Prepojiť telefón s operačným systémom Android a notebook s operačným systémom Windows sa dnes dá rôzne. Z našich skúseností to má najlepšie vyriešený práve systém zariadení Galaxy.

V našej praxi, kedy telefón Galaxy S21 Ultra už používame aj na profesionálne videá i fotografie postupujeme tak, že využívame systém Samsung DeX. Je to šikovné prostredie, pri ktorom napr. po prepojení telefónu s notebookom pomocou USB kábla vznikne prostredie určené na spoluprácu. Rovnako používame cloud OneDrive a aplikáciu Adobe Rush, ak treba video strihnúť priamo v telefóne.

Excelentné prepojenie: S káblom, ale aj bez neho

Na obrazovke notebooku si v prípade DeX otvoríme galériu telefónu a veľmi jednoducho premiestňujeme fotky a videá z telefónu do notebooku na ďalšie spracovanie. Mimochodom, ide to aj opačne, teda fotky či videá z notebooku môžete umiestniť do smartfónu. Odporúčame vtedy využiť mobilnú aplikáciu Moje súbory a zamerať sa na položku Interná pamäť. Funguje to dobre!

Samsung DeX umožňuje aj ďalšie veci, ako je napr. spúšťanie mobilných aplikácií na displeji notebooku, pričom s výhodou využijete jeho mechanickú klávesnicu. Napr. také odpovedanie na správy cez WhatsApp s mechanickou klávesnicu vám ušetrí kopu nervov.

Samsung DeX: spojenie smartfónu a notebooku

DeX sa dá využiť aj bezdrôtovo s akýmkoľvek monitorom, ktorý umožňuje bezdrôtovo zrkadliť obraz. Je to tak cesta, ako využiť smartfón Galaxy v podstate ako notebook. Všetko vidíte na veľkej obrazovke a pôvodný displej telefónu využijete ako myš a dotykovú klávesnicu. V núdzi vám to naozaj pomôže.

Ideálne je ale pri tomto spôsobe využívania mať bezdrôtovo pripojenú mechanickú myš a klávesnicu a môžete efektívne pracovať. Výhodou DeX je to, že takto sa dá pracovať v režime jeho zobrazenia na celej obrazovke. Takto máte veľmi dobrý zážitok z jeho používania napr. pri spustení kancelárskych aplikácií ako je Word, Excel na smartfóne, ktorý je napr. bezdrôtovo pripojený so zrkadlením obrazu na veľkom externom monitore.

Firma Samsung má nadštandardnú spoluprácu s Microsoftom a vidieť to všade, v celom ekosystéme. Napr. aj pri využití aplikácie Váš telefón (Your Phone). Ak chcete využiť tento spôsob, musíte deaktivovať spojenie na Samsung DeX a povoliť spojenie Link to Windows a funguje to na prvé spustenie. Drôtovo aj bezdrôtovo a ak ste na rovnakej Wi-Fi sieti so smartfónom aj notebookom, potom vidíte na displeji notebooku aj obrazovku smartfónu.

Prepojenie Galaxy telefónu s Windows notebookom vrátane zobrazenia displeja telefónu.

Prepojenie Galaxy telefónu s Windows notebookom vrátane zobrazenia displeja telefónu. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Niečo takéto sa podarilo naozaj vďaka extra spolupráci medzi firmami Samsung a Microsoft a ak máte telefón Galaxy, môžete to šikovne využiť. Po novom si môžete dokonca definovať aj klávesové skratky na spustenie často používaných aplikácií.

Samsung Members a aké výhody vám prináša členstvo?

Určite ste si všimli, že pri predstavení nových zariadení existujú v prípade predobjednávok nových zariadení populárne darčeky. Najjednoduchší spôsob, ako sa dostať k tomuto darčeku a to bez zložitejšieho vyplňovania údajov zakaždým je stať sa členom skupiny Samsung Members cez príslušnú aplikáciu.

V tomto prípade sa jednak o pripravovanej akcii dozviete včas a tiež cesta na splnenie podmienok na získanie darčeka je takto oveľa jednoduchšia. V rámci skupiny Samsung Members sa rýchlo  dostanete priamo k ponukám, ktoré platia presne pre Slovensko a pri nákupe zariadenia zo slovenskej distribúcie. Rovnako tu vidíte aj pravidelné víkendové akcie, dostanete sa teda k výhodnejším cenám aj na jednotlivé produkty, bundlom (nákup viacerých produktov za výhodnejšiu cenu) a tiež máte možnosť odkupu starších zariadení.

Ak ste členmi Samsung Members, dostanete sa tiež k diagnostike prípadnej chyby zariadenia. Pomocou príslušnej aplikácie sa takto realizuje jeho kompletná diagnostika, ktorá vás môže upozorniť napr. na to, že telefón nebol už príliš dlhú dobu reštartovaný. Poradí aj s tým, ako predĺžiť dobu výdrže na batériu.

Prémiový servis

Ak si kúpite drahšie zariadenie, celkom pochopiteľne očakávate, že v prípade problému vám bude mať kto pomôcť a napr. bez telefónu ani v prípade jeho poruchy nezostanete. Presne o toto sa stará Prémiový servis Galaxy, ktorý máte pre vybrané modely zariadení z rodiny Galaxy k dispozícii. V prípade poruchy prémiového zariadenia (rad Galaxy S, Note a Z) sa pritom môžete nachádzať kdekoľvek na území SR a po nahlásení poruchy zariadenia sa pomoc dostane priamo až k vám. Nezávisle od toho, kde sa nachádza servisné stredisko. Zároveň na dobu opravy dostanete iné Galaxy zariadenie a to v podobnej výbavovej verzii. Tiež si môžete preveriť, koľko bude maximálne stáť daný servisný úkon.

Mimochodom, podmienkou pokračovania záruky na zariadenie je jeho prípadná oprava výhradne v autorizovanom servisnom centre. Práve pri oprave v rámci takéhoto servisného strediska sa pri oprave detailne kontroluje celé zariadenie. Tiež máte istotu, že aj po oprave bude zariadenie vodeodolné, pokiaľ má na to certifikáciu.

OneDrive ako primárny cloud

Dôkazom spolupráce medzi firmami Samsung a Microsoft je aj možnosť používania cloudu OneDrive namiesto pôvodného Samsung cloudu. Táto migrácia z jedného cloudu do druhého je pre zákazníkov dobrovoľná, nemusíte tak urobiť, ak nechcete. Vždy máte možnosť voľby. Používanie OneDrive ako cloudu ale prináša nový rozmer pri používaní Galaxy zariadení. Rovnako je možné ako cloud s Galaxy zariadením používať aj Google Drive, alebo ak chcete tak aj váš domáci NAS server.

Cloud je veľmi výhodné riešenie na ukladanie fotografií a videí, ale aj dokumentov tak, aby ste ich mali dostupné z akéhokoľvek zariadenia. Máte navyše istotu, že o dáta neprídete napr. v dôsledku mechanickej chyby lokálneho záznamového média. OneDrive je navyše aj riešenie ako používať rovnaké multimediálne súbory a dokumenty v smartfóne či tablete a v notebooku.

Spolupráca s inými výrobcami

Microsoft nie je jediná firma, s ktorou má Samsung veľmi dobrú spoluprácu. Ďalším príkladom je Google a prejavuje sa to napr. pri zážitku z aplikácie Google Duo. Takto získate veľmi šikovne použiteľný systém na video komunikáciu, pričom na základe spolupráce medzi týmito dvoma firmami dosiahnete vyššiu kvalitu obrazu a zvuku ako pri použití konkurenčných telefónov. Príkladom nadštandardnej komunikácie je aj to, že na Galaxy zariadenia dostanete garanciu 3 rokov hlavných aktualizácii operačného systému Android, čo je zatiaľ veľmi jedinečné.

Výborná je aj spolupráca s firmou Adobe, ktorá sa prejavuje v tom, že existuje špeciálna verzia videoeditoru Adobe Rush, ktorá je pri jej prenájme lacnejšia, ako by ste to mali pri nákupe priamo od výrobcu. Z vlastnej skúsenosti tvrdíme, že ak chcete strihať video vo svete mobilných Android zariadení, lepší nástroj ako Rush neexistuje.

Ultra WideBand komunikácia

Viacero nových Galaxy zariadení (napr. Galaxy S21, Note 20 Ultra) sú už vybavené komunikáciou Ultra WideBand. Táto má pred sebou veľkú budúcnosť a bude sa dať použiť na úplne nové úlohy. Prvým príkladom použitia UWB komunikácie je prívesok SmartTag+. V tomto prípade, keď hľadáte svoj stratený prívesok (v skutočnosti napr. kľúče na ňom privesené), pohybujete sa pri hľadaní vo svete virtuálnej reality. Teda vidíte cez displej priestor, v ktorom sa pohybujete a šípky smerujú priamo k stratenému prívesku.

Hľadanie SmartTag+ cez virtuálnu realitu

Hľadanie SmartTag+ cez virtuálnu realitu. Zdroj: Samsung

UWB bude v budúcnosti využívané aj na komunikáciu smartfón – auto, kedy telefón bude vaším bezdrôtovým inteligentným kľúčom. Spoluprácu s Galaxy telefónmi v tomto smere ohlásila napr. automobilka BMW, Hyundai, GM a pod. UWB sa využije aj na otváranie hotelovej izby alebo niektorých chránených priestorov.

Vyhodnotenie

Ak to celé zhrnieme, existuje veľa dôvodov, prečo si vybrať práve Galaxy zariadenie. Nie je to len o dizajne a technických parametroch, či používateľskom rozhraní. Aj to aj službách po nákupe zariadenia, dlhej aktualizácii či prípadnom servise. O tom premýšľajte pri výbere vášho ďalšieho zariadenia.

 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.