Na Slovensku službu Hybrid Broadcast Broadband TV (HbbTV) kombinujúcu televízne vysielanie so širokopásmovým internetom, spustila ako prvá verejnoprávna televízia RTVS v roku 2014. Vtedy obsahovala len jednu aplikáciu – MS vo futbale 2014. K verejnoprávnej televízii, ktorá medzičasom ponuku rozšírila o teletext a správy, sa v apríli 2016 pridala aj televízia Markíza s beta verziou, ktorá mala aplikácie ako Počasie, Teletext, či obsah z webového portálu TVNoviny.sk

Televízia Markíza spustila svoje hybridné vysielanie v beta verzii dňa 29.4.2016 cez satelitné vysielanie, ktoré obsahovalo aplikácie Počasie, Teletext a obsah z webového portálu TVNoviny.sk
V novej, ešte stále beta verzii, ktorú spustili dnes (22.11.2016) pribudli aplikácie ako TV Program (televízny program staníc Markíza, Doma, Dajto), Videoarchív – na ktorý čakali asi mnohí, O HbbTV a ako bonus tu nájdeme aj hry a redizajnovaný teletext. Dnes nájdeme HbbTV Markízy okrem satelitu už aj u niektorých komerčných operátorov.

Zaujímavou funkciou v prípade videoarchívu je možnosť pri spravodajských reláciach ako sú Televízne noviny, Šport, Počasie, či Refelex sa pohybovať medzi reláciami. Samozrejme tu nájdeme aj iné relácie, ktoré poznáte z vysielania televízie.

Teletext je stále obľúbený a využívaný, tak sa v graficky krajšej podbe nachádza aj v HbbTV, ale samozrejme nechýba možnosť prepnúť do starého známeho režimu.

Čo to vlastne HbbTV je a ako na to?

HbbTV kombinuje prenos dát cez televízny signál a internet. Vďaka tomu môžeme využívať aplikácie, ktoré sú jedinečné pre tú ktorú konkrétnu televíziu.

Pre spustenie HbbTV vysielania je nutné vlastniť televízor či set-top-box s podporou tohto nového štandardu. U niektorých výrobcov, ako je napríklad Samsung, musíte podporu HbbTV ručne aktivovať podľa postupu, ktorý majú na webe. U ostatných výrobcov je funkcia HbbTV poväčšine zapnutá už od výroby. Veľmi dôležité je mať televízor pripojený na internet, inak vám služba nebude fungovať. Niektoré zahraničné stanice posielajú časť obsahu cez vysielanie, čiže obmedzené HbbTV sa vám na zahraničných staniciach môže načítať aj bez internetu, ale na slovenských staniciach sa posiela všetok obsah cez internet, najmä pre veľkosť dát.

Po prepnutí na televíznu stanicu, ku ktorej sú priradené hybridné služby, sa v obraze na chvíľu objaví červené tlačidlo, ktoré signalizuje ich dostupnosť. Od tohto okamihu až do prepnutia na iný televízny program, je možné červeným tlačidlom na diaľkovom ovládači hybridné služby aktivovať. Po stlačení červeného tlačidla sa aktivuje menu, ktoré obsahuje HbbTV aplikácie.
V menu a aj po polažkách sa pohybuje tlačidlami na ovládači. V prípade odchodu z aplikácie, či zmeny napr. zobrazenia teletextu sa používajú farebné funkčné tlačidlá, ktoré sa využívajú aj pri teletexte (červené, zelené, žlté a modré). Pri odchode z prehrávaného video sa zvyčajne využíva tlačidlo späť (return).

Viac o tom, ako sa prejavovala staršia verzia HbbTV na Markíze aj vo videu v tomto článku: 

VIDEO TOUCHIT: Na trh prichádza cenovo dostupný satelitný prijímač pre 4K. Vyskúšali sme si ho!