Zelený benzín som testoval a pozoroval jeho vplyv na stroje, v ktorých bol používaný, niekoľko mesiacov. Dlhší čas testu mi jasne ukázal jeho výhody i nevýhody, ktoré sú zdokumentované v redakčnom videu.

Test začal takmer na začiatku roka 2024, kedy som začal o tomto palive zisťovať rôzne informácie a špecifikácie, predovšetkým na teoretickej úrovni. Po dôkladnom preskúmaní jeho zloženia (podľa výrobcu) a preštudovaní rôznych nezávislých testov, predovšetkým zo zahraničia, som neváhal a pustil sa do testov v reálnych podmienkach.

Aby bolo testovanie korektné a čo najpresnejšie, tak som potreboval dva totožné stroje, do ktorých sa bude liať odlišné palivo – jeden bude spaľovať klasický 95 oktánový benzín a druhý stroj výhradne zelený benzín (Hercutec 2T). Do testov sa zapojila spoločnosť, resp. predajca záhradnej a lesnej techniky www.ibo.sk, ktorá do testu zapožičala dva krovinorezy značky Villager BC 52 EB. Tieto stroje sú veľmi dostupné pre široké spektrum používateľov, no zároveň dostatočne výkonné na pravidelné kosenie – aj väčších pozemkov/plôch.

Osobne mám k dispozícii pozemok, ktorý čistím od viac ako 50 ročnej buriny a náletových drevín, kde som tento stroj „drvil“ niekoľkokrát mesačne, pričom som používal nielen žaciu strunu (klasickú i hranatú), ale aj žací nôž (trojzubec), s ktorým som bezproblémovo rezal aj náletové dreviny do priemeru cca. 3 – 4 cm. Áno, toto je pre hoby stroj náročná úloha, no tieto zariadenia bolo potrebné dostatočne zaťažovať, aby som videl vplyv palív na výkon i spaľovací systém – po nahliadnutí do útrob.

Stroj, v ktorom som používal zelený benzín Hercutec 2T produkoval zásadne menej citeľného zápachu počas práce, čo je celkom príjemné zistenie najmä s ohľadom na fakt, že so strojom pracujete aj niekoľko hodín. Avšak, ešte dôležitejšie je, že stroj pracoval o niečo intenzívnejšie, resp. rýchlejšie nabiehal do výkonu, a to bez akýchkoľvek výkyvov. Spozoroval som aj absolútne jednoduché štartovanie, a to bez ohľadu na to, či bol motor teplý alebo som štartoval po 2 týždňoch nečinnosti stroja.

Samozrejme, ide o nové stroje, ktoré nemajú s funkčnosťou žiadny problém, no bolo poznať rozdiel v tom, že vyžínač s 95 oktánovým benzínom štartoval málinko horšie – predovšetkým po dlhšej nečinnosti stroja. Treba podotknúť, že aktuálne testovaný zelený benzín je určený pre všetky 2-taktné stroje a je strojovo miešaný so syntetickým olejom v pomere 1:50. V rovnakom pomere som miešal aj klasický benzín, akurát som k tomu potreboval vhodnú bandasku a mierku. Zelený benzín má výhodu v tom, že je dodávaný v rôznych bandaskách (1L/5L/25L) a strojovo zamiešaný, čiže stačí naliať a pracovať, čo môže byť pre určitú skupinu hobby  používateľov zásadný benefit.

Zeleny benzin
Zeleny benzin

V rámci času, ktorý som strávil testom tohto paliva som ho použil aj do novej motorovej píly značky Stihl, pri ktorej bolo potrebné mierne upraviť voľnobeh (nie je nutné navštevovať servis, stačí si preštudovať manuál o d zariadenia) aby pracovala na voľnobehu podľa predstáv. Pocitovo pracuje píla s týmto palivom efektívne, stabilne – bez výkyvov vo výkone a aj v tomto prípade som spozoroval rýchlejší nábeh do otáčok a takmer bez zápachovú prevádzku. Je potrebné dodať, že stroje, nech už spaľujú akýkoľvek benzín, by ste nemali v žiadnom prípade používať alebo nechávať naštartované v uzatvorených a nevetraných priestoroch.  

Výsledok testu je po polročnom používaní veľmi pozitívny, a to predovšetkým s ohľadom na fakt, že pri mojej spotrebe paliva sa nemám dôvod vracať k používaniu klasického 95 oktánového benzínu. So zeleným benzínom pracujú stroje efektívnejšie, ľahšie štartujú a hlavne šetria samotný motor, nakoľko Hercutec 2T neobsahuje „XY“ prísad, vrátane BIO zložiek, ktoré zanášajú spaľovací systém motora

Zelený benzín Hercutec 2T
Zelený benzín Hercutec 2T

Kompletné informácie o zložení, výhodách a cenách nájdete na webe: www.zelenybenzin.sk

Toto palivo je bez zmien kvality možné dlhodobo skladovať ­– až 3 roky v plastových nádobách a 5 rokov plechových sudoch, čo je ďalšia skvelá vlastnosť, nech už máte akékoľvek plány. Od tohto sa odvíja aj fakt, že po sezóne sú stroje v dobrej kondícii, palivový systém nie je zanesený a ľahko sa štartujú, bez nutnosti robiť rôzne úpravy pred prvým štartom. To všetko šetrí nie len vaše nervy a čas, ale hlavne stroje, ktoré budú pracovať dlhšie bez porúch, čo má taktiež vplyv na životné prostredie (menej časté obmieňanie zariadení).

Test vznikol v spolupráci so spoločnosťou: www.zelenybenzin.sk

Stroje do testu zapožičala spoločnosť: www.ibo.sk

Prečítajte si aj:

https://automoto.touchit.sk/zeleny-benzin-zacinane-s-dlhodobym-testom-unikatneho-paliva-ktore-je-setrnejsie-k-strojom-i-zdraviu-pouzivatelov-predstavenie/10045/

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté