Počas testov a recenzií rôznych produktov sa často zamýšľame na tým, čo všetko má výrobca daného produktu vo svojom portfóliu a ako sa to dá v praxi využiť v prospech používateľa. Značka Xiaomi sa v redakcii objavuje relatívne často, a preto neunikla ani našej úvahe – čo všetko je súčasťou sveta zvaného Xiaomi?

xiaomi

Nezameniteľné logo technologického giganta – Xiaomi

Prečo nás to zaujíma? Lebo ekosystém! Ekosystém je veľmi dôležitou súčasťou značky/výrobcu, ktorému to vo výsledku prináša zisk – či už z produktov alebo služieb. Najznámejší ekosystém má spoločnosť Apple, ktorý máme veľmi radi, no produkty tejto značky nie sú najdostupnejšie a nie každý je fanúšikom ich relatívne uzavretého systému.

Ak ste fanúšikmi otvorenejšej platformy a dostupnejších produktov, tak Xiaomi bude pre vás ten správny ekosystém (alebo skôr „multiekosystém“), ktorý ponúka obrovské množstvo produktov, ktoré (väčšinou) vzájomne komunikujú a hlave sú cenovo dostupnejšie. Veríme, že na konci tohto článku budete prekvapení z toto, čo všetko táto značka ponúka a ako to všetko spolupracuje. Tak sa na to pozrime!

„Áno, samozrejme, existuje aj „XY“ ďalších značiek, ktoré majú svoje ekosystémy, ale v zásade ide iba o pár produktov.“

Smartfóny Xiaomi

Najčastejšie testujeme telefóny, ktorých má tento výrobca v ponuke neúrekom, pričom ide o relatívne dostupné zariadenia, ktoré vynikajú hlavne pomerom výkon/cena. Tento výrobca delí svoje smartfóny na dve divízie – Xiaomi Mi a Xiaomi Redmi. Prvá kategória je prémiovejšia a tá druhá zase cenovo dostupnejšia. Tieto smartfóny môžu byť zároveň aj tzv. ovládačom alebo centrálnou jednotnou pre ostatné zariadenia, ktoré sú sústredné v aplikácii Mi Home (dostupná zdarma pre Android a iOS). Samozrejme, môžete mať aj telefón inej značky, a pritom používať množstvo Xiaomi zariadení – dá sa to pekne kombinovať.

„Ak hľadáte recenzie telefónov a produktov od tohoto výrobcu, tak zadajte do vyhľadávacieho políčka (vpravo hore) Xiaomi.“

K smartfónom patrí neodmysliteľne aj rôzne príslušenstvo, ako sú napr. ochranné kryty, puzdra, ochranné sklá, dátové káble, powerbanky, alebo rôzne fotografické pomôcky, s ktorými vytvoríte zaujímavejšie fotky a videá. Sami sme boli prekvapení, čo všetko má Xiaomi z tejto kategórie v ponuke. Ak hľadáte rôzne príslušenstvo do auta, tak aj to môžete mať rovnakej značky – napr. držiak telefónu s bezdrôtovým nabíjaním, kvalitnú autokameru, autonabíjačku, alebo výkonný mini kompresor, s ktorým dofúkate pneumatiky na aute, motorke alebo bicykli.

„Možno je dobré vedieť aj to, že Xiaomi nemá megalomanskú výrobu na všetky produkty. V jednoduchosti – vo vlastných závodoch ich vyrába táto spoločnosť iba „zopár“. Veľká časť produktov sú zariadenia od overených externých výrobcov, ktoré sa Xiaomi pozdávajú, ponúkajú určitý štandard kvality a pasujú do ich portfólia, pričom si ich necháva Xiaomi vyrábať pod svojím brandom (značkou).“

xiaomi, slúchadlá

Xiaomi Headphones

Smart náramky a hodinky

Dobrým základom ekosystému a „pokročilého“ geeka sú okrem telefónu aj smart hodinky, prípadne smart náramok, ktorých má tento výrobca v ponuke dostatok – pre náročných i nenáročných používateľov. Za zmienku stojí celosvetovo najobľúbenejší fitnes náramok Xiaomi Mi Band. Aktuálne sa nám veľmi páčia aj odolné smart hodinky Xiaomi T-Rex.

K telefónu a hodinkám patria aj slúchadlá, ideálne bezdrôtové, s ktorými si vychutnáte obľúbenú hudbu alebo podcasty – kdekoľvek a kedykoľvek. Treba počítať s tým, že kvalita zvuku nebude porovnateľná so špičkovými slúchadlami za stovky eur, ale v daných cenách ide o zaujímavé produkty. A nie je to iba o slúchadlách, v ponuke sú aj rôzne Bluetooth reproduktory a Handfree sady.

To je všetko? Ani z ďaleka! Spoločnosť Xiaomi je okrem vyššie uvedených zariadení známa aj svojimi smart produktami pre domácnosť, ktoré sú rozdelené do viacerých sekcií. Niekoľko z týchto produktov sme reálne testovali, pričom niektoré z nich aj dlhodobo používame.

SmartHome zariadenia

Začneme zabezpečením (nielen) domácnosti. Uplynulý rok sme testovali rôzne Xiaomi zariadenia, medzi ktoré patrí aj zostava Mi Smart Sensor Set, čo je základ jednoduchého a prehľadného zabezpečenia rôznych priestorov. Tento set obsahuje riadiacu jednotku, 2 pohybové a 2 dverové/okenné senzory + jedno programovateľné tlačidlo. Túto zostavu jednoducho nainštalujete a prepojíte s aplikáciou Mi Home, pomocou ktorej si nastavíte rôzne upozornenia a scény, ktoré budú plne automatizované.

smarthome

Xiaomi SmartHome

Boli sme prekvapení, ako jednoducho a funkčne to má Xiaomi spracované. Vďaka tomuto systému budete vždy vedieť, čo sa vo vašej domácnosti deje a či tam nemáte nejakú neočakávanú návštevu – to všetko vzdialene – odkiaľkoľvek na svete, stačí vám pripojenie na internet. Okrem toho môžete do systému zabezpečenia pripojiť aj rôzne kamery od tohoto výrobcu. V skratke – celú domácnosť budete mať pod drobnohľadom, a to všetko v rámci jednej aplikácie s jednoduchým prostredím.

„Množstvo ľudí je zaťažených na dizajn, ktorý by mal byť prevažne jednotný a čistý. V tomto Xiaomi vyniká – všimnite si napr. doplnky do domácnosti, ktoré do seba v rámci dizajnu a prevedenia zapadajú ako lego.“

xiaomi toys

Robot Xiaomi

Dôležitým prvkom sú aj LED svetlá, LED žiarovky a rôzne RGB LED pásy, ktoré môžete taktiež ovládať cez aplikáciu Mi Home a kombinovať ich s ostatnými zariadeniami. Nám sa veľmi osvedčilo Mi LED stropné svetlo s extra svietivosťou a Yeelight LED pás, ktorý dotvára atmosféru napr. v obývačke. Do tejto sekcie spadajú aj robotické a tyčové vysávače, s ktorými bude upratovanie domácnosti o čosi jednoduchšie. Robotické vysávače Xiaomi fungujú v danej cenovej kategórii veľmi dobre – viaceré z nich sme v redakcii testovali. Vysávač môžete zapojiť do domácej automatizácie napr. tak, že keď odídete z domu, tak sa začne automatický proces upratovania a vy sa vrátite do bytu, ktorý je povysávaný, a to je fajn pocit :).

Elektrokolobežky Xiaomi

Nezanedbateľným segmentom v portfóliu Xiaomi sú ich populárne  elektrokolobežky, ktoré  zásadne menia spôsob dopravy v rámci miest a mestských výletov. Tešia sa veľkej popularite. S výberom kolobežky to je jednoduché, ak sa budete riadiť základnými radami v tomto článku.  Xiaomi samozrejme predstavilo aj zaujímavé novinky v oblasti elektrokolobežiek v roku 2020. 

Gadgety a starostlivosť o telo

Čo ešte môže byť smart? Podľa Xiaomi asi všetko (smiech..). Je až neuveriteľné koľko smart produktov táto spoločnosť ponúka. Treba však brať na zreteľ, že nie všetko, čo je smart, vám aj reálne život uľahčuje alebo vám vyslovene pomáha. Množstvo produktov má v názve „smart“ iba ako pridanú hodnotu, ktorá síce prináša určité benefity, ale nie je nevyhnutnosťou.

aplikácia, mi home

Aplikácia Xiaomi Mi Home

„Môže byť zaujímavé ukázať niekomu aplikáciu Mi Home v telefóne, pomocou ktorej môžete ovládať okrem zabezpečenia, osvetlenia a vysávaču aj rýchlovarnú kanvicu, varič na ryžu, indukčný varič alebo čističku vzduchu. Áno, všetky spomenuté zariadenia môžete čiastočne ovládať a nastavovať cez aplikáciu.“

Ak chcete mať inteligentné Xiaomi zariadenia aj v kúpeľni, tak pokojne môžete. V ponuke je napr. sonická zubná kefka, ionický sušič vlasov (fén) alebo osobná osobná váha s pokročilými funkciami. Kúpeľnou to ale nekončí, Xiaomi má v ponuke aj hračky pre vaše deti a hravých otcov. Nás lákajú najmä rôzne robotické smart stavebnice (na spôsob lego technics), ktoré môžete po zložení ovládať cez telefón a pokročilejší používatelia si ich môžu aj naprogramovať. Samozrejmosťou sú aj drony a iné praktické „hračky“, ako napr. celosvetovo obľúbené Xiaomi e-kolobežky, ktoré patria medzi najpredávanejšie. Jasné, to Číňanom nestačí, tak doplnili portfólio aj o elektrické bicykle a hoverboardy.

sonická zubná kefka

Sonická zubná kefka – Xiaomi

„Tej značke na „X“ nie je cudzí ani lifestyle a doplnky na cesty, ktorých má v ponuke taktiež dostatok. Nás zaujali praktické cestovné kufre, ruksaky, ale aj polarizované okuliare za prijateľnú cenu.“

Smart TV a projektory

Vyčerpávajúce? Ak áno, tak si môžete oddýchnuť v obývačke pred televízorom, ktorý síce môže byť „hlúpy“, ale ak k nemu pripojíte Xiaomi Mi TV Box, tak z neho veľmi rýchlo a jednoducho spravíte pokročilé Android zariadenie s vlastným ovládačom, ktoré podporuje rôzne aplikácie (napr. Netflix, HBO GO a „XY“ ďalších) a ponúka zaujímavé možnosti využitia. Pre náročnejších má Xiaomi v ponuke laserový projektor alebo mini projektor na cesty, prípadne na terasu, ktorú veľmi rýchlo premeníte na letné domáce kino.

xiaomi product

Xiaomi

Je až neuveriteľné, koľko produktov a smart zariadení má Xiaomi v ponuke. Je to jedna z mála značiek, ak nie jediná, ktorá vám zastreší všetko od telefónu, cez jednoduché zabezpečenie domácnosti, až po tenisky, okuliare a pero v ruksaku.

Aký máte názor na značku Xiaomi vy? Používate niektoré zo spomenutých produktov? Ak áno, určite nám zanechajte váš názor v komentároch pod článkom.

Xiaomi produkty si môžete osobne vyskúšať aj v najväčšom showroome spoločnosti Datacomp

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE