V minulosti sa označoval ako Google Now.

Google na konferencii Google I/O 2016 predstavil nového virtuálneho asistenta. Jeho meno je veľmi jednoduché – Google Assistant – a hoci ho výrobca prezentuje ako niečo nové, v podstate ide iba o evolúciu existujúcich technológií. Všetko začalo funkciou vyhľadávania, neskôr sa pridala prvá generácia virtuálneho asistenta Google Now (s minuloročným rozšírením Now on Tap pre Android 6.0) a teraz prichádza už spomenutý Assistant.

Ten bude súčasťou prakticky všetkých produktov od Googlu, či už ide o hardvér alebo softvér. S asistentom sa porozprávate pomocou vášho telefónu a bude poháňať aj nové zariadenie do domácnosti, Google Home. Bude súčasťou aplikácie Allo a ďalších produktov. Jeho hlavnou výhodou má byť kontextové pochopenie konverzácie. Môžete sa teda s umelou inteligenciou rozprávať viac „ľudsky„.

Google Assistant dokáže rozpoznať otázku “Kto to postavil” na základe zobrazenej fotky a keď asistentovi položíte doplnkovú otázku, on pochopí, že sa opäť pýtate na ten istý objekt alebo človeka. Prípadne vám poradí s výberom filmu v kine, pri ktorom sa práve nachádzate, iba na základe otázky “Čo hrajú v kine?“. Funguje to zatiaľ v angličtine.

Slovenčinu aktuálne nepodporuje ani Google Now on Tap, takže neočakávame, že by sme s Google asistentom viedli komplexné konverzácie už počas najbližších mesiacov. Jedine v cudzom jazyku.

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Vývojárska konferencia Google I/O 2016 (doplnené)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit