Xiaomi Redmi Note 4 LTE

Ak by sme si dnes vyberali smartfón v cenovej rovine 200 eur, Xiaomi Redmi Note 4 by bol našim veľkým favoritom. Avšak iba v jeho globálnej verzii, ktorá má v niektorých obchodoch v názve LTE alebo Global. Od čínskej verzie sa odlišuje tým, že ho nepoháňa MediaTek Helio X20, ale Qualcomm Snapdragon 625. V základnej konfigurácii, ktorá sa predáva oficiálne aj u nás, má taktiež 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Globálna verzia taktiež podporuje všetky frekvencie, ktoré používajú slovenskí operátori. Vrátane 800 MHz, ktorú čínska verzia nepodporuje.

V predchádzajúcom odseku sú zhrnuté všetky kľúčové vlastnosti globálnej verzie. Tá sa svojimi základnými parametrami rovná smartfónu Lenovo Moto G5 Plus, avšak Lenovo má vo výbave o niečo lepší fotoaparát, Moto akcie a čistý Android v najnovšej verzii. Ak sú tieto funkcie pre vás dôležité, môžete si za ne priplatiť pár desiatok eur. V opačnom prípade by vám mohol výborne poslúžiť aj Redmi Note 4.

Hneď na úvod spomenieme veci, ktoré nám na telefóne od Xiaomi trochu vadili. Ide o dual SIM telefón, avšak ponúka kombináciu slotu na micro SIM kartu a nano SIM / microSD kartu. V tejto cenovej úrovni sme dnes zvyknutí na dvojicu nano SIM slotov. Budete teda potrebovať adaptér na SIM kartu, ak ju nemáte vo formáte micro SIM alebo môžete použiť iba druhý slot. Avšak v takom prípade nevložíte do telefónu pamäťovú kartu.

Taktiež nám trochu vadil micro USB port, ocenili by sme už nový formát USB-C. Ten zatiaľ nie je štandardom v tejto kategórii, takže ide o subjektívnu pripomienku. V praxi vám to vadiť nebude a ak meníte telefón po dvoch rokoch, môže vám to aj vyhovovať.

Dizajn telefónu je na pohľad nevýrazný, avšak svoj účel plní. Chrbát je z kovu a aj vďaka miernemu zaobleniu z oboch strán je ergonómia skutočne výborná. Rozloženie prvkov je štandardné – fotoaparát, duálny blesk, čítačka odtlačkov prstov na zadnej strane, tlačidlá a sloty na karty po bokoch a 3,5 mm jack, resp. micro USB port na hornej, resp. spodnej hrane.

Čítačka odtlačkov prstov je spoľahlivá, aj keď spočiatku sme zaznamenali pár neúspešných rozpoznaní. Predná strana ponúka 5,5-palcový Full HD displej. Dizajnom ani rámikmi neohúri, avšak má dobrý maximálny jas a zobrazenie farieb. V rámci svojej kategórie patrí k tomu lepšiemu, čo je na trhu dostupné.

Na Xiaomi Redmi Note 4 najviac oceňujeme pomer cena/výkon, resp. pomer cena/celková použiteľnosť zariadenia. Za 219 eur (v niektorých obchodoch aj za menej) dostanete telefón, ktorý ponúka veľmi dobrý používateľský zážitok. Ak nepotrebujete najlepší fotoaparát v telefóne na trhu alebo extra funkcie vlajkových lodí, Redmi Note 4 pokrýva všetky základné potreby používateľa. Reakcie systému Android sú svižné, prepínanie medzi aplikáciami bez sekania a zahráte si aj graficky náročné hry. V tomto prípade sa môže objaviť občasné spomalenie.

Xiaomi Redmi Note 4 má vďaka 4000 mAh batérii aj výbornú výdrž na jedno nabitie. V rámci náročného používania sme telefón nabíjali približne raz za deň. Výdrž telefónu bola lepšia v porovnaní s Huawei Mate 9 s rovnako veľkou batériou. Menej nároční používatelia budú telefón nabíjať raz za 2 dni. Záleží od toho, ako často sa hráte alebo ako dlho každý deň používate Facebook či Messenger.

Fotoaparát telefónu má rozlíšenie 13 Mpx a automatické zaostrovanie. Dobré fotky produkuje v dobrých svetelných podmienkach. Pri horšom osvetlení sa objavuje viac šumu. V tejto cenovej kategórii patrí fotoaparát k lepšiemu nadpriemeru.

Ak ste doteraz nemali skúsenosť s telefónom značky Xiaomi, chvíľu si budete zvykať na používateľské rozhranie nadstavby MIUI. Operačný systém Android je vo verzii 6.0.1 a nadstavba dostala počas nášho testovania aktualizáciu na verziu 8.2.5 s aktualizáciou zabezpečenia k 1. aprílu 2017. MIUI nám trochu pripomína EMUI od spoločnosti Huawei a to najmä množstvom zabudovaných funkcií a nastavení. Oplatí sa podrobne preštudovať nastavenia a pohrať sa s rôznymi možnosťami.

Môžete si nastaviť systémové tlačidlá, vytvoriť klonované aplikácie a tie používať s dvoma rôznymi používateľskými kontami atď. K dispozícii je aj šetrič batérie. Spočiatku odporúčame prispôsobiť si zobrazovanie upozornení alebo si zapnúť percentá batérie. MIUI je v tomto smere veľmi prispôsobiteľná nadstavba a takmer všetko sa dá nastaviť.

Hodnotenie

+ pomer cena/výkon, výborná výdrž batérie, dobrý fotoaparát, celková použiteľnosť

– nevýrazný dizajn, micro SIM slot, micro USB port

Cena: 219 EUR

Zapožičal: www.irdistribution.sk

Technické špecifikácie:

Model telefónuXiaomi Redmi Note 4
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Micro + Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 625, 8-jadrový, max. frekvencia 2,0 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]151 × 76 × 8 / 175
KonektormicroUSB
Zapožičalwww.irdistribution.sk
Cena [EUR s DPH]219
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score61890
PCMark for Android – Performance4733
3DMark Sling Shot – Total score456
Graphic377
Physics1730
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Nubia N1 Lite
2. strana: Nubia N1
3. strana: Xiaomi Redmi 4A
4. strana: Xiaomi Redmi Note 4 LTE
5. strana: Verdikt

1 2 3 4 5