Plné nasadenie enginu by malo prísť v priebehu roka 2021.

Spoločnosť Epic Games oznámila Unreal Engine 5, ďalšiu generáciu svojho 3D herného enginu. Unreal Engine je základným “stavebným kameňom” niekoľkých najpopulárnejších hier na svete, medzi ktoré patria napríklad hry Fortnite, PUBG a ďalšie, a je k dispozícii na širokej škále platforiem vrátane iOS, Android, stolných počítačov a konzol.

Unreal Engine 5 posunie hernú grafiku na novú úroveň zavedením dvoch funkcií Nanite a Lumen

Nanite výrazne zvyšuje vernosť geometrie v hre a zároveň uľahčuje vývojárom implementáciu. Vývojári teraz môžu importovať objekty ZBrush, fotogrametrické skenovania, ako sú Quixel Megascans alebo CAD dáta priamo do enginu bez toho, aby ich museli optimalizovať. Výsledkom má byť veľmi detailná štruktúra objektov aj pri pohľade zblízka.

Unreal Engine 5

Zdroj: Unreal Engine

Ďalším novým aspektom je Lumen, nový dynamický systém osvetlenia v reálnom čase a globálnym osvetlením s mnohými odrazmi. S týmto systémom vývojári nemusia pripravovať vlastné osvetlenie, ani sa nemusia zaoberať výpočtovo nákladnými technikami, ako je napríklad ray-tracing. 

Tieto pripravované technológie je už teraz možné vidieť v technologickom deme z PlayStation 5 (video vyššie), ktoré včera spoločnosť Epic uviedla. Demo obsahuje neuveriteľne vysoké detaily a skvelú prácu s odrazmi a svetlom. 

Unreal Engine 5 sa začne uvoľňovať v náhľadoch začiatkom roka 2021 a plné vydanie je plánované neskôr počas roka 2021. Podporované budú platformy iOS, Android, PC, Mac a konzoly súčasnej a budúcej generácie.

Zdroj: UE

Prečítajte si aj:

Kompletný zoznam slovenských aplikácii, ktoré nájdete v Huawei AppGallery

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.