Nubia N1

Toto je telefón strednej triedy a je tu vidno viac výrazný zlepšení aj iné materiálové vyhotovenie. Nie nadarmo táto N1-ka už nie je s prívlastkom „Lite“. Telo telefón ju kovové a v tomto prípade už tu nie je vymeniteľný akumulátor.

Táto konštrukcia ovplyvnila aj SIM karty. Máte tu dve Nano SIM karty ale už v hybridnom slote. Treba sa rozhodovať. Výhodou je, že tu sú podporované karty až do kapacity 128 GB.

Pod displejom má dotykové ovládacie tlačidlá. Po vzore tejto značky je tu „dýchajúce“ tlačidlo kruhového tvaru. Má červené podsvietenie a po jeho stranách sú ďalšie dve tlačidlá, tie sú už s bodkami a takisto ide o dotykové. Toto je inak hlavný rozdiel oproti iným telefón s hardvérovými tlačidlami. Tam totiž až na výnimky nemáte možnosť prehodiť ich funkcionalitu a prispôsobiť si ich tak pre ľavákov a pravákov. Preto dve bodky a nie ikony z ovládacieho panelu Android, teda šípka a štvorček.

Na spodnej hrane je  už USB-C konektor. Ten slúži na nabíjanie 5000 mAh batérie a v balení nájdete aj špeciálnu rýchlo nabíjačku. Nabiť batériu s takouto kapacitou už nie je celkom sranda a potrebovali ste na tom bežne viac ako tri a pol hodiny prípadne viac s obyčajnou nabíjačkou.

Snímač odtlačkov na zadnej strane sa poradil na jednotku. Je mierne zapustený a funguje 100%-tne. Tým, že telefón má displej s uhlopriečkou 5,5“ je rozmernejší a na snímač dosiahnete presne. Detail, no toto Nubii N1 rozhodne nemôžeme uprieť. Na hornej hrane je klasický audio konektor.

Fotoaparát je špecifikum tohto telefónu. Na zadnej aj prednej strane má rovnaký fotoaparát, teda čo do počtu megapixelov. Oba majú 13 MPx snímač. No minimálne zadný má aj LED blesk.

Výkon telefón odpovedá strednej triede. Nech už si o procesoroch MediaTek myslíte čokoľvek, faktom je že séria Helio je na vysokej úrovni. Pocítite to na plynulosti systému aj náročnejších aplikácií.

Tu už je operačný systém s nadstavbou Nubia 4.0. Výraznejší zásah do rozhrania je cítiť a telefón má vďaka tomu veľa špeciálnych funkcií navyše. Systém podporuje duálne aplikácie. Teda môžeme mať chránenú zónu pre aplikácie. Týka sa to napríklad aj fotogalérie ale aj ostatných aplikácií. Ak nepodporujú viac účtov, vďaka tomuto môžete mať dva účty v rámci jednej aplikácie.

Je tu aj režim Nerušiť, kedy sa napríklad nebude zapínať podsvietenie displeja pri notifikáciách. Zaujímavé je ale že čas sa meniť nedá a musíte použiť len rozsah od 22:00 ÷ 7:00. Automatický jas tu funguje dobre.

Ďalším špeciálnym režimom je funkcia Gesto na okraji. Pohybom prstov po každej strane displeja upravujeme jeho jas, môžeme gestom pohybu z boku displeja do prostred predchádzať medzi aplikáciami. Niektoré tieto nastavenia nahrádzajú použitie klasického multifunkčného menu. Nám sa ale veľmi páčilo to, že toto inde nenájdete a je to unikátny spôsob ako využiť snímače a dotykové plochu displeja naplno. Napríklad dvojitých ťuknutím na okraj displeja sa dostaneme o krok späť, netreba použiť tlačidlo Späť pod displejom.

Výrobca si zobral pod palce aj vlastné rozšírenie obrazovky. Funguje so všetkými aplikáciami a to práve aj na Android 6.0. Tu ste sa totiž museli spoliehať výlučne na podporované aplikácie, ktoré výrobca zahrnul do svojho rozhrania.

Fotografovanie má citeľné zlepšenia najmä vďaka systémovému rozšíreniu Nubia UI 4.0. Sú tu panoramatické snímky, spomalené video atď. Je tu napríklad aj ukazovateľ rovnováhu integrovaný v tlačidle spúšte. Vynikajúci nápad. Fotografie sú veľmi dobré, a spravíte trak dobré fotky, že ich začnete porovnávať s telefónmi o 150 EUR drahšími. Video ale nie je silnou stránkou. Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše. Ak môžete na video si zoberte iný telefón alebo kameru.

Hodnotenie

+ spracovanie tela, „dýchajúce“ tlačidlo Domov, kvalita fotografií a kreatívne možnosti fotenia, unikátne systémové gestá

– pomalšie zaostrovanie, nežiaduce preostrovanie

Cena: 249 EUR

Zapožičal: www.irdistribution.sk

Technické špecifikácie:

Model telefónuNubia N1
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 64
ProcesorMediaTek Helio P10, 8-jadrový, max. frekvencia 1,25 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGNac, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]60 / 1000
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]150 × 74 × 7 / 184
KonektorUSB-C
Zapožičalwww.irdistribution.sk
Cena [EUR s DPH]249
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score45078
PCMark for Android – Performance2853
3DMark Sling Shot – Total score323
Graphic267
Physics1198
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Nubia N1 Lite
2. strana: Nubia N1
3. strana: Xiaomi Redmi 4A
4. strana: Xiaomi Redmi Note 4 LTE
5. strana: Verdikt

1 2 3 4 5