Nemusíte byť bohatí na to, aby ste mohli cestovať.

Je to len mýtus, čo šíria neraz práve tí, ktorí nikde neboli. Aj keď treba uznať, že každý si cestovanie po svete môže predstavovať inak…

Ak si však nepotrpíte na luxusné ubytovanie, jedlo v drahých reštauráciách či pohodlné presuny z miesta na miesto, nasledujúce weby vám prezradia, ako aj z mála investovaných peňazí môžete „vytriasť“ okamihy, ktoré vás obohatia, oslobodia a ostanú vám na celý život.

www.hedvabnastezka.cz

Nebuďte turistom, staňte sa dobrodruhom, objaviteľom, pre ktorého je cestovanie životným štýlom –  cestou za slobodnejším a naplneným životom. O tom, že nejde o nereálne predstavy, ako sa spočiatku môže zdať, vás presvedčí český cestovateľský portál HedvabnaStezka.cz, z ktorého srší láska k spoznávaniu nových krajín a kultúr.

Informačné bohaté príspevky, ktoré na stránke nájdete, vás doslova uchvátia, a to až do takej miery, že sa od ich čítania nebudete vedieť odtrhnúť. Dozviete sa tu naozaj všetko – od zaujímavostí až po praktické rady typu, čo zbaliť do batoha pod 7 kg, prípadne ako sa naučiť zjednávať ceny v Ázii.

Informácie pochádzajú priamo z prvej ruky, preto si môžete byť istí, že situácie, ktorými sa možnože vy aktuálne zaoberáte, pred vami už niekto raz riešil. Podobne aj vy môžete vaše doterajšie skúsenosti zdieľať s ostatnými cestovateľmi cez verejne dostupné diskusie.

www.lonelyplanet.com

Istotne ste už niekedy počuli o ikonických cestovateľských príručkách od Lonely Planet. Patria k topke svojho druhu a rovnako za zmienku stojí aj ich webová stránka. Okrem dych berúcich fotografií, ktoré vo vás len prehĺbia túžbu vydať sa do neznáma, tu nájdete každoročne overované a vždy aktuálne informácie.

Bez dlhého vyhľadávania zistíte, kedy je v tej-ktorej krajine hlavná sezóna s najväčším návalom turistov, na aké teploty sa počas roka pripraviť, prípadne s akým denným rozpočtom treba rátať v jednotlivých štátoch, ak sa rozhodnete pre nízkorozpočtové cestovanie alebo na druhej strane klasickú návštevu, kedy na výdavky až tak nehľadíte.

Všetky užitočné informácie sa dozviete aj v krátkych dokumentárnych videách, ktoré sa pre vás stanú šikovným odrazovým mostíkom pri plánovaní vášho životného dobrodružstva.

www.workaway.info

Ideálnym spôsobom, ako čo najlepšie spoznať cudziu krajinu, je v nej žiť. V tom, aby ste vykryli svoje životné náklady (najmä na bývanie a stravu), vám pomôže stránka Workaway. So zárobkom v tomto prípade nepočítajte. Práca ako dobrovoľník vám však umožní ostať na vami zvolenom mieste s minimom financií, pričom zažijete reálny život už nie ako turista, priučíte sa cudziemu jazyku, okúsite inú kultúru, spoznáte nových ľudí a tradície. Je len na vás, pre akú službu sa rozhodnete.

Databáza s projektami je obrovská. Na výber máte v súčasnosti až 155 krajín sveta. Môžete napríklad pomáhať opusteným deťom, starať sa o čajovú plantáž či stádo koní, prípadne zachraňovať korálové útesy. Tomu predchádza registrácia s malým vstupným poplatkom. Pre jednotlivca stojí na rok 29 eur, pre pár 38 eur.

V prípade, že stojíte na druhej strane a ste to práve vy, kto rozbieha nejaký projekt a zišli by sa vám pomocné ruky, na portáli Workaway sa môžete uchádzať aj ako hostiteľ.

www.nomador.com

Radi by ste si vyskúšali, aké je to bývať na lodi nachádzajúcej sa na opačnej strane zemegule alebo prežiť niekoľko týždňov v prepychovej vile či na farme na vidieku? Vyskúšajte takzvaný „house sitting“, kedy môžete bývať kdekoľvek na svete zdarma, a to všetko len výmenou za to, že niekomu postrážite dom či domáce zvieratko, zatiaľ čo domáci budú mimo svojho bydliska.

Nomador je jedným z webov, ktoré takéto služby sprostredkúvajú, ani tu však nejde o zárobkovú činnosť. Po registrácii, ktorá ponúka možnosť prvé tri žiadosti o house sitting zaslať bezplatne a následne je spoplatnená 25 eurami na štvrťroka či 65 eurami na rok, si môžete vybrať spomedzi uverejnených ponúk takú, ktorá vám bude časovo, miestom i náplňou práce vyhovovať. Vzápätí sa o ňu môžete u domáceho uchádzať.

Či si vás vyberie však ostáva aj naďalej na ňom. Pomôcť si môžete vhodne zvolenou profilovou fotografiou, ako aj kladnými referenciami zo strany zamestnávateľov, priateľov alebo známych, ktorými ste už dom či domáceho miláčika strážili.

www.couchsurfing.com

Couchsurfing sa stáva čoraz populárnejším spôsobom spoznávania nových miest u mladých ľudí. Čo môže byť lepšie, než stráviť pár dní s miestnymi obyvateľmi, ktorí vás povodia po originálnych miestach, prípadne vám odporučia pamiatky, o ktorých neraz ani cestovateľskí sprievodcovia netušia a zároveň vás bezplatne ubytujú u nich doma na gauči? Toto všetko so sebou prináša stránka Couchsurfing.com.

Registrácia je zdarma a jej súčasťou je vyplnenie profilu. Potom už len hľadáte hostiteľa žijúceho v krajine (meste), ktoré sa chystáte navštíviť. Keď vám hostiteľ vašu žiadosť schváli, máte vyhrané a môžete sa začať baliť. O svoju bezpečnosť sa báť nemusíte. Riaďte sa len recenziami od bývalých couchsurferov, ktorá je pri poskytovaní a využívaní tohto typu ubytovania kľúčová.

Podobne ako hostiteľ, tak aj vy ako hosť, budete hodnotený buď pozitívnou, alebo negatívnou spätnou väzbou zo strany domáceho. Preto si dajte na vašom správaní a vystupovaní záležať.

Ďalšie tipy

www.cestounecestou.sk – Slovenský kultový web pre všetkých milovníkov cestovania.

www.worldnomadsgroup.com – Cestujte a zarábajte súčasne. Je jedno, kde na svete sa nachádzate. Pracujte ako digitálny nomád.

www.mzv.sk – Všetko o potrebných vízach nájdene pokope na slovenskej stránke Ministerstva zahraničných vecí.

hitchwiki.org/maps/ – Cestujte stopom. Najlepšie miesta na stopovanie nájdete na tejto mape sveta.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: