Akčné kamery sú všestranným nástrojom na tvorbu rôznych zaujímavých videí a fotografií. Najlepšie na týchto zariadeniach je to, že sú odolné voči prachu, vode a v niektorých prípadoch aj proti nárazom.

Nie je však vždy ľahké vybrať dobrú akčnú kameru a už vôbec nie vtedy, ak nemá byť drahá. Na lacné „4K kamery“ za 50 eur rýchlo zabudnite, vlastne ani do 100 eur nekúpite nič poriadne. Preto sme pre vás porovnali 2 reálne použiteľné kamery do 200 eur. A keďže idú Vianoce, tak vám to možno uľahčí aj výber správneho darčeka.

Niceboy VEGA 6 – skutočné 4K

Táto akčná kamera zaujme kvalitným spracovaním a výbornými výsledkami, ktoré boli od prvého momentu prekvapením. VEGA 6 disponuje 12 Mpx snímačom so šírkou záberu 170°. Video dokáže nahrávať v max. rozlíšení 4K/30 fps, pričom jej nechýba ani šesťosá elektronická stabilizácia obrazu.

Fotografie vytvára v max. rozlíšení 12 Mpx. V zadnej časti má 2“ LCD displej, ktorý nie je dotykový. Ovládanie je prispôsobené 4 tlačidlám po obvode zariadenia. V spodnej časti má krytý otvor pre 1050 mAh batériu. V ľavom boku je miesto pre microSD kartu (max. 64 GB) a nachádza sa tu aj microUSB port na nabíjanie a microHDMI. Kamera nie je odolná voči vode a prachu, ale v balení nájdete aj puzdro odolné voči prachu a vode do 30 metrov. Z bezdrôtovej konektivity je k dispozícii Wi-Fi, ktorá slúži na komunikáciu kamery s pribaleným diaľkovým ovládačom.

Fotografia z kamery Niceboy VEGA 6

Okrem bežných nastavení a funkcií je podstatná možnosť zmeny šírky záberu, ako aj možnosť vytvárať HDR obsah a využívať kompenzáciu protisvetla (WDR). Z režimov je dostupné časozberné video s možnosťou základného nastavenia, spomalené video, nahrávanie v slučke, výber scén a časovač. Funkcie sú jedna vec a reálna prevádzka tá druhá. VEGA 6 nás však prekvapila. Okrem jednoduchého ovládania ponúka kvalitné výstupy, či už ide o video alebo fotografie.

V režime videa je zaznamenávaný aj zvuk, ktorý je použiteľný, čo sa nestáva často. Potešila nás aj elektronická stabilizácia obrazu, ktorá pracuje na danú cenovú kategóriu nadpriemerne. Na záver ešte batéria, ktorá sa nabíja 1,5 až 2 hodiny. Výdrž batérie je pri nahrávaní 4K videa približne 45 minút. Okrem týchto benefitov získate aj bohaté balenie, kde nájdete rôzne držiaky a úchyty.

Zariadenie zapožičal: Niceboy

Cena: 193 EUR

Rollei Actioncam 550 Touch – menej výkonná, ale stále dobre použiteľná

Rollei má v ponuke viacero akčných kamier, pričom tento model aktuálne patrí na vrchol ponuky. Ide o lacnejšiu kameru, ale stále vyniká kvalitným spracovaním a pogumovaným telom. Kamera má iba dve ovládacie tlačidlá o zvyšok sa stará malý 2“ dotykový displej, ktorý veľmi dobre reaguje na dotyk. V ľavej časti nájdete slot pre microSD kartu (max. 64 GB), microHDMI a miniUSB port na nabíjanie, čo je asi najväčšou nevýhodou. Takýto port sa už málokedy používa. V spodnej časti je statívový závit, čo je výhodou.

Model 550 Touch má 14 Mpx CMOS snímač (f/2.5) so šírkou záberu 160°. Tú môžete v nastaveniach zmeniť, aby ste sa vyhli neželanému skresleniu obrazu. Kamera nahráva video v max. rozlíšení 4K/30 fps, no ideálne rozlíšenie je 2,7K/30 fps alebo 1080 p/60 fps s aktívnou elektronickou stabilizáciou. Fotografie vytvára v max. rozlíšení 14 Mpx. Z bezdrôtovej konektivity nechýba Wi-Fi, vďaka čomu je možné kameru spojiť s aplikáciou v smartfóne a využiť tak zdieľaný obraz alebo kameru priamo cez telefón nastavovať. Okrem toho je v balení aj bezdrôtový diaľkový ovládač na ruku, čo je pri mnohých športoch veľkou výhodou.

Fotografia z kamery Rollei 550 Touch

Podstatným článkom je batéria, v tomto prípade 1100 mAh, ktorá má pri nahrávaní Full HD videa výdrž približne 90 minút. Pri 4K videu je to o 20 minút menej. Samotné zariadenie síce nie je odolné voči vode a prachu, ale v balení nájdete obal, ktorý ju voči vode a prachu ochráni, a to do 40 metrov. Aby bol používateľský zážitok čo najlepší, tak sú dostupné aj rôzne režimy nahrávania videa alebo tvorby fotografií. Základom je časozberné video, spomalené video, sekvenčné snímanie a zrýchlený film.

Tieto režimy dopĺňajú scény, ktoré upravujú nastavenie obrazu a zvuku (voda, potápanie, jazda na bicykli, lyžovanie a pod.). Samozrejmosťou je nahrávanie zvuku a redukcia hluku vo vetre, ale v tomto prípade je zvuk podstatne slabší. Čo sa týka kvality videa a fotografií, tak ide o priemer, ale za túto cenu je to stále dobre použiteľné zariadenie. Samotné video má dobrú kvalitu, akurát elektronická stabilizácia to úplne nezvláda. Každopádne výsledky sú pozerateľné. Aj táto kamera ponúka bohaté balenie s množstvom príslušenstva, ktoré využijete na rôzne športy.

Zapožičal: Rollei

Cena: 127 EUR

Prečítajte si aj:

Recenzia Xiaomi Mi Action Camera 4K a gimbal

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE