Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V sobotu 22. júla 2017 sa konal populárny programátorsky workshop Rails Girls Bratislava, ktorý je výhradne určený dievčatám a ženám.

O tom, že práve ony chcú byť programátorky a zaujímajú sa o svet informačných technológii, presvedčila aj účasť 45 dievčat v bratislavskom coworkingovom centre HubHub.

V poradí už piaty ročník Rails Girls Bratislava zorganizovali Learn2Code a Aj Ty v IT za pomoci partnerov akcie. Celé podujatie bolo pre všetkých účastníčky zdarma, potrebná bola včasná registrácia, ktorá im zabezpečila vstupenku na workshop. Cieľom akcie bolo najmä to, aby dievčatá dostali šancu sa oboznámiť s jazykom Ruby a jeho webovým frameworkom Ruby on Rails, zároveň si vyskúšať vytvoriť základné web stránky a aplikácie za pomoci jednotlivých lektorov a mentorov. V neposlednom rade si mohli vymeniť zaujímavé kontakty a získať cenné rady a tipy na to, ako naštartovať svoju kariéru v IT.

Po registrácii a spoločných raňajkách pokračovala akcia slávnostným otvorením a krátkymi prednáškami jednotlivých partnerov a sponzorov: Marek Greško z Titans Freelancers, Dominika Hurajtová z Accenture, Michal Turčan z Webglobe Yegon, Laura Gaetano z Travis CI, Norbert Oros z HubHub.

Aj ženy v IT môžu byť úspešné

Na akcii nechýbali lektori, osobnosti z oblasti informačných technológii a motivační tréneri. Prekvapením bola aj účasť Petry Cross, ktorá pred niekoľkými rokmi naštartovala svoju kariéru v Google.  Petra Cross totiž začínala ako prvá vývojárka z ČR a SR v Google. Ako sama povedala, jedného dňa len poslala e-mail s tým, že si uvedomovala, že za jeden deň im prídu do Google tisícky ponúk. Ona však mala to šťastie, že o pár dní už bola na pohovore. Porozprávala čosi aj o práci na centrále v Kalifornii, kde pracovala na vyhľadávači v Mountain View  či na Gmaili. Dnes je súčasťou tímu, ktorý vyvíja mobilnú peňaženku Android Pay v San Franciscu.

Workshopy

Samotné workshopy boli rozdelené na dve časti. Prvá časť sa konala doobeda a druhá začala po motivačných prednáškach mentorov Manel Rhaiem z Mozilla Foundation, ktorá si pripravila tému How I celebrated my Failure as Success. Ďalej Ramon Huidobro hovoril o Gite, Tony Bangratz porozprával na tému Rails in the Real World a motiváciu a seriózne cvičenie v podaní Elišky Čejpovej.

Dievčatá boli počas workshopov rozdelené do 16-tich skupín, pričom ku každej skupine dievčat bol pridelený lektor. Účastníčky  tak získali dostatok priestoru na otázky a konzultácie.  Záver akcie bol venovaný afterparty v centre Bratislavy.

Partneri podujatia 

Priestory na podujatie poskytlo coworkingové centrum HubHub, ktoré bolo partnerom celej akcie. Rails Girls Bratislava sa mohlo konať aj za pomoci ďalších partnerov a sponzorov TITANS freelancers, Accenture, ASBIS SK, Webglobe – Yegon, GitLab, Emark, Travis CI a mediálny partner robime.it.

Autor: Martina Baumann, komunikačná manažérka Learn2Code

Značky: