V redakcii aktuálne testujeme tohtoročnú novinku od Apple – iPhone 7 Plus, a tak sme si povedali, že zároveň pre vás otestujeme aj rôzne ochranné puzdra pre toto zariadenie.

Nie je žiadnou novinkou, že pre nové, resp. prémiové smartfóny je najlepšou ochranou pred poškodením – ochranné puzdro, nie len ochranné sklo, ktoré vám častokrát nepomôže. Máme to overené niekoľko krát a verte, že ak máte “kovový“ smartfón, tak ochranné sklo (bez puzdra) slúži na 70% – len proti škrabancom. Množstvo používateľov má však taký názor (aj my), že smartfón, tak ako ho výrobca zhotovil je najkrajší a „pchať“ naňho nejaké puzdro nie je „najštýlovejšie“. Práve z tohto dôvodu sme do testu zaradili aj také puzdra, ktoré vzhľad vášho prémiového „ajfónu“ nepokazia, ba ho spravia ešte luxusnejším (veríme, že nie všetci budú zdieľať tento názor 🙂 ).

iphone_7_plus_nowat

„Len pre informáciu, viete koľko stojí výmena LCD displeja na iPhone 7Plus? Nie? Nevadí! Pokojne sa usaďte, zhlboka sa nadýchnite a čítajte – cena za výmenu LCD displeja sa pohybuje od 450 do 5OO eur. To je slušná suma, lepšie povedané – takmer polovica predajnej sumy iPhone 7Plus.“

iphone_crashglass_nowat

Takže investícia do kvalitného ochranného puzdra (šplhajúca sa do výšky 70 eur – originál Apple) je znesiteľnejšia, než vyššie uvedená suma za opravu.  My sme však testovali lacnejšie puzdra, v cenovom rozmedzí 15 až 20 eur. Tri produkty z testu sú od spoločnosti USAMS a jedno od GOOSPERY.

USAMS JOE SERIES

Elegantné puzdro z hnedej eko-kože pôsobí luxusným dojmom a pridáva smartfónu (aj vám) ten správny štýl. Materiálové vyhotovenie a spracovanie je na vysokej úrovni a nemáme mu čo vytknúť. Zadná strana má pozdĺžne prešívaný stred, ktorý výrazne dotvára dizajn puzdra. Páči sa nám vyhotovenie vnútornej  strany, kde je telefón uložený, nakoľko má jemnú semišovú podstielku a telefón je ako v „bavlnke“. Boky puzdra lemujú takmer celý smartfón, okrem spodnej časti, kde je vynechaná časť priestoru pre reproduktor, barometrický prieduch a lightning konektor. Zariadenie je v puzdre dobre chránené a pri páde má zabezpečenú dostatočnú odolnosť. Nie je to síce produkt z tých najodolnejších, ale to je daň za jeho luxusný výzor a spracovanie. Výhodou je, že vystúpená šošovka fotoaparátu je v puzdre chránená a bez obáv môžete telefón „šúchať“ po stole. To isté platí aj pre displej, ktorý je pod úrovňou puzdra približne 1mm. Toto puzdro je vhodné aj do „biznis triedy“, ale neulahodí tím, ktorí chcú mať nahryznuté jabĺčko na výstavu všetkým očiam. Je totiž pekne zakryté, ako aj tlačidlá úpravy hlasitosti a tlačidlo napájania. Jediný otvor po bokoch je na prepínač tichého režimu. Tento koncept vyžaduje určitú mieru trpezlivosti od používateľa, kým si presne zvykne, kde sa schované tlačidlá nachádzajú (sú označené len veľmi jemnou drážkou). Hrúbka puzdra neprevyšuje 1,5 mm a subjektívne je toto najkrajšie puzdro z testu. Cena: od 15 eur

USAMS SERIES BOB

Ďalšie puzdro z nášho testu nepotrebuje veľmi podrobný komentár, nakoľko je to „dvojička“ s puzdrom USAMS JOE SERIES. Najpodstatnejší rozdiel je v materiálovom prevedení, ktoré je taktiež z eko-kože, ale iného spracovania. Materiál je hladší, a tým je aj celé puzdro o niečo tenšie. Jeho hrúbka sa pohybuje okolo 1 – 1,5 mm (Fotoaparát i displej sú aj v tomto prípade chránené – pod úrovňou puzdra). Ostatné „parametre“ a veľmi dobré vyhotovenie zostáva zachované, teda okrem výrazného prešívania na zadnej strane. Tmavšie prevedenie tohto produktu je konzervatívnejšie a jeho vzor pripomína mramor. Taktiež patrí medzi luxusnejšie vyzerajúce puzdra, ktoré nedávajú za každú cenu nahryznuté jabĺčko na výstavu celému svetu. Cena: od 15 eur

USAMS DAZZLE SERIES

Prvé puzdro z testu, ktoré je gumené, čo evokuje, že bude viac odolnejšie, ale nie je tomu tak. Toto puzdro ja zaujímavé tým, že je takmer celé transparentné (vrch, spodok a označenie tlačidiel je v čiernej farbe) a vložené zariadenie je v ňom pekne vidieť (aj nahryznuté jabĺčko J). Materiálovému spracovaniu nemáme takmer čo vytknúť, až na jednu nedokonalosť pri „blesku“ telefónu, kde je čierny lem nedokonale spracovaný. Puzdro je príjemné na dotyk, ale trošku sa šmýka, čo je nevýhodou. Napokon, ak máte iPhone v čiernej matnej farbe, v tomto puzdre vyzerá ako „zapatlaný Jet Black“. Páči sa nám jeho spracovanie, dobre označené a hmatateľné tlačidlá hlasitosti a napájania. Puzdro kompletne lemuje boky telefónu a jediné otvory sú – prepínač tichého režimu, lightning konektor a reproduktor s barometrickým prieduchom. Hrúbka puzdra je približne 1 mm, čím takmer vôbec nezväčšuje už tak dosť veľký telefón. Tento koncept má však aj svoje nedostatky. Telefón je síce chránený, ale puzdro nepresahuje nad displej, ani nad šošovku fotoaparátu – vytvára rovinu. To je síce dobrá pomoc pri bežných pádoch, ale tvrdší pád by bol problémovejší. V tomto prípade je priam ideálne doplniť puzdro o ochranné sklo. Chválime vyhotovenie puzdra z vnútornej časti, kde je vytvorená (vrúbkovaná) jemná vrstva, ktorá bráni vzniku „spotených miest“, ktoré boli problémom lacných gumených puzdier. Cena: od 15 eur

GOOSPERY iJELLY METAL

Posledné puzdro z testu nevyniká krásou, ale najlepšie ochráni vaše zariadenie zo všetkých testovaných puzdier. Materiálové vyhotovenie je jemne tvrdená guma v čiernej farbe. Puzdro kompletne lemuje telefón a podstatne vystupuje nad jeho displej, ako aj nad šošovku fotoaparátu. Otvory sú v tomto prípade na všetky ovládacie prvky, ako aj na reproduktor a barometrický prieduch (nechýba otvor pre nahryznuté jabĺčko). Dokonca sú tu aj dva navyše – vo vrchnej časti J. Chválime v celku slušné spracovanie puzdra, ktoré má jedinú úlohu – čo najlepšie ochrániť váš telefón. Avšak, nemôže vám až tak záležať na dizajne, nakoľko toto puzdro naozaj nie je „krásavec“. Za cenu približne 9 eur si určite zaslúži pozornosť. Ideálne je mať toto puzdro poruke, keď idete robiť „špinavšiu“ prácu alebo vyrazíte do prírody, tam je hlavná podstata v ochrane telefónu a nie v tom, ako vyzerá.

Dodajme, že všetky puzdra sa „obúvajú“ na smartfón pomerne jednoducho, ale odporúčame zvýšiť pozornosť pri prevliekaní cez prepínač tichého režimu. Ten nie je veľmi odolný, a preto je lepšie dbať na opatrnosť, aby ste predišli nechcenému poškodeniu.

puzdra_test_uvod-2

Test zaujímavých puzdier je za nami a opäť sa potvrdilo, že nie len to najdrahšie ja najlepšie. Aj keď existuje množstvo ďalších a drahších (aj kvalitnejších) puzdier rôznych značiek, dá sa riešiť ochrana smartfónu aj za rozumnú cenu a vo veľmi dobrej kvalite. Do pozornosti dávame puzdra od spoločnosti SPIGEN, s ktorými máme dlhoročnú skúsenosť a patria k tým najlepším na trhu. Netreba zabudnúť na originálne puzdra spoločnosti Apple, ktoré sú veľmi precízne spracované a dokonale chránia váš iPhone. Vyhotovenia sú z gumy alebo kože, treba však rátať z vyššou cenou, ktorá začína približne od 35 eur.

Prečítajte si aj:

Recenzia iPhone 7: Stále najlepší

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE