Štvrtou dimenziou je kombinácia tekutej živice, svetla a kyslíku.

Adidas už v minulosti predstavil niekoľko konceptov tenisiek, ktoré sú vyrobené pomocou 3D tlače. Doteraz však išlo o limitované prototypy, ktoré sa dostali na trh maximálne v stovkách kusov. Dôvodom bola náročná výroba častí tenisiek, ktoré sa tlačili na 3D tlačiarni.

Výrobca tenisiek teraz predstavil nové tenisky s názvom Futurecraft 4D, ktoré využívajú technológiu s názvom Digital Light Synthesis. Tá kombinuje svetlo, kyslík a tekutú živicu na vytvorenie 3D objektov. Vďaka tejto technológii môže Adidas „vytlačiť“ 100 tisíc párov tenisiek do konca roka 2018. Resp., aby sme boli presní, Adidas dokáže vďaka technológii Digital Light Synthesis vytlačiť 100 tisíc párov medzipodrážiek. Horná časť tenisiek je vyrobená klasickým spôsobom.

Otázkou ostáva, nakoľko budú futuristické tenisky pohodlné pri nosení. Adidas ich prezentuje ako niečo revolučné, čo ocenia najmä bežci. Podľa redaktora portálu Engadget však nie sú natoľko pohodlné na nosenie ako bežné tenisky Adidas NMD. Futurecraft 4D sa dostanú do predaja koncom roka a proces ich dizajnu a výroby predstavuje oficiálne video.

Zdroj: Adidas

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit