Spoločnosť Zoner predstavila novú verziu obľúbeného programu na správu a editovanie fotografií. ZPS18 je radikálnou zmenou, zmenilo sa prostredie, pribudli nové funkcie, všetko sa zrýchlilo a upravila sa aj licenčná politika.

Ceny sú nasledovné:  elektronická licencia (licenčné číslo zaslané mailom) je v cene 59 eur, licencia pre študentov a učiteľov je za 29 eur. Rovnako 29 eur stojí aj upgrade z predchádzajúcej verzie programu Zoner Photo Studio 17 . Škatuľové balenie ZPS18 s USB diskom a knihou stojí 72 Eur.

Balenie programu je nové, moderné, ale ak chcete ušetriť, môžete si kúpiť elektronickú licenciu. V prípade škatuľového balenia dostávate program na 8 GB USB kľúči, kód na aktiváciu plnej verzie a príručku na používanie.ZPS18-3Na tlačovej konferencii vystúpil aj majiteľ firmy Zoner, Milan Behro, ktorý predstavil všetky divízie tejto firmy a spomenul ročný obrat 140 miliónov Kč.ZPS18-4Program ZPS17 mal veľký úspech, dosiahol  2 milióny inštalácií…

Prvou zmenou je nové rozhranie, nie je to o presunutí niektorých povelov na iné miesto, či vylepšení farebného pozadia. ZPS18 ide na to inak – chce byť programom na úpravu fotografií aj pre používateľa, ktorý nemá žiadne skúsenosti z predchádzajúcimi verziami a snaží sa vyjsť mu maximálne v ústrety.

ZPS18-6Na spustenie programu potrebujete teraz Zoner účet, ktorý si vytvoríte zadarmo.

PrehliadacModul Prehliadač sa úplne osamostatnil – ak si nastavíte ZPS18 na východzí program na otváranie súborov v JPG, PNG a pod, po stlačení Enteru nad súborom, sa vám fotografia zobrazí na celej obrazovke. Teda bez rušivých vplyvov a pokiaľ chcete prejsť do úprav, stačí stlačiť Enter alebo kliknúť na správne miesto.

V ZPS18 sú teraz tri moduly – Prieskumník, Vyvolať a Editor. Všetky moduly majú rovnakú logiku používateľského rozhrania – vpravo je zoznam miest, kde sa môžu nachádzať fotografie (priečinky, sieťové úložiská, Zonerama), v strede je fotografia (pri Prieskumníku fotografie) a vpravo nástroje na realizáciu činnosti.

PrieskumníkPrieskumník zostal zhruba taký, ako bol, posilnená je práca s katalógom. Katalóg obsahuje delenie podľa priečinkov, časovej osi a kľúčových slov. Výhodné je, že ZPS18 kľúčové slová našepkáva, podľa toho, čo ste zadali v minulosti. Našepkávanie funguje aj pri zmene názvov súborov, čo je výhodné. Kľúčové slová sa dajú ťahaním priraďovať aj k ďalším fotografiám.

Katalóg teraz zobrazuje aj fotografie z odpojených prenosných diskov a USB kľúčov. V obmedzenej miere sa dajú fotografie z odpojených diskov aj editovať.

VyvolatModul Vyvolať v minulosti neexistoval, je to nasledovník bývalého modulu RAW. Vyvolať nepracuje len s RAW, ale s akýmkoľvek fotografickým súborom a v tomto prípade ide o nedeštruktívne úpravy. Súbor s fotkou sa teda počas vašej úpravy nemení, k nemu sa vytvára ďalší súbor, ktorý obsahuje realizované úpravy. Pokiaľ ste s úpravami spokojní a chcete si výsledok uložiť napr. na USB kľúč, použijete voľbu Export a súbor sa potom exportujete vo výslednej podobe. EditorModul Editor je podobný ako bol v predchádzajúcej verzii, pribudol nový filter Olejomaľba,  sú tu prirodzenejšie úpravy svetiel a tieňov a celková práca je rýchlejšia. ZdielanieMailomNovinkou je jednoduchšie zdieľanie fotografií cez spoločné tlačidlo. Aj v dobe sociálnych sietí existuje skupina ľudí, ktorí si želajú zdieľanie fotiek cez email a ZPS18 to rieši. Nejde o posielanie objemných súborov cez mail, ale o posielanie linku na fotografie, ktoré sa automaticky uložia na cloudový priestor Zonerama. Príjemca dostane link na skrytý album a môže si ho jednoducho otvoriť.

PohladnicaMožnosť posielania papierových pohľadníc je teraz integrovaná priamo do programu ZPS18. Pripomeňme, že ide o spôsob, kedy si vyberiete fotografiu, napíšete odkaz a Zoner takto pripravenú pohľadnicu vytlačí a pošle na určenú adresu (z Českej republiky). Ide o platenú službu.

VideoĎalšou novinkou je tvorba HD videa z vybraných snímok. K fotografiám môžete priradiť hudobný sprievod a v istej miere si vybrať efekty. Je jasné, že smer editácie videa budeme u Zoneru vidieť aj v budúcnosti.

ZPS18-7ZPS18 má certifikáciu na Windows 10 (ako desktopová aplikácia), podporuje 4K rozlíšenie a displeje s extrémne vysokým DPI. Došlo aj k zmene licencovania. ZPS18 zohľadňuje to, že ľudia majú viacero počítačov. Licencia sa teraz vzťahuje na používateľa, nie na počítač. Pri zadávaní licenčného čísla musíte mať pripojenie na internet, program sa však neskôr dá plnohodnotne používať aj off-line.

O programe ZPS18 budeme písať pravidelne, zoznámime vás s jeho viacerými funkciami.

Program si môžete zadarmo vyskúšať, inštalačný program nájdete na adrese Zoneru. Zatiaľ je k dispozícii česká jazyková verzia tohto programu, slovenská aj anglická budú dostupné o pár dní. So spoločnosťou Zoner pripravujeme špeciálnu akciu pre čitateľov nášho papierového vydania magazínu touchIT a budú mať k dispozícii predĺženú testovaciu verziu tohto programu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.