Tentoraz sa spoločne vydáme na dobrodružnú cestu okolo sveta – aj keď len kurzorom myši po internete.

Nasledujúcich niekoľko webových stránok vás rozhodne zaujmú, inšpirujú a prebudia vo vás túžbu cestovať.

dromedar.zoznam.sk

Dromedar_web2016_3_nowat

Toto je známy cestovateľský server, ktorý je obrovskou zásobou informácií pre každého, kto chce cestovať. Či už s ruksakom alebo v pohodlí prvej triedy, vždy tu nájdete informácie o krajine, ale aj o tom, čo si treba vybaviť pred vstupom. Špecialitou sú tzv. sezónne články, ktoré vám dajú prehľad, čo sa deje vo svetových destináciách v aktuálnom období roka. Takisto sa dozviete rebríček nami najnavštevovanejších krajín, ako využiť čas na letisku alebo ako postupovať pri strate dokladov. Zaujímavé tipy nájdete aj s dôrazom na pamiatky, ktoré sa oplatí vidieť. A samozrejme poradí, ako nezabíjať čas na umelo vytvorených turistických (a prepchatých) miestach, ktoré vám neukážu toľko, čo by mohli. A len pre úplnosť – Dromedár, to je tá ťava s jedným hrbom J.

www.cestujemespolu.com

Cestujeme_web2016_3_nowat

Dobre spracovaný web, ktorý na to ide trochu inak. Má naozaj prehľadne vytvorené kategórie, a to vo forme náhľadov k jednotlivým článkom. Okrem klasických blogov so zážitkami z ciest sú tu aj články s praktickými radami. Napríklad, ktorú kreditnú kartu zvoliť. Ide o výborne napísané porovnanie, ktoré tu doteraz chýbalo. Nemáme na mysli bankové porovnania, ale skutočné zhodnotenie od ľudí, ktorí kartu potrebovali už včera a chcú ju mať čím skôr na začatie svojej cesty. Články sú písané ľahko čitateľnou formou. Veľký dôraz je kladený na autentické fotografie. Aj keby sa vám nechcelo čítať, len kvôli fotkám sa oplatí tento web vidieť. Nahliadnete aj do pouličnej vývarovne a možno aj vy dostanete chuť na pečeného pavúka.

www.svetobeznici.sk

Svetobeznici_web2016_3_nowat

Web plný informácií a fotiek. Písaný je štýlom denníka z precestovaných destinácií. Každý príspevok má autentické fotky a veľmi dobre sa číta. Takisto sa na webe dobre zorientujete a môžete si vybrať pre vás zaujímavú destináciu. Ak sa chystáte do cestovateľmi preskúmanej oblasti, oplatí sa prečítať ich zážitky. Súčasťou článkov sú aj tipy k danej oblasti. Napríklad, ako je to s vlastným alkoholom alebo riešením ubytovania na poslednú chvíľu. Sú neprehliadnuteľné a vhodne dopĺňajú informačnú hodnotu článku. Svetobežníci ukázali priamo na mape sveta, kde všade boli a odkiaľ majú svoje blogové príspevky. Aj toto je dobrý spôsob, ako si vybrať zaujímavý článok. Web je vhodný aj pre tých, čo sa nechystajú cestovať, no chcú si prečítať, ako to vo svete chodí.

www.elmundo.sk

El_web2016_3_nowat

Ide o rozsahom menší web, ktorý sa zbytočne dlho načítava, no aj tak nás zaujal. Grafické spracovanie je veľmi príjemné, rovnako tak aj hodnota článkov. Súčasťou článkov sú veľmi pekné fotky, ktoré z veľkej časti charakterizujú krajinu. Okrem klasických zápiskov z ciest sa dozviete aj rôzne tipy pred cestou a ako vlastne cestovať. Kde je lacnejšie a ako tráviť voľný čas. Pre typických cestovateľov sú zážitky na prvom mieste, pohodlie až na inom mieste v poradí. Nájdete tu aj námety, ako si pozrieť vybrané svetové mestá. Pod pojmom cestovanie sa tu nemyslí len spací vak a stromy naokolo. Pokryté sú svetové destinácie, nechýba Ázia, Vietnam alebo kanadské lesy. Slovensko tu však chýba, no Amerika má dostatok námetov na precestovanie.

cestovaniesvetom.sk

CS_web2016_3_nowat

Cestovanie po nádherných a zaujímavých destináciách je pre tento web prioritou číslo jeden. Zaujal nás nielen destináciami, ale aj tematickým zaradením. Nie je to len o Kube, ale aj o Liptove, Brne či Rakúsku. Páčilo sa nám, že cestovatelia ocenia aj najbližšie kúty našej krajiny a zaujímavosti u susedov. Pekne podané články sú doplnené o autentické fotografie nielen krajiny, ale aj reštaurácií a jedla, či netradične podané fotky. Články sú písané prehľadne, dôležité informácie zvýraznené tučným písmom a na záver aj odporúčania v niekoľkých bodoch. Koho zaujímajú tematické výlety, sú tu informácie a fotografie napríklad z fotenia nočnej oblohy. No a nechýbajú rôzne návody ako si rezervovať hotel, objednať letenku alebo zriadiť cestovné poistenie.

Ďalšie tipy

blog.hedvabnastezka.cz – Bohatý informačný web cestovateľských zážitkov z najrôznejších kútov sveta
www.kdekam-blog.cz – Blog o cestovaní písaný s dôrazom na pocity z rôznych destinácií a svetových miest
www.tulacky.net – Ďalší z nami odporúčaných blogov o cestovaní. Veľa textu a veľa fotiek, to pravé pre vášnivých čitateľov a cestovateľov

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.