VIAMO umožňuje jednoduchý prevod peňazí, a to bez toho, aby ste poznali číslo účtu človeka alebo firmy, kam chcete peniaze poslať. Jediné, čo na platbu potrebujete poznať, je telefónne číslo. Okrem platby osobe môžete už cez VIAMO platiť za tovar alebo služby u vybraných obchodníkov, za donášku kuriérom alebo si napríklad dobíjať kredit.

To je v praxi veľmi šikovné, ak potrebujete napr. vrátiť peniaze za obed priateľovi, ale nemáte alebo už nepoužívate hotovosť. VIAMO aktuálne oslavuje 5 rokov existencie, a to znamená, že sa na našom trhu táto možnosť platby dobre uchytila. Pár čísiel: priemerná hodnota platby cez VIAMO je 34 eur, VIAMO eviduje celkovo 182 000 používateľov.

Ako to celé funguje?

VIAMO aktuálne spolupracuje s dvoma bankami – Tatra banka a VÚB, čoskoro pribudne aj OTP. Aby ste mohli peniaze posielať, musíte byť klientom niektorej z nich. Avšak na to, aby ste peniaze prijali, môžete byť klientom ľubovoľnej banky na Slovensku. Inými slovami, posielate peniaze na telefónne číslo osobe, ktorá má účet v akejkoľvek slovenskej banke.

Platba osobe

Pri platbe osobe to funguje tak, že si napr. z telefónneho zoznamu vyberiete príjemcu peňazí, v aplikácii zadáte sumu a platbu potvrdíte vaším PIN-om. Následne sa peniaze odosielajú. Ak je telefónne číslo zaregistrované v systéme VIAMO, peniaze sa adresátovi pripíšu na spárovaný účet a všetko je veľmi rýchlo vybavené.

Odoslaná platba

 

Zoznam realizovaných transakcií

V prípade, že dané telefónne číslo nie je registrované v systéme VIAMO, odošle sa na telefón SMS, ktorá informuje o tom, kto vám peniaze posiela, aká je suma a tiež sa zobrazí text, ktorý zadal odosielateľ ako popis platby. Napr. teda Janko Hraško vám poslal/a 10 eur. Správa: „za obed“. A je na vás, aby ste klikli na ďalej uvedený link a doplnili svoje číslo účtu.

SMS, ktorú dostane neregistrovaný používateľ na príjem peňazí

Teda napr. na stránke www.viamo.sk/prijem vyhľadáte položku prijať peniaze, tu zadáte telefónne číslo odkiaľ prišla platba a číslo vášho účtu vo forme IBAN kódu. Následne na telefónne číslo dostanete cez SMS heslo. Pokiaľ z tohto telefónneho čísla existuje čakajúca platba, zrealizuje sa a peniaze sa prenesú na váš účet. Na realizáciu prevodu peňazí máte 7 dní, po tejto lehote sa platba zruší.

A ešte je tu jedna zaujímavá funkcia – cez VIAMO môžete pripomenúť svojmu známemu, že vám napr. stále dlží sľúbené peniaze za obed. Ak má aplikáciu VIAMO, správa sa zobrazí tu, pokiaľ nie, dostane od vás SMS o tom, že čakáte od neho peniaze.

Potvrdenie o úspešnej platbe na portáli VIAMO.sk

Platba firme

VIAMO už nie je len o prevode peňazí medzi osobami, tento systém dospel. Cez VIAMO už môžete zaplatiť aj firmám, a to je mimoriadne pohodlné. Na stránke VIAMO sú uvedené niektoré obchody, ktoré akceptujú platbu cez VIAMO, ale v skutočnosti je ich podporovaných oveľa viac. Príkladom firiem, ktorým takto môžete zaplatiť je napr. AGEM Computers, Andrea Shop, DPD, Dr. Max, Martinus, Telekom ale aj ZľavaDňa.

V e-shope platíte cez takýto QR kód

V tomto prípade sa postupuje tak, že si tovar štandardne vyberáte na e-shope predajcu a medzi možnosťami platby je uvedený aj systém VIAMO. Pokiaľ nakupujete z počítača/notebooku a vyberiete si platbu cez VIAMO, zobrazí sa vám QR kód, ktorý potom napr. mobilom naskenujete a zaplatíte. Ak nakupujete priamo cez smartfón, potom po zvolení systému VIAMO sa dostanete do príslušnej mobilnej aplikácie s vyplnenými údajmi a platbu len potvrdíte PIN kódom.

Platba školám

Ešte šikovnejšie je využiť túto technológiu na zaplatenie poplatkov za školskú jedáleň, školskú družinu alebo príspevok do ZRPŠ, to všetko na školách, ktoré využívajú platformu eduPage od spoločnosti ascAgenda. Všetky poplatky totiž zaplatíte pohodlne priamo z mobilu. Ako rodič nemusíte nič zadávať alebo prepisovať, stačí sa prihlásiť na stránku školy alebo platbu môže urobiť priamo z mobilnej aplikácie EduPage. Využiť môžete aj možnosť združiť všetky platby do jednej a takto naraz splniť svoje záväzky aj na dlhšie obdobie dopredu.

Pripojte k platbe aj animácie

VIAMO chce byť zábavné, a tak k platbe teraz môžete pripojiť aj pútavú animáciu z výberu. Vďaka tomu budú vaše transakcie osobnejšie. Najčastejšie posielanou animáciou je aktuálne „cmuk“. Okrem toho je tu animácia 5 rokov VIAMO, kino, nákup, torta, jedlo, pivo, srdce a darček.

Tak ako, zaujímavé, však? Odporúčame VIAMO určite vyskúšať, ideálne ak máte účet v niektorej z plne podporovaných bánk.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.