Vlhké počasie, prach a celkovo styk s vodou, vlhkým a prašným prostredím môže nastať v podstate kedykoľvek počas bežného dňa každého z nás, nehovoriac o dovolenkách pri vode, pobyte v prírode alebo pri zhoršených pracovných podmienkach. Preto nie je na škodu mať po ruke niečo na ochranu IT zariadení, ktoré máme takmer neustále pri sebe, či už ide o najviac preferované smartfóny, tablety ale aj rôzne fotoaparáty, notebooky a iné príslušenstvo. Na to by pomohlo, keby v danej situácii môžeme siahnuť do vrecka alebo vaku a mať tam kvalitné vode a prachu odolné puzdro, ktoré môže pomôcť pred poškodením a znehodnotením vášho cenného zariadenia.

DSC_0300_nowat

Vode odolné a outdoorové puzdra AQUAPAC

Anglický výrobca AQUAPAC s koreňmi siahajúcimi až do roku 1983, ponúka širokú škálu rôznych kvalitných a cenovo dostupných puzdier a obalov na ochranu IT zariadení pred vodou a prachom. Ponuka produktov má dve skupiny: Outdoorové  a Vode odolné puzdra. Sortiment v ponuke je naozaj veľmi bohatý a tieto kvalitné puzdra je možné zakúpiť na viaceré druhy zariadení.

  • smartfóny
  • tablety
  • kompaktné fotoaparáty
  • zrkadlovky
  • menšie kamery
  • vysielačky
  • malé el. zariadenia
  • MP3 prehrávače
  • čítačky elektronických kníh
  • navigácie

Pre zaujímavosť, v ponuke Aquapacu sa nachádzajú aj vode odolné a outdoorové obaly pre mapy a rôzne drobnosti, napokon ponuku zakončuje sortiment rôznych batohov, vakov napr. pre úschovu notebooku, oblečenia atď.

puzdro s držiakom na volant 1_nowat

Aquapac ponúka rôzne vyhotovenia puzdier, avšak pred kúpou si treba dobre zmerať zariadenie, na ktoré bude puzdro použité aby sa vám tam bez problémov vošlo a to aj keď máte na ňom iné puzdro napr. na ochranu pred rozbitím. Je potrebné dbať nato, aby sa zariadenie netlačilo do obalu nasilu, ale malo by to ísť ľahko a jednoducho. Tieto puzdra vám zabezpečujú ochranu voči vode a prachu, nie proti poškodeniu zariadenia pri možnom páde a pod. Nato sú určené iné druhy ochranných produktov.

Stupne ochrany puzdier Aquapac

  • Vode odolné obaly majú stupeň ochrany IPX8 čo v preklade znamená : „Protected against water submersion”,odolné voči potápaniu vo vode. Produkt je určený pre potápanie vo vode a zariadenie vo vnútri obalu je spoľahlivo chránené pred poškodením a to až do hĺbky 5 m pod vodnú hladinu po dobu 1 hodiny, samozrejmosťou je 100 % ochrana voči prachu.
  • Outdoorové obaly majú stupeň ochrany IPX6 čo v preklade znamená : „Protected against heavy seas”,odolné voči silnému prúdu striekajúcej vody. Striekajúcou vodou sa rozumie vodný prúd dopadajúci zo všetkých možných uhľov a striekajúci z 12,5 mm širokého ústia hadice s prietokom 100 litrov za minútu a tlakom 100 kN/m2. Testované po dobu 3 minút a na vzdialenosť 3 metrov.

Kondenzácia vodných pár zo vzduchu vo vnútri puzdra

Ak budete vidieť vo vnútri obalu vlhkosť a to aj miernu, treba tomu venovať náležitú pozornosť a použiť na odstránenie vrecúško so silica gélom, ktoré sa nachádza vo väčšine dodaných balení, ak sa však v balení nenachádzalo je dobré si ho zadovážiť a to sa dá aj priamo u predajcov týchto produktov. Silica gél sa nachádza aj v rôznych iných baleniach produktov, s ktorými sme bežne v kontakte a tak môžete použiť aj náhradu napr. v balení od topánok nájdeme takéto vrecúško so silica gélom.

aquapac pre fotoaparáty_nowat

Otváranie a zatváranie Aquaclipu

Aquaclip – patentovaný uzatvárací systém – je používaný na obaloch Aquapac od roku 1996. Systém bol testovaný na vodotesnosť podľa Britských štandardov a bol označený ako Millennium Product. Pri správnom uzatvorení zaisťuje puzdru vzduchotesnosť, prachu-vzdornosť a 100 % vodotesnosť až do hĺbky 5 m pod vodnou hladinou.

TEST tesnosti puzdra „bublinkový test“

Pred každým použitím vášho puzdra v mokrom prostredí sa presvedčte, že je v perfektnom stave,  dobre uzatvorené a vodotesné. Vložte dovnútra najprv bezcenný predmet, puzdro riadne uzatvorte a ponorte do nádoby s vodou alebo pod hladinu. Puzdro stisnite primeranou silou a pod vodou otočte. Z aquaclipu môže uniknúť niekoľko bubliniek, čo je v poriadku (bublinky unikajú z okolia páčiek a záhybov). Pokiaľ sa však objaví prúd bubliniek, puzdro je pravdepodobne chybné a treba ho reklamovať, pokiaľ ide o nový kus. Pri mechanickom poškodení aquaclipu spôsobením používateľom výrobca ani predajca nenesie zodpovednosť za takéto prípadné vady.

Puzdra AQUAPAC sa dajú opravovať záplatami!

Ak by prišlo k mechanickému poškodeniu obalu, t.j prepichnutie, tak pre rýchlu a ľahkú opravu je možné použiť originálne vysoko priľnavé záplaty. Tieto záplaty nie sú súčasťou štandardne dodávaného príslušenstva puzdier Aquapac, ale dajú sa objednať samostatne u takmer každého predajcu, ktorý má v ponuke tieto puzdra. Takáto možnosť vlastnej opravy poškodeného obalu je veľmi zaujímavá, nakoľko ju neponúka takmer žiadny výrobca. Takže je to veľmi vhodné napr. na viacdňové výlety v prírode na dovolenky a pod. Ak máte zakúpené potrebné originálne záplaty, nebudete mať problém s prípadným poškodením obalu pri vašich aktivitách na výlete, alebo pri športe.

Možnosti uchytenia

waterproof_radio_mic_01-600x600_nowat

Produkty aquapac si môžete zaobstarať aj v rôznych vyhotoveniach uchytenia. Uchytenie na volant bicykla so špeciálnym klipom, ktorý umožňuje jednoduché nasadenie, ako aj odobratie puzdra zo stojanu upevneného na volante, ďalej možnosť rôznych športových verzií uchytenia na rameno, alebo so športovým opaskom dodávaným v balení puzdra.

Fotenie so smartfónom v puzdre

Môžete si myslieť že zhotovovať fotografie so smartfónom, ktorý má na sebe navlečené toto puzdro je nereálne, ale opak je pravdou. Zadná časť tohto obalu je zhotovená tak, že tam kde sa nachádza optika fotoaparátu je toto puzdro dokonale priehľadné a je možné zhotovovať zaujímavé fotografie aj pod vodnou hladinou.

428_large2_nowat

Telefonovanie a prenos zvuku cez puzdro

Zvuk prechádza skrz steny vodotesných puzdier aquapac len s veľmi malou stratou. Ľahko tak môžete napríklad volať s telefónom, ktorý je bezpečne uzavretý v suchu, a to kdekoľvek, prakticky za akýchkoľvek podmienok.

558_nowat

Používanie puzdier Aquapac v extrémnych teplotách

Mäkké časti puzdra sú funkčné a ohybné pri teplotách vzduchu od -40°C do +60°C a vo vode do maximálnej teploty +40°C. Tvrdené časti toho vydržia pochopiteľne o niečo viac.

Zakomponovaný Audio Jack 3,5mm

Určité druhy obalov Aquapac majú zakomponovaný káblový vývod s možnosťou pripojenia slúchadiel (3,5mm Jack )

Puzdra pre fotoaparáty

Puzdra Aquapac určené pre fotoaparáty a videokamery majú priehľadnú časť pred objektívom, ktorá je vyrobená z opticky číreho materiálu zvaného Lenzflex. S touto časťou puzdra zaobchádzajte tak opatrne ako s vašim fotoaparátom. Chráňte ju pred poškriabaním a neprekladajte puzdro v mieste priehľadnej časti. Prístroj v puzdre natočte tak, aby smeroval objektívom proti čelnej čírej stene a usaďte ho tak, aby sa vám pohodlne držal a ovládal cez puzdro. Zároveň chráňte objektív pri vysunutí pred narážaním do čelnej steny.

Ovládanie pomocou dotykového displeja pod vodou

Princíp fungovania dotykového displeja nemusí umožňovať bezproblémovú funkčnosť ovládania pod vodou. Puzdro síce spoľahlivo ochráni vložený prístroj, avšak problémy môžu nastať pri snahe ovládať zariadenie pomocou dotyku displeja. Preto odporúčame nastaviť vložené zariadenie do príslušného režimu ešte nad vodou a ďalej, pokiaľ to je možné – ovládať pomocou mechanických tlačidiel. Ale vo väčšine prípadov je to už na nových zariadeniach bezproblémové, nakoľko sa dajú nastaviť aj citlivosti na dotyk displeja, ktoré dopomôžu k lepšiemu ovládaniu aj v puzdre pod vodou.

aquapac-mini_nowat

Ceny puzdier AQUAPAC sa pohybujú od 10 až po 80 eur.

Možnosť zakúpenia na: http://demo.readyshop.sk alebo http://www.matc.sk

Český dovozca produktov AQUAPAC s možnosťou odoslania aj na Slovenskú republiku: www.aquapac.cz

Verdikt TouchIT

Ak máte vaše IT zariadenia radi vo svojej blízkosti všade a za každých podmienok, tak sú takéto produkty určené presne pre vás. Dovolenka, kúpanie, lyžovanie, výlet do prírody, zhoršené pracovné podmienky to je len minimum z mnoho záležitostí, kedy by sa práve takáto pomôcka v podobe vode a prachu odolného puzdra mohla zísť a vy tak budete mať o starosť menej.

PS : Utopené alebo vodou poškodené zariadenia vám na záruku takmer nikde neuznajú.

Podobné články :

https://touchit.sk/video-mame-tu-uprsane-obdobie-ktore-sa-bude-stupnovat-a-pribudat-bude-aj-sneh/31153

https://touchit.sk/ochranne-puzdra-pre-smartfony/36149

https://touchit.sk/stava-sa-displej-smartfonu-naozaj-chraneny-a-nerozbitny-ak-pouzijete-ochranne-tvrdene-skla-a-folie/31058

https://touchit.sk/vode-a-prachu-odolne-reproduktory-na-vylety/28292

Autor: Miroslav Illéš