Aký je skutočný výstupný prúd a napätie z rôznych druhov nabíjačiek alebo power-bánk?

To je ťažká otázka, nakoľko si tieto parametre môžeme maximálne prečítať na konkrétnej nabíjačke alebo power-banke. Existujú síce aj rôzne aplikácie, ktoré môžu merať niektoré parametre pri nabíjaní, ale to nie je ono. Do rúk sa nám dostalo zaujímavé zariadenie – USB test modul KEWEISI, ktorý má špeciálnu elektroniku a podsvietený displej. Jeho tvar je podobný väčšiemu USB kľúču s tým rozdielom, že tento modul má USB-A vstup i výstup a spomínaný displej. Keď je zapojený do nabíjačky alebo notebooku vyzerá veľmi efektne.

KEWEISI MODUL 3

Modul je prostredníkom medzi nabíjačkou a pripojeným koncovým zariadením. Má jedno tlačidlo reset, s ktorým vynulujete načítané dáta. Na displeji sa zobrazujú informácie o výstupnom napätí nabíjačky (V), o nabíjacom prúde (A), čase nabíjania a koľko mAh dodala nabíjačka pripojenému zariadeniu. To znamená, že viete, a to ihneď po zapojení modulu do nabíjačky, aké má výstupné napätie (V). Väčšinou to je v rozmedzí +/- 5V, pri rýchlo nabíjačkách +/- 8,6V. Keď pripojíte koncové zariadenie, automaticky začína počítať čas nabíjania, koľko mAh „prešlo“ do koncového zariadenia a akým prúdom (v Ampéroch) nabíja. KEWEISI test USB modul zaznamenáva údaje v rozsahu 3V – 9V a 0A – 3A.

KEWEISI USB MODUL 2

Takýmto spôsobom viete zistiť napr. aj to, akú kapacitu má vaša power-banka. Nebude to síce presný údaj, kvôli stratám, ale približovať sa k nemu s časti môže. Keď USB modul neresetujete, prenesené mAh si pamätá a po každom pripojení koncového zariadenia ich pripočítava.

Modul sme testovali so zariadeniami – Samsung Galaxy S7 edgeHuawei P9. Použili sme pritom klasickú nabíjačku (Sony – 5V/0.850A max), rýchlu nabíjačku (Samsung Adaptive Fast Charging – 9V/1.67A alebo 5V/2A max) a Power-banku Remax Proda 10 000 mAh (5V/1.5A max). Pri teste sme nezisťovali kapacitu batérií, ale to, aký prúd dokážu rôzne nabíjačky vydať. A aký je rozdiel medzi papierovými údajmi a nameranými s týmto USB modulom. Samozrejme, nedá sa riadiť len podľa toho, každé zariadenie nepodporuje rýchle nabíjanie, a tak ani neprijme vyšší nabíjací prúd. Taktiež modul nie je na úplne presné meranie, skôr informačného charakteru, ktoré za jeho cenu vyhovuje. Tak, či onak, výsledky boli zaujímavé a hodnoty premenlivé.

Výsledky meraní výstupného napätia a nabíjacieho prúdu z rôznych nabíjačiek.

Samsung Galaxy S7 edge

Nabíjačka Samsung: 8.53V / 0.62A. Nabíjačka Sony: 4.74V / 0.27A. Power-banka: 4.95V / 0.68A.

Huawei P9

Nabíjačka Samsung: 4.71V / 0.62 A. Nabíjačka Sony: 4.70V / 0,40A. Power-banka: 4.95V / 0.55A.

KEWEISI USB MODUL 1

Cena USB modulu: od 3,5 eura

Možnosť zakúpenia: Aliexpress, Ebay

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE