Nový školský rok je v plných obrátkach a študentom nezostáva nič iné, len sa usilovne učiť, aby dosiahli čo najlepšie výsledky. Učenie však nie je vždy zábava, ale spríjemniť sa dá. Napríklad tak, že namiesto klasických učebných pomôcok siahnete po rozličných programoch a aplikáciách, ktoré vám s daným predmetom alebo zadanou úlohou pomôžu. Nemusí to byť výhradne softvér, ktorý je náučný, poradíme vám aj také, ktoré vám pomôžu so spracovaním textov, fotografií, a tiež s predstavivosťou. Ako sa hovorí, radšej raz vidieť, ako stokrát počuť. A keďže v dnešnej dobe má počítač alebo notebook takmer každý žiak/študent, je dobré, aby bol využívaný aj na učenie či prácu, nielen na zábavu. Softvér sme vybrali pre Windows, ale aj macOS zariadenia, aby sme nikoho neukrátili. Poďme na to!

Appache OpenOffice

Študenti majú niekoľko možností, ako sa dostať ku kvalitnému softvéru na tvorbu textových dokumentov, tabuliek alebo rôznych prezentácií. Môžu si zaplatiť asi najznámejší Microsoft Office 365, kde nájdu všetky podstatné programy vrátane cludovej služby Onedrive. Alebo siahnu po jednoduchšej alternatíve, ktorá ponúka rozsiahle možnosti a pritom je úplne zadarmo. Tou alternatívou je Appache OpenOffice, ktorý si môžete stiahnuť zadarmo a legálne. Výhodou je aj to, že má slovenskú lokalizáciu, čiže je k dispozícii aj kontrola pravopisu.

Inštalačný balík najnovšieho OpenOffice má veľkosť približne 160 MB, čo je minimálny objem dát v porovnaní s Office 365. Po stiahnutí si prejdete jednoduchou inštaláciou, v ktorej sa netreba registrovať. Stačí zadať meno, iniciály a pracovať. Balík OpenOffice obsahuje – textový dokument, zošit (tabuľky), prezentáciu, kresbu (pokročilejšie kreslenie), databázu a vzorec (vyšší stupeň matematiky). Kompletný balík programov ponúka veľmi podobné možnosti ako Office 365, samozrejme, nie také pokročilé, ale pre študentov, ktorí nechcú platiť za kancelársky balík, je to ideálna možnosť. Ak používate macOS zariadenia, odporúčame vyskúšať aj predinštalovaný kancelársky balík, ktorý je vyspelejší.

Odkaz na web: www.openoffice.org

Zoner Photo Studio X

Úprava fotografií nie je výhradnou výsadou fotografov. Fotky robí každý a upravovať ich môže tiež. Kedykoľvek môže nastať situácia, že budete pripravovať fotoprojekt, prezentáciu alebo aj výstavu, na ktorej musia vaše fotografie vyzerať čo najlepšie, aby zaujali. Pravdou je, že čím lepší fotograf, tým menej úprav je potrebných. Avšak, nie každý má cit fotografa, a preto sú k dispozícii rôzne programy na pokročilú úpravu fotografií. Jedným z najlepších je Zoner Photo Studio (ZPS), ktorý ponúka až neuveriteľne veľa možností, s ktorými sa dá pracovať do detailu.

ZPS ponúka prácu s vrstvami, krivkami, nastavenie vlastného histogramu, prácu so štetcom na doladenie detailov a mnoho ďalšieho. Samozrejmosťou je práca s textom, a tiež množstvo pokročilých obrazových filtrov a efektov, s ktorými budú výsledky unikátne. Výhodou ZPS je možnosť používať cloudovú galériu vašich fotografií – Zonerama, ku ktorej budete mať prístup z akéhokoľvek zariadenia. Ide o internetovú službu, pričom môžete vaše fotografie aj verejne zdieľať s ostatnými používateľmi. Zaujímavou možnosťou je aj online objednávka fotoknihy alebo fotokalendára z vlastných fotografií. Stačí vybrať tie správne a priamo z programu odoslať objednávku. Táto služba je spoplatnená. To je však aj samotný program, pričom cena je v porovnaní s jeho možnosťami výhodná. Jeden mesiac vás bude stáť iba 3,99 eura. Ak neviete, či vám bude tento program vyhovovať, vyskúšajte plnú verziu na 30 dní zdarma a úprava fotografií sa stane vašou záľubou.

Odkaz na web:  www.zoner.sk

Muscle Skeleton – 3D Atlas of Anatomy

Skutočne zaujímavý program, ktorý vás prevedie všetkými zákutiami svalového aparátu a kostry ľudského tela. V základnej verzii sú dostupné špičkové 3D modely lebky, čeľuste a horných končatín so svalovou štruktúrou. 3D zobrazenie modelov je také živé, že budete mať miestami zimomriavky. Ak navštevujete zdravotnícku školu alebo vás iba zaujíma anatómia a štruktúra ľudského tela, túto aplikáciu si obľúbite. S každým 3D modelom môžete pracovať – približovať, meniť jeho pozíciu alebo pridávať a odoberať jednotlivé vrstvy svalovej a inej štruktúry.

Nechýbajú ani popisy jednotlivých častí tela, spojov a kostí, ktoré môžu byť vo viacerých jazykoch, vrátane latinčiny. Slovenčina však absentuje. Základné 3D modely sú zdarma, ak si však budete chcieť prezrieť kompletnú štruktúru ľudského tela, treba si aktivovať plnú verziu za 14,99 eura. Svoju cenu si však obháji, nakoľko žiadna tlačená učebnica vám neponúkne taký reálny pohľad na všetky časti ľudského tela. Program je zameraný výhradne na muskulárny systém, čiže na svalový aparát a kostru – nezahŕňa vnútornosti.

Odkaz na web: www.3datlasofanatomy.com 

Google Earth

Chceli by ste cestovať? Google Earth vám to umožní aj z pohodlia domova. Stačí si tento program nainštalovať alebo spustiť jeho webovú verziu a začať cestovať virtuálne. Google Earth nie je pohľad na rôzne časti sveta cez satelitné snímky, ako to ponúkajú Google mapy, aj keď sa tu nachádza aj táto možnosť. Earth vám ponúkne množstvo svetových metropol a zákutí v 3D zobrazení, čiže si môžete pozrieť, ako vyzerajú ulice, architektúra, pamiatky a rôzne iné zaujímavosti. Samozrejmosťou je aj režim Street View, ale iba v tých častiach, ktoré sú zdokumentované.

Vďaka tomuto programu získate zo školskej lavice pohľad na celý svet, ktorý vám nenahradí žiadny obrázok. V Google Earth nájdete aj zaujímavú ponuku destinácií pre cestovateľov alebo 3D prehliadky najzaujímavejších miest našej planéty. To všetko s podrobným popisom v slovenskom jazyku. Obľúbené miesta si môžete uložiť do vlastnej zložky, pridávať značky, popisy, a taktiež prispôsobovať vzhľad zobrazenia podľa predstáv. Okrem toho je k dispozícii funkcia počasie, nahrávanie obrazovky a stovky 360° fotografií z celého sveta. Google Earth vám ponúkne množstvo informácií o všemožných miestach našej planéty úplne zadarmo. Treba počítať aj s tým, že staršie zariadenia sa pri 3D prehliadkach poriadne „zapotia“, nakoľko je to graficky náročnejší softvér.

Odkaz na web: www.google.com/earth/

Cloudové úložisko – MEGA

Aj študenti majú množstvo dát, ktoré je potrebné niekde bezpečne uložiť a mať k nim prístup odkiaľkoľvek. V tomto vám pomôže cloudové úložisko, na ktoré uložíte všetky potrebné súbory, pričom ich budete mať dostupné z akéhokoľvek zariadenia. Na výber je množstvo bezplatných cloudových riešení, pričom tie najznámejšie ponúkajú málo miesta. MEGA cloud ponúka až 50 GB priestoru pre vaše dáta zadarmo. Taktiež si dáva záležať na bezpečnosti a každý používateľ získa po registrácii unikátny 2048-bitový kľúč, ktorým je chránený každý jeden súbor.

Tým je zaručené, že k vašim súborom nemá prístup nikto, iba vy. Ak zabudnete heslo a stratíte tento kľúč, neexistuje žiadny nástroj na obnovu hesla/účtu a vaše dáta budú navždy neprístupné. Z pohľadu funkčnosti je to klasické cloudové úložisko, kde môžete nahrávať súbory, rozdeľovať súbory podľa značiek, zdieľať súbory, ale aj komunikovať s priateľmi, ktorí majú totožné úložisko. Nechýba ani možnosť navýšenia objemu dát, s max. kapacitou až 8 TB. MEGA cloud ponúka dostatok priestoru na vaše dáta, ktoré budú v maximálnom bezpečí, a to všetko zadarmo.

Odkaz na web: www.mega.nz

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE