Xiaomi Redmi 4A

Toto je typický zástupca lacnejších smartfónov. Ako vidno výrobca nešiel s cenou na úplné minimum a do telefónu dal také komponenty, aby sa dal reálne používať.

Telo je plastové, no akumulátor sa vyberať nedá. K SIM kartám sa dostanete zvonku cez samostatný slot. Zaujímavosťou je kombinovanie Dual SIM v podobe Micro a Nano SIM. Hybridný slot je niečo, čo vás opäť prinúti zvažovať ako telefón použiť. Vzhľadom na to, že tu je len 16 GB internej pamäte, budete ju musieť rozšíriť o microSD kartu. Tu sa dá použiť až 128 GB verzia.

Zadná strana je klasická, má 13 Mpx fotoaparát s jedným LED bleskom. Fotoaparát je zapustený do tela a tvorí tak jednu líniu so zadnou stranou. Netradične je tu infra port. Ten je na hornej hrane a tak môžete telefón použiť aj ako diaľkové ovládanie. Aplikácia je súčasťou telefónu.

Operačný systém má nadstavbu MIUI Global 8.1. Veľmi pekne dopĺňa základný vzhľadom systému a na 5“ HD displeji sú ikony veľmi pekné. Sú aj menšie ako v prípade klasického vzhľadu ikon. Aj tu výrobca ponúka duálnu pamäť takže dokážete oddeliť „verejnú“ časť Androidu súkromnej a mať tak napríklad dve fotogalérie alebo iné účty v nainštalovaných aplikáciách.

Nadstavba zobrazuje čísla pri ikonách, ak majú nejakú udalosť. Je previazaná s mnohými aplikáciami, nielen napríklad len so systémovou aplikáciou na emaily. Menej spokojní sme boli s farebnosťou rozhrania. Pôsobila na nás príliš sivo, ako 50 razy opratá. Celý čas sme mali pocit, že na displej dobre nevidíme a že ikony sa nám v základnej sivej téme strácajú. Toto výrobca nezvládol, odporúčame použiť inú tému.

Jednou z hlavných výhod je 138 gramová hmotnosť. Dobre sa drží v ruke a že je trochu hrubší, nám vôbec neprekážalo. Telefón ako taký nemá nejaké extra vylepšenia. Je tu aplikácia na správu súborov, takže toto už netreba inštalovať. Dobre je spracovaná aj aplikácia na posielanie SMS správ. Toto nebýva samozrejmosťou a základná aplikácia v Androide je žalostná. Hovoriť v dnešnej dobe o SMS? Nuž mnohí z nás ich máme 1000 v balíku od operátora a keď ste v zahraničí (štyria „susedia“ pri Telekome), je to spôsob ako zadarmo SMSkovať, keď nechcete mať dátový roaming.

 

Fotografovanie je pomalé. Na zaostrovanie si treba dve-tri sekundy počkať. Avšak po zaostrení sa nestávalo, aby telefón nejako preostroval scénu. Makro fotografie urobí pomerne dobré. Je tu aj vodováha, no je vo forme veľkého štvorca na displeji. Pôsobí viac rušivo ako užitočne.

V slabších svetelných podmienkach spravíte dobré fotky s nočným režimom. Odporúčame použiť aj pri kancelárskom osvetlení. Sme opäť pri videu, no je tu len 20 fps, hoci pri Full HD. Čiže nepoužiteľné. Málo ľudí je zvedavých na trhané a rozmazané video.

HDR režim je režim, ktorý by to byť nemusel. Nemáte šancu poznať či je zapnutý alebo vypnutý. Fotky vyzerajú rovnako.

Hodnotenie

+ pekný dizajn, fotenie v nočnom režime, makro fotky

– nevhodný na video

Cena: 145 EUR

Zapožičal: www.irdistribution.sk

Technické špecifikácie:

Model telefónuXiaomi Redmi 4A
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Micro + Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorSnapdragon 425, 4-jadrový, max. frekvencia 1,4 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 Mpx / Full HD, 20 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3120 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]140 × 70 × 9 / 132
KonektormicroUSB
Zapožičalwww.irdistribution.sk
Cena [EUR s DPH]145
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score36226
PCMark for Android – Performance3093
3DMark Sling Shot – Total score55
Graphic43
Physics888
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia2/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Nubia N1 Lite
2. strana: Nubia N1
3. strana: Xiaomi Redmi 4A
4. strana: Xiaomi Redmi Note 4 LTE
5. strana: Verdikt

1 2 3 4 5