Čína to s ochranou súkromia myslí vážne.

Avšak svojho, štátneho, nie občianskeho. Objavil sa totiž ďalší prípad potrestania človeka, ktorý použil neschválené VPN a predal ho ďalej. Ide o čínskeho vývojára menom pán Zhao z Nanjingu, ktorý si vytvoril VPN pre vlastné použitie, no posunul ho aj tretím stranám. Zarobil na tom podľa odhadov len 164 USD, napriek tomu bol zadržaný políciou na tri dni. Stalo sa to 21. 8. 2017.

Začiatkom tohto roka Ministerstvo priemyslu a informačných technológií vydalo správu, že internetové technológie sa svojvoľne rozširujú a bude treba obnoviť poriadok. V praxi to znamená prebratie iniciatívy za vyčistenie internetových sietí a prístupu do internetu. Pod touto „čistkou“ si nemusíme predstavovať nič zložité. Jednoducho chcú blokovať VPN služby. Tak sa aj deje a dokonca aj firmy ako Apple boli požiadané o stiahnutie aplikácií typu VPN.

Na viacerých prípadoch sme mohli vidieť, že čínska vláda to myslí vážne a použitie iného VPN poskytovateľa, než licencovaného telekomunikačným úradom, bude považované za trestný čin.

Zhao sa priznal, že vytvoril VPN na to, aby mohol pristupovať na služby zo zahraničia. Akonáhle mal dopyt po tejto službe, rozhodol sa ju poskytovať za poplatok. Ten bol 1,50 USD za mesiac a zhruba 18 USD za dva roky používania služby. Na základe uvádzaného zisku 164 USD by to mohlo znamenať, že mal okolo 100 zákazníkov prípadne ešte menej. V závislosti na tom, aký typ predplatného si u neho kúpili.

Prípadov je viac, napríklad prípad 26-ročného odsúdeného za poskytovanie možnosti ľuďom navštevovať stránky, na ktoré sa nedá dostať z čínskej IP adresy. Dostal 9 mesiacov vo väzení.

Prečítajte si aj:

Ako na VPN v smartfóne

Zdroj: TorrentFreak

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.