiadnou hračkou, ale takmer plnohodnotným dopravným prostriedkom, ktorý vás dokáže dostať z bodu A do bodu B veľmi rýchlo, no zároveň „ekologicky“. Novinka ST2 pinion S-Pedelec je nástupcom modelu ST2 Belt a prináša viacero inovácií.

Stromer ST2 Pinion S-Pedelec
Stromer ST2 Pinion S-Pedelec

Základom tohto bicykla je pevná hliníková kostra a výkonné hydraulické brzdy, ktoré musia skrotiť v zadnom náboji uložený elektromotor s výkonom až 750W, čo je trojnásobný výkon z pohľadu bežne používaných motorov v elektrických bicykloch. Motor je uložený v náboji zadného kolesa kvôli integrovanej šesťstupňovej poloautomatickej prevodovke, ktorá je zakomponovaná do stredovej osi bicykla. Prevodovka, resp. pedále sú s elektromotorom prepojené hnacím remeňom, ktorý je jednoduchší ako reťaz a zároveň tichší.

Poloautomatická prevodovka sa stará o plynulý chod v akýchkoľvek podmienkach, pričom zmenu prevodových stupňov takmer vôbec necítiť. Ide o plynulý prevod, pričom nezáleží na tom, či je bicykel v pohybe alebo stojí na mieste. Môžete tak rozbehnutí prudko zastaviť v ťažšom prevode, na mieste nastaviť ľahší a plynulo sa pohnúť, napr. na križovatke a pod.

Stromer ST2 Pinion S-Pedelec
Stromer ST2 Pinion S-Pedelec

Výkonný 750W elektromotor je dopovaný zo 655-wattovej batérie uloženej v ráme, ktorá ponúka dojazd na jedno nabitie okolo 120 kilometrov + je možné si zakúpiť externú batériu, tzv. extender, ktorý zvýši dojazd o ďalších 60 kilometrov. V tejto zostave ide o slušný stroj na diaľkové presuny. A prečo vyžaduje používanie tohto bicykla vodičský preukaz a registráciu? Dôvod je jednoduchý, max. asistovaná rýchlosť dosahuje až 45 km/h, čo je nad rámec predpisov. Nevieme presne aký by bol postup registrácie na Slovensku a či by musel mať tento bicykel klasickú registračnú značku, ako napr. mopedy, no je jasné, že takýto bicykel nie je vhodný na bežné cyklotrasy a mal by byť používaný v rámci bežnej premávky.

Uvádzacia edícia tohto modelu dostala pekné lakovanie (electric green) a v ponuke bude od apríla 2023. Neskôr budú dostupné aj iné farebné prevedenia. Dodajme, že spoločnosť Stromer Bike v tomto čase ešte nezverejnila cenu novinky, no náš skromný odhad je, že to nebude menej ako 3500 eur.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE