HP ProBook 455 G2

HP-ProBook-455-G2_1b_nowat

Séria ProBook je určená používateľom hľadajúcich nadštandardný pomer cena / výkon. Notebooky tejto série sú lacnejšie ako vyššia profesionálna séria EliteBook. Nič to vak neuberá na kvalite spracovania alebo celkových možnostiach notebooku vo firemnom segmente. Svojou veľkosťou je určený viac na pracovný stôl ako prenášanie. V našej konfigurácii, ktorá sa sústredila viac na cenu, ponechal výrobca základný HD displej.

Materiálové spracovanie je v duchu celej série. Nie je to vyslovene hliníkový model, no je tu kombinácia plastu a hliníka. Veko displeja je matné, klasika, pripravte sa na odtlačky prstov a vlhké šmuhy na ňom zostávajúce. Klávesnica je vodeodolná a má odvodné kanáliky pri poliatí vodou. Na klávesnicu si nebude treba dlho zvykať, nakoľko je tu štandardné usporiadanie klávesov a veľkosť klávesov Enter a Shift je dostatočná. Menšie sú šípky hore/dole, no aj na toto si ľahko zvyknete. Takisto s nám páčila veľkosť klávesov numerického bloku. Sú rovnako veľké, ako tie v numerickej časti. Opierka na ruku je hliníková a ma vertikálne šrafovanie, ktoré je príjemné na dotyk. Touchpad sa dá tiež dobre používať a má dve samostatné tlačidlá, teda niečo na čo sú zvyknutí konzervatívni používatelia.
Reproduktory sú umiestnené pod šrafovaním nad klávesnicou. Na prihlasovanie do systému nechýba čítačka odtlačkov prstov. Čistota prostredia je presne v štýle HP. Okrem tlačidiel na vypnutie notebooku, bezdrôtového pripojenia a zvuku, tu nie sú žiadne rušivé prvky. Menej praktické je umiestnenie čítačky SD kariet na prednú hranu.

Parametre a technológie

Celkový výkon sa pohybuje v strednom pásme. Ocenili sme použitie platformy AMD, čo v našich končinách nie je až tak zvykom. To malo dopad na celkovo nízku cenu notebooku a v kancelárskom režime získate vyladený stroj. Najmä keď započítame aj grafickú kartu integrovanú na doske s procesorom. V sérii AMD A8 ide o Radeon R5 s 512 MB VRAM. Teda nie je určená primárne na hranie hier. Využijete ju ale pri práci s obrázkami a kancelárskou grafikou. Kto by chcel, má na tejto karte stále možnosť zahrať si staršie hry.

Výrobca pridal 1 TB úložného priestoru v podobe klasického pevného disku. Ten má len 5400 otáčok a pri 4 GB RAM ho budete cítiť. Systém je teda určená na bežné využívanie, nebude to trhač výkonu a pri reštarte treba počítať s dlhším časom, pokým sa všetko naštartuje. Grafiku síce môžeme nazvať kancelárskou, no má vyšší výkon ako niektoré konkurenčné varianty Intel HD Graphics. Tomu je priamo úmerná aj spotreba. Notebook má pri bežnom používaní spotrebu v priemere 18 W. Na to, že ide o veľký model a za cenu pod 550 EUR vydržal takmer 6,5 hod. pri práci na baterku.

Zahrievanie spodnej časti tiež ovplyvnila grafika, ako hlavný stavebný kameň celého notebooku. Treba počítať s vyššou teplotou (nad 44 °C), no používanie na kolenách bude pravdepodobne menej časté ako v režime na stole.

Porty

Vľavo – VGA, eternet, HDMI, 2 × USB 3.0 + čítačka SD vpredu v ľavej časti

Vpravo – kombinovaný audio, 2 × USB 2.0, optická mechanika

Fotogaléria

 

Hodnotenie

+ kvalita tela, cena, grafika od AMD, biometrická čítačka

–  pomalý disk, len HD rozlíšenie

Cena: 539 EUR

Zapožičal: Hewlett-Packard Slovensko
(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

Značky:
1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.