Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovákov stojí jedna noc v Chorvátsku v priemere 79 eur, ide o krajinu, ktorú najmä počas letných mesiacov navštevujú najčastejšie.

V priemere tu strávia 8 nocí. Druhou najčastejšie navštevovanou zahraničnou destináciou je Taliansko, kde minú v priemere Slováci 81 eur na noc, pričom tu strávia približne 7 nocí. Na kratšie výlety volia susednú Českú republiku, kde ich noc stojí v priemere 48 eur, a zdržia sa tu zhruba 3 až 4 noci.

 „Približne polovica Slovákov sa vlani rozhodlo pre dovolenku na Slovensku. V priemere minuli Slováci za jednu noc 43 eur, a dĺžka trvania dovolenky bola v priemere 3 dni,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. Slováci tvorili až 64 % návštevníkov, ktorí sa ubytovali v našich zariadeniach.

Krátkodobejšie výlety Slovákov zhltnú viac peňazí ako napríklad Čechom. V priemere je to 420 eur za viac ako 4 noci. Dovolenka vytiahne z vrecka najviac peňazí Švajčiarom, a to až 1163 eur, najmenej Rumunom, a to v priemere 209 eur. Česi minú na dovolenke okolo 250 eur. Výdavky zahŕňajú ubytovanie, stravu v reštaurácii, dopravu či nákup suvenírov a podobne.

Štatistiky Eurostatu navyše ukazujú, že podiel ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť týždňovú dovolenku mimo domova, sa postupne znižuje. Týždňovú dovolenku mimo domova si vlani nemohlo dovoliť 45 % Slovákov, pred desiatimi rokmi to bolo takmer 60 %. „Súvisí to aj so zlepšujúcou sa finančnou situáciou našich domácností za posledné roky. Súčasne platí, že Slováci financujú svoje dovolenky skôr z úspor, čo je samozrejme, najlepší spôsob. Neodporúča sa kvôli dovolenke zadlžovať a brať si napríklad na to spotrebný úver,“ dodala Buchláková.

Slovensko je najvyhľadávanejšou destináciou pre Čechov, Poliakov a Nemcov. Vlani navštívilo dokopy 28 krajín Európskej únie najviac turistov zo Spojených štátov amerických, Švajčiarska a ázijských krajín. Ľudia mimo krajín EÚ navštívili najčastejšie Španielsko, Veľkú Britániu a Francúzsko.

Za vlaňajšok boli Európania na 1,3 miliarde výletov, ktoré trvali viac ako jeden deň. EÚ rezidenti absolvovali 145 miliónov pracovných ciest, čo predstavuje 11,5 % z celkového počtu turistických výletov.

Aktuálne pôsobí jedna z desiatich firiem v rámci EÚ práve v turistickom priemysle. Týchto 2,4 milióna spoločností zamestnáva približne 12,7 milióna ľudí.