Na Slovensku sa objavil nový typ drona. Jeho dovozcom je spoločnosť Uavonic, nový dron sa nazýva Xplorer a je od firmy Xiro.

3DReXplorer-2Xplorer sa dodáva v troch verziách: Xplorer, Xplorer V a Xplorer G. Základná verzia je okamžite pripravená na let, dodáva sa bez kamery a má možnosť na neskoršie vylepšenie o prvky z vyšších modelov.3DReXplorer-6Zaujímavá je verzia Xplorer V s gimbalom s 3-osovou stabilizáciou a integrovanou Full HD kamerou. Verzia Xplorer G je pripravená špeciálne pre kameru GoPRo Hero 3 a 4 a ponúka tiež 3-osovú stabilizáciu kamery, ako aj živý prenos obrazu z lietajúceho drona. Všetky tri verzie sú poháňané batériou s kapacitou 5200 mAh, čo umožňuje 25 minút letu Xploreru.

3DReXplorerPoužívateľ môže použiť tri režimy prevádzky: začiatočník, pokročilý a expert. Režimy prevádzky súvisia s tým, ako citlivo reaguje dron na povely z diaľkového ovládača. Pilot pritom môže použiť príkaz na návrat na miesto vzletu či pristátie drona na aktuálnom mieste letu. Pokiaľ sa Xplorer dostane mimo dosahu diaľkového ovládača alebo stratí s ním inak spojenie, vráti sa automaticky na miesto vzletu. Práve preto obsahuje presný prijímač GPS signálu. S mobilnou aplikáciou si môžete aj zostaviť autonómny let drona, ktorý bude obsahovať 16 bodov jeho preletu.

3DReXplorer-7Zaznamenávaný obraz sa prenáša cez Wi-Fi a to do vzdialenosti 800 metrov. Vysielač tiež obsahuje držiak na smartfón. Na displeji sa monitorujú niektoré parametre ako je napätie batérie, výška, teplota, GPS súradnice a pod. O test tohto drona v redakcii touchIT sme požiadali.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.