Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prírodné vedy a objavovanie červenej planéty boli témou druhého ročníka súťaže Misie Mars, ktorá aj tento rok odmenila žiakov stredných škôl za vedecké experimenty, ktoré môžu pomôcť urýchliť osídľovanie Marsu ľuďmi. Víťazný projekt gymnázia zo Skalice – využitie ľudských vlasov ako hnojiva rastlín, sa už vo februári 2019 podrobí skúške v simulovanej misii pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry (ESA) na Havaji.

Aj mladí Slováci môžu byť súčasťou medzinárodného vesmírneho výskumu. Potvrdzuje to kvalita ich vedeckých prác a angažovanosť slovenských vedcov či firiem. Do druhého kola súťaže Misia Mars, ktorú organizujú Slovenské elektrárne v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA), sa prihlásilo 10 tímov z celého Slovenska. Z toho 5 najlepších zabojovalo o prvé miesto 12.12. v priestoroch najmodernejšieho infocentra o energii – Energoland. Jednotlivé tímy tu odbornej porote a žiakom zo stredných škôl bližšie predstavili svoje experimenty.

Väčšina projektov zaujala tým, že si žiaci dali záležať na tom, aby si naštudovali témy relevantné pre ich projekty. Tie potom zaujímavo a originálne odprezentovali cez videá, popisy projektov a nakoniec aj osobne. Páčilo sa mi, že študenti veľakrát pristúpili k projektom ako seriózni vedci a dôkladne ich pripravili tak, že by sme ich naozaj realisticky a pomerne jednoducho mohli uskutočniť počas simulovaných misií na Mars či na Mesiac,“ upresňuje slovenská astrobiologička a vedúca misie na Havaji, Michaela Musilová.

Hlavnú cenu, testovanie projektu vedcami v simulovanej misii na Havaji, si odniesli žiaci z Gymnázia F.V. Sasinku zo Skalice. Cieľom experimentu bude dokázať efektivitu využitia vlasov a ochlpenia ako hnojiva rastlín pri ceste na Mars a na samotnom Marse. Ambíciou gymnazistov je ukázať, že sa aj takéto hnojivá môžu vyrovnať bežným dusíkatým. Študenti pri návrhu vychádzali z toho, že astronautom vo vesmíre rastú vlasy a ochlpenie rýchlejšie ako na Zemi. Za osemmesačná púť na Mars by tak nazbierali dosť materiálu na pestovanie aj výživu rastlín. Na celý experiment pritom vedcom postačia nožnice a vybraná rastlina.

Na druhom mieste sa umiestnili žiaci z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského z Košíc, ktorí navrhli ako pestovať zemiaky bez využitia pôdy vo vzduchu. Na treťom mieste sa umiestnili žiaci z Detvianskeho gymnázia, ktorí sa rozhodli využiť biologický odpad výskumníkov na tvorbu recyklovanej vody.

Okrem prezentácií a oceňovania žiakov, si študenti mohli vypočuť zaujímavé prednášky odborníkov. Astrobiologička a predsedníčka SOSA, Dr. Michaela Musilová, hosťujúca profesorka na FEI STU, priamo z Havaja porozprávala o hľadaní života na Marse, simulovaných misiách a spolupráci s ESA a NASA. Matej Poliaček, člen SOSA, prezradil ako vyzerala jeho simulovaná misia na Mesiac v Poľskom stredisku ESA – Lunares. Aký je rozdiel v podmienkach v Európe a na Havaji a tiež o experimentoch a astronautskej strave.

Úspech zožal aj tím RoboTech Vision, v zastúpení Ing. Peter Pásztó, PhD. a Ing. Martin Smoľák, ktorý stredoškolákom predviedol fungovanie Androver 2 – robota určeného pre simulovanú misiu ESA, a prvý humanoidný robot Pepper, ktorý žiakov vzdelával o Marse a zároveň ich prostredníctvom kvízu skúšal.

„Aj týmto netradičným spôsobom chceme motivovať študentov, aby sa zaoberali prírodnými vedami, uvažovali nad zložitými výzvami a riešeniami, ktoré objavovanie Marsu so sebou prináša, ale aj o samotnom význame objavovania. Chceme, aby sa zamýšľali napríklad aj nad tým, ako by mohol na Marse prežiť človek a čo všetko je na to potrebné. Napríklad, odkiaľ bude získavať energiu, jedlo alebo ako sa bude chrániť pre kozmickými žiarením,“ dodáva Miroslav Šarišský, manažér pre externé vzťahy, Slovenské elektrárne.

Žiaci, ktorí neuspeli v tomto ročníku alebo svoje projekty nestihli prihlásiť, nemusia zúfať. Misia Mars bude mať svoje pokračovanie aj o rok, kde opäť študenti budú mať možnosť rozmýšľať o objavovaní nových svetov a zároveň o udržateľnosti života na našej planéte.

O projekte Misia Mars 2018

Do súťaže sa mohli zapojiť žiaci gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska. Úlohou prihlásených študentov alebo študentských tímov bolo vytvoriť projekt vedecko-technického experimentu, ktorého výsledky by mali  praktický prínos pre ďalší výskum možností života na Marse z pohľadu rôznych vedeckých disciplín: biológie, medicíny, energetiky, techniky a iných. Víťazný tím žiakov bude môcť dávať počas simulovanej misie pokyny posádke o tom, ako majú realizovať experiment, a neskôr budú môcť využiť dáta z experimentu na škole. Medzi ceny pre víťazov druhého ročníka Misie Mars patrí, okrem iného, aj exkurzia do CERNu vo Švajčiarsku.

„Som veľmi rada, že sme vďaka Slovenským elektrárňam mohli uskutočniť ďalšie kolo Misie Mars. Je skvelé, že o túto súťaž majú záujem deti a školy z celého Slovenska. V tomto ročníku bolo zapojených ešte viac škôl a prihlásilo sa ešte viac tímov než počas prvého ročníka, čo vnímam ako úspech a povzbudenie pre organizovanie ďalších kôl v budúcnosti. Pozitívne je, že okrem Slovenských elektrární tieto misie, ako aj iné vzdelávacie aktivity spojené s vesmírom, podporuje aj Nadácia Pontis. Navyše, teraz ako vedúca simulovanej stanice na Havaji budem môcť vytvoriť ešte viac príležitostí pre mladých ľudí na Slovensku aby sa zapojili do medzinárodného výskumu, ktorý tam vediem,“ dodáva Musilová.

Značky: