Lenovo ThinkPad W550s

W550s_Hero_01_nowat

Pracovná stanica v podobe tohto ultrabooku je určená pre náročných používateľov. Môžete sa spoľahnúť na silné a odolné telo a k tomu všetkému sa dá aj rozumne prenášať. Tento model je vhodný do kancelárie na pracovný stôl. Tým, že je pevný a postavený na horčíkovej zliatine, prežije aj pády a hrubšie zaobchádzanie. Celkové vyhotovenie je v štýle ThinkPad, teda neočakávajte dizajnové výstrelky a rôzne lahôdky. Používatelia, ktorí si kupujú ThinkPady to vlastne ani neočakávajú a spoliehajú sa na vyladené pracovné rozhranie. Základom je klávesnica odolná voči poliatiu. Je tiež podsvietená v dvoch stupňoch bielymi LED diódami. Na klávesnici je trackpoint a nechýba touchpad, ktorý funguje ako tlačidlo, no máte k dispozícii aj klasické tri tlačidlá nad ním. Sú viac určené na prácu s polohovacím klobúčikom, no my sme ich používali aj pri práci s dotykovou podložkou.

Páčilo sa nám tvarovanie aj veľkosti klávesov a najmä dvojriadkový Enter. Tiež si pochvaľujeme dlhý Shift na pravej strane. V konečnom dôsledku sme zmenšené šípky nijako negatívne nevnímali a na kláves PgDn a PgUp nad ľavou a pravou šípkou sme si tiež zvykli. Opierka na ruku je vzhľadom na rozmer ultrabooku priestranná, no pôsobila na dotyk lacným plastovým dojmom. Veľmi sa nám páčili štyri tlačidlá rýchlej voľby nad numerickým blokom. Spustenie kalkulačky, zamknutie systému, spustenie prehliadača alebo Prieskumníka je tak o niečo jednoduchšie.

Veko displeja je uchytené kovovými kĺbmi a môžete ho otvoriť až na úroveň 180°. To môže byť užitočné, no viac vo výnimočných prípadoch, akoby to bolo pravidlom. My sme mali notebook v konfigurácii bez dotykového displeja. Výrobca má ale v ponuke aj dotykový displej s podporou 10 dotykových plôch.

Telo notebooku bolo testované podľa ôsmich parametrov vojenských štandardov. Odolá rýchlej zmene tlaku, teplotným výkyvom, prachu, vlhkosti a ďalším nežiaducim vplyvom.

Parametre a technológie

Hlavný výpočtový výkon je postavený na procesore Intel Core i7 5500U 2,4 ÷ 3 GHz. Ten je výkonný, inak povedané vhodný aj na strih videa a zároveň je jeho maximálne TDP 15 W. Kapacita RAM je 8 GB čo v spojení s 256 GB SSD diskom považujeme za nadštandardnú konfiguráciu. Samozrejme, štandardnú v pomere ceny, za ktorú sa tento stroj predáva. Displej má Full HD rozlíšenie. Grafická karta je špecializovaná. Nie je to „mainstreamová“ karta ale špecializovaná pre podnikové aplikácie ako napríklad AutoCAD. Nie je to najsilnejšia grafika a je viac určená na úsporu energie ako výkon. Je založená na technológii Maxwell a má celkovo 384 jadier CUDA. Ak ste už počuli o tejto technológii, viete, že jej silnou stránkou sú „jednoduché“ výpočty no pozdvihnuté výkonom mnohých jadier, ktoré ich vykonávajú. Grafická karta je na pomyselnom rebríku pod kartami ako GeForce GT 755M alebo Radeon HD 8850M. No keď si pozriete naše benchmarkové testy, uvidíte, že dosahuje o niečo lepšie výsledky. Notebook má certifikáciu ISV, ktorá zaručuje stabilný výkon pri použití takto certifikovaných programov.

Absolútnou špičkou je výdrž. Notebook vydrží na batériu takmer 19 hodín. Sú tu totiž hneď dve. Jedna s možnosťou odnímania a teda výmeny priamo za behu. Technológia Power Bridge umožňuje vymeniť baterku, ktorá je súčasťou zadného tela. Kým ju vymeníte, úlohy sa ujme vstavaná baterka. Toto je vynikajúca vec, najmä ak si zoberiete notebook na cesty a do zásoby napríklad ďalší akumulátor. Pod akumulátorom bol v našej konfigurácii aj 3G/4G modul. Naspodku je dokovací konektor.

Porty

Vľavo – USB 3.0, VGA, kombinovaný audio, čítačka SD kariet, LAN, čítačka Smart Card

Vpravo – 2 × USB 3.0, Mini DisplayPort

Fotogaléria

Hodnotenie

+  pevné telo, veko displeja, silná konfigurácia, certifikácia ISV, vynikajúca klávesnica, rekordná výdrž na baterku

–  menej portov

Cena: 2199 EUR

Zapožičal: Lenovo Slovakia
(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

Značky:
1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.