Smartfóny čínskych výrobcov Nubia a Xiaomi sa oficiálne predávajú už aj na Slovensku. Otestovali sme ich.

Do nášho testu sme vybrali štvoricu cenovo dostupných smartfónov čínskych značiek. Najmä Xiaomi je mnohým Slovákom dobre známy výrobca, avšak až donedávna nemal u nás oficiálnu distribúciu. To sa mení a aj preto môžu byť jeho telefóny ešte atraktívnejšou voľbou, ak zvažujete kúpu nového zariadenia. O pozornosť sa hlási aj Nubia.

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Nubia N1 Lite
2. strana: Nubia N1
3. strana: Xiaomi Redmi 4A
4. strana: Xiaomi Redmi Note 4 LTE
5. strana: Verdikt

Nubia N1 Lite

Tento telefón patrí medzi lacnejšie na trhu, o čom svedčí aj prívlastok Lite. Ten má však viac poukázať na rozdiely vo výbave oproti modelu Nubia N1.

Telo telefónu je plastové, no je doplnené o kovový rám. V oblasti konštrukčného spracovania sa nemusíte báť rýchleho opotrebenia. Kupujete si dostatočne pevný telefón. Kvality spracovania sa prívlastok Lite netýka. Tvarovo telefón sadne do ruky ako uliaty. Výrobca jemne zrezal boky a aj napriek oblému tvaru sa bude dobre držať. Iné telefóny, ktoré majú hrany celé zaoblené sa zvyknú šmýkať v ruke.

Zadný kryt je odoberateľný, no aj navzdory tomu sa nedá akumulátor vybrať. Ten je tu napevno. Kryt teda odoberáme kvôli prístupu k dvom Micro SIM kartám a pamäťovému slotu.

Vynikajúce je, že výrobca pridal samostatný slot na microSD karty. Žiadne hybridné riešenie ale skutočný Dual SIM aj s priestorom na rozšírenie úložného priestoru. Avšak v tomto prípade výrobca nešiel ďaleko a ponechal možnosť rozšírenia o maximálnu kapacitu 32 GB. Myslíme si, že by to mohlo väčšine používateľov postačovať. Každý kto sa pozerá po takomto type telefóne nebude asi vyžadovať rozšírenie o 200 GB ako napríklad pri vlajkových lodiach.

Na zadnej strane je tradične fotoaparát s červeným lemovaním, čo je taký charakteristické znak pre túto značku. Je tu aj čítačka odtlačkov. Dvojitý LED blesk je obyčajný, nie je typu Dual Toner, teda dvojfarebný.

Telefón má Android 6.0 bez ďalšej nadstavby. Čiže kto chce čistý Android, môže siahnuť aj po Nubii a má tak zase na výber ďalší model na trhu. Teda, aby sme boli úplne presní. Je tu rozhranie Nubia User Interface 3.0, no je to len jemná nadstavba, napríklad na pridanie samostatného aktualizačného programu. Nepáčilo sa nám to, že fotoaparát vyžadoval prístup ku kontaktom. Bez udelenia tohto prístupu sa nebude dať používať.

Keď si pozriete výsledok benchmarku AnTuTu s hodnotou 28 925, dáte nám za pravdu, že použitie čistého Androidu bola správna voľba. Už tak je telefón s výkonom na hrane. Vďaka tomu, že ho výrobca nezahltil svojou nadstavbou a grafickým hračičkami, získate trochu procesorového času k dobru pri bežnom používaní.

Na hrách je cítiť, že sú animácie mierne sekané. Tomu sa jednoducho nevyhnete. Treba s tým počítať. Výsledky benchmarku ale aj naše praktické testy jasne hovoria, že toto je nižšia trieda. Tvrdiť opak, by ste nám neverili.

Limitom je najmä procesor MediaTek so štyrmi jadrami a frekvenciou 1,25 GHz na jadro. Bežné aplikácie sú svižné. Na surfovanie, používanie Facebooku alebo iné „kancelárske“ aplikácie je postačujúci. Tu musíme dodať, že sa tváril viac ako telefón strednej triedy, nie ako low-end telefón.

Nastavenie dvoch SIM kariet nemá chybu, to je už inak vyriešené v Androide a systém vie pracovať s dvoma SIMkami lepšie ako v minulosti. Problém nám robil automatický jas. Museli sme telefónu viackrát pomôcť, inak bol displej príliš dlho tmavý.

Telefón je vhodný na jednoduché fotografovanie, inak povedané. Foťte len za dobrého svetla, inak nebudete s fotkami spokojní. Fotí ako klasický low-end, čiže pri súmraku už bude vidno šum. Špecialita je video, na video sa tento telefón nehodí. Je príliš zašumené a je prakticky nepoužiteľné, navyše v rozlíšení VGA. Síce pri 30 sn./s. ale aj tak to je slabá útecha. Naopak spokojní sme boli s makro snímkami, no aj tak potrebujete asi dve-tri sekundy kým zaostrí. Paradoxne so selfie fotoaparátom sme boli spokojní. Nechýba skrášľovací „Beauty“ režim.

Hodnotenie

+ konštrukcia, čistý Android, svižný v základných aplikáciách, selfie fotky

– horší fotoaparát, nepoužiteľný na video

Cena: 159 EUR

Zapožičal: www.irdistribution.sk

Technické špecifikácie:

Model telefónuNubia N1 Lite
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek 6737, 4-jadrový, max. frekvencia 1,25 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFCáno, BGN, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video8 Mpx / VGA, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]24 / 500
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]150 × 76 × 8 / 171
KonektormicroUSB
Zapožičalwww.irdistribution.sk
Cena [EUR s DPH]159
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score28925
PCMark for Android – Performance2385
3DMark Sling Shot – Total score102
Graphic82
Physics774
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Nubia N1 Lite
2. strana: Nubia N1
3. strana: Xiaomi Redmi 4A
4. strana: Xiaomi Redmi Note 4 LTE
5. strana: Verdikt

1 2 3 4 5