Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vietnamské hlavné mesto bude mať nový smart systém verejného osvetlenia zo Slovenska. Slovenská spoločnosť Asseco Central Europe dnes v Hanoji podpísala Memorandum o spolupráci s mestom Hanoj na dodávku inteligentného verejného osvetlenia.

„Aj táto investícia je jedným z konkrétnych výsledkov našej cesty do Vietnamu,“ povedal podpredseda vlády Peter Pellegrini, ktorý je spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom, ministrom hospodárstva Petrom Žigom a podnikateľskou delegáciou na pracovnej ceste v Ázii.

Ako uviedol podpredseda vlády, objem obchodu medzi Slovenskom a Vietnamom od roku 2008 stúpol 80-násobne, ale väčšinou ide o dodávky smerom z Vietnamu na Slovensko. Systém spoločnosti Asseco Central Europe je prvou lastovičkou. Nielenže nahradí dnešnú technológiu osvetlenia najmodernejšími LEDkami, ale ich bude aj spravovať. Tento projekt jednak významne zníži spotrebu elektrickej energie mesta, ktorá patrí medzi najväčšie položky v rozpočte Hanoja, a jednak zvýši kvalitu osvetlenia, čím zároveň zvýši bezpečnosť občanov. Jednotlivé svetelné body môžu v budúcnosti slúžiť pre ďalšie smart city projekty. Ide o jeden z najväčších projektov výmeny verejného osvetlenia na svete, ktorého hodnota v horizonte 10 rokov by mohla dosiahnuť až 150 mil. USD. Ďalšou by malo byť vysielanie slovenskej televízie pre deti Duck TV vo Vietname či vybudovanie Veže priateľstva v Hočiminovom Meste slovenským investorom.

Slovenskú delegáciu dnes prijal aj vietnamský prezident Tran Dai Quang. Hlava štátu ocenila, že na Slovensku v minulosti vyštudovalo viacero čelných predstaviteľov krajiny. Podľa prezidenta Vietnamu čoraz viac slovenských podnikateľov má záujem investovať vo Vietname a prisľúbil, že urobia všetko preto, aby im vytvorili vhodné podmienky. „Nie je veľa krajín na svete, kde keď príde Slovák, môže hovoriť s najvyššími predstaviteľmi krajiny po slovensky,“ povedal P. Pellegrini a dodal, že to dáva výborný základ nielen na politickú, ale aj obchodnú spoluprácu.

Vicepremiér sa stretol aj s podpredsedom vlády Vuongom Dinh Hue a s ministrom informatiky a komunikácií Truongom Minh Tuan. V Hanoji otvoril P. Pellegrini aj slovensko-vietnamské obchodné fórum.  Vo svojom príhovore uviedol, že Slovensko je potenciálnou bránou pre vietnamských podnikateľov na vstup na trhy EU a naopak, slovenskí podnikatelia môžu nájsť vo Vietname významných partnerov pre trh v Ázii.

Vicepremiér Pellegrini dnes s ministrami Žigom a Kažimírom navštívili aj centrálu spoločnosti FPT Corporation. Tá má ročný obrat 2 mld. USD a zamestnáva 30 000 zamestnancov, z toho 12 000 softvérových inžinierov. Pobočku má aj v Košiciach, kde zamestnáva 260 ľudí, z ktorých 96 percent má VŠ vzdelanie.

Podpredsedu vlády a ministrov sprevádza 30-členná podnikateľská delegácia. Cieľom návštevy je otvorenie dverí slovenským podnikateľom na trhy v týchto ázijských krajinách.

Značky: