Counterpoint research zverejnil štatistiky pre najpredávanejšie smartfóny na trhu.

Posledné mesiace opäť patrili predstavovaniu nových smartfónov, pričom na trh prišli novinky v podobe modelov zo série iPhone 15 či Google Pixel 8. Pri kúpe nového smartfónu sa však používatelia radi inšpirujú recenziami a výberom iných ľudí a práve preto existujú aj štatistiky najpredávanejších smartfónov. Spoločnosť Counterpoint reseach ich aktualizuje každé 3 mesiace a zhŕňa pritom, ktoré modely boli v konkrétnom kvartáli najviac predávané.

Aktuálne sú teda k dispozícii štatistiky za druhý kvartál tohto roka, pričom je pochopiteľné, že modely ako iPhone 15 či práve Pixel 8 sa v nich nenachádzajú. V štatistike sa však odrazilo to, ktoré modely sa predávali najlepšie počas mesiacov apríl – jún 2023.

Prvé priečky obsadil Apple, nasleduje Samsung

Apple a Samsung tvoria silnú dvojicu predajcov telefónov na trhu. Ich smartfóny sa radia ako do prémiového segmentu v prípade spoločnosti Apple, tak aj do strednej či nižšej triedy, ktoré pokrýva aj Samsung. A práve tieto dve spoločnosti ovládli rebríček najpredávanejších modelov na trhu. Do TOP desiatky sa teda neprebojoval žiadny iný výrobca.

Najpredávanejším smartfónom druhého kvartálu roku 2023 je tak iPhone 14 ako základný model série. Hneď za ním však nasleduje iPhone 14 Pro Max, ktorý je naopak najdrahším smartfónom série. Už tu možno vidieť, že používateľom neprekáža priplatiť si za kvalitné smartfóny. TOP trojicu uzatvára menší iPhone 14 Pro.

iPhone 13 je na štvrtom mieste najpredávanejších smartfónov, pričom túto pozíciu si udržuje už od štvrtého kvartálu 2022. Hneď po ňom sa však v rebríčku nachádzajú modely ako Samsung Galaxy A14, Galaxy A54 či Galaxy A14 5G ako smartfóny, ktoré ponúkajú výbavu pre špecifické skupiny používateľov. Už totiž nejde o vlajkové lode ale skôr o telefóny s kompromismi.

Na ôsmej priečke sa umiestnil Samsung Galaxy S23 Ultra, najvýkonnejší a najlepšie vybavený smartfón z dielne juhokórejského giganta. Do rebríčka TOP 10 sa dostal aj model Galaxy A04e či Galaxy A34.

Najpredávanejšie smartfóny Q2 2023Zdroj: andro4all.com
Najpredávanejšie smartfóny za druhý kvartál 2023

O lacné smartfóny je stále záujem

TOP desiatku síce obsadili len modely dvoch výrobcov, neznamená to však, že o ďalšie spoločnosti nie je záujem. Pomerne silné postavenie na trhu má aj Xiaomi, Motorola či HONOR. Používatelia však zrejme vsádzajú na staršie a overené značky, ktoré možno nájsť na každom rohu.

Zaujímavé však je, že aj lacné smartfóny majú zastúpenie v tomto rebríčku. Najpredávanejšími smartfónmi sú síce iPhony s vyššou cenou, no do rebríčka sa dostali na dobré pozície aj lacnejšie Samsungy, ktoré prekonali dokonca aj lepšie vlajkové lode. Záujem je však aj o modely strednej triedy, ktorými sú napríklad Galaxy A54 či Galaxy A34 od Samsungu.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.