Slobodná sieť Elona Muska ukazuje, ako to s tou slobodou asi naozaj bude.

Po tom, čo novinári zo CNN, Washington Post a New York kriticky písali o Muskovi, boli ich účty pozastavené. Podľa The Guardian sa Musk vyjadril, že novinári zdieľali jeho polohu na základe voľne dostupných informácií. Napríklad aj polohu jeho lietadla, ktoré keď vzlietne, je možné ho objaviť napríklad na službe Flight Radar a ide o voľnú informáciu.

Toto sa ale Muskovi nepáči a tak pristúpil k pozastaveniu účtov. Podľa minulých informácií by možno nebolo na škodu spraviť anketu a opýtať sa ľudu, čo si o situácii myslí. Tak to pred časom už urobil.

Pointou v týchto prípadoch by ale malo byť to, že Elon Musk nechce pôsobiť ofenzívne voči novinárom, ktorí ho kritizujú. Chce však, aby informácie zverejňované o ňom nemali dopad na jeho samotného alebo rodinu. Ryan Mac, reportér z denníka New York na novom účte na Twitteri napísal, že nedostal žiadne varovanie ani informáciu, prečo bol jeho účet natrvalo pozastavený.

Správy šíril pod účtom @MacSilenced čo v preklade znamená umlčaný Mac. Denník Washington Post sa vyjadril, že pozastavenie účtu ich reportéra Drewa Harnella narúša tvrdenie Elona Muska o tom, že Twitter bude slobodná platforma.

K téme sa vyjadrila aj televízia CNN, ktorá hovorí, že narastajúca nestabilita a nestálosť Twitteru by mala byť pre každého znepokojujúca. Aktuálne sa istej obľube teší aj platforma Mastodon, ktorá je decentralizovaná, no zatiaľ ide o mušku vo vetre v porovnaní s Twitterom.

Vzhľadom na to, čo sa vo svete deje a že si ľudia pomaly začínajú uvedomovať, kto je vlastníkom sociálnych sietí, bude decentralizácia ako odpoveď na zachovanie slobody internetu narastať. Bude to ale trvať roky.

Zdroj: The Guardian

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.