HDR (High Dynamic Range) čiže vysoký dynamický rozsah, umožňuje dosiahnuť väčší rozsah expozície, a tým docieliť vyššiu mieru detailu u veľmi jasných aj u veľmi tmavých oblastí obrazu. Obraz sa stáva kontrastnejší a výraznejší.

Úrovne HDR

Na trhu sú aktuálne dostupné viaceré úrovne podpory HDR. Spomeňme HDR Plus, HDR Premium a HDR Perfect. Tieto technológie nájdete v televízoroch prakticky všetkých veľkých hráčov na trhu, vrátane televízorov Philips, ktoré vyrába spoločnosť TP Vision.

Formát HDR ponúka kombináciu širokého farebného gamutu v rozmedzí 72-99% a vysokú svietivosť medzi 400 až 750 nitmi. Podľa úrovne týchto parametrov spadajú HDR televízory do jednej z troch spomínaných úrovní.

Základná podpora HDR vo forme technológie HDR Plus je dostupná aj v televízoroch nižších radov. Ak chcete najvyššiu úroveň HDR, logicky musíte voliť OLED televízory, ktoré s HDR Perfect ponúkajú 99% farebný gamut, svietivosť až 750 nitov u jasných scén a najhlbšiu čiernu pri tmavých scénach. OLED umožňuje ovládať svietivosť každého pixelu zvlášť a dosiahnuť tak výrazných farieb s jasnými prechodmi.

Rôzne formáty, rôzne využitie

V súčasnosti jeden z najčastejšie dostupných formátov je tzv. HDR10. Video v tomto formáte má 10-bitové farby oproti bežným 8-bitovým, preto číslovka 10. HDR10 je otvorený formát, u ktorého, na rozdiel od formátu Dolby Vision, nemusia výrobcovia platiť licenčné poplatky za použite, a preto ho podporujú takmer všetci hlavní hráči na trhu.

Ďalším HDR formátom, ktorý sa derie na výslnie, je HLG (Hybrid Log Gamma), ktorý spoločne vyvinuli britská BBC a japonská stanica NHK. Je určený primárne pre televízne vysielanie, pretože kombinuje v jednom signále bežný rozsah farieb, tak aj široký farebný rozsah HDR.

Kde HDR hľadať?

HDR obsah prehráte aj na televízoroch bez podpory HDR. Tie zobrazia bežný obraz. HDR kompatibilné televízory ho prehrajú vo vysokom dynamickom rozsahu.

HDR obsah už dnes nie je taký vzácny, ako bol pred dvoma rokmi. Nájdete ho na streamovacích službách, ako je Amazon alebo Netflix. Čím ďalej viac videí v HDR je aj na Youtube. Herné konzoly PS4 a Xbox Ones S už tiež podporujú HDR, čo umožňuje, že si vybrané hry môžete vychutnať s ešte lepšou grafikou.

S príchodom HLG formátu sa očakáva, že nájde svoje využitie aj v televíznom vysielaní. V neposlednom rade sú filmy a seriály v HDR dostupné aj na Blu-ray diskoch.

Prečítajte si aj:

Recenzia NVIDIA SHIELD TV (2017): Takto vyzerá budúcnosť televízie

Značky: