Zariadenie Apple TV je väčšine čitateľov asi dobre známe.

Minimálne z toho hľadiska, že vedia o existencii tohto prístroja a vedia, že ho pripojíte k TV a slúži na sledovanie multimediálneho obsahu. Apple TV je na trhu dostupná v 3. a 4. generácii. Pre potreby tohto článku sa zameriame na 4. generáciu, ktorá podporuje inštaláciu aplikácií a funguje na vlastnom operačnom systéme tvOS.

Multimediálne funkcie

Podobne ako ďalšie zariadenia od Applu, aj Apple TV má zmysel najmä vtedy, keď používate minimálne iPhone a optimálne aj iPad či Mac. Pokiaľ doma nemáte žiadne zariadenie od Applu, kúpu Apple TV neodporúčame. Nevyužijete jej potenciál a na trhu sú pre vaše potreby aj lepšie zariadenia.

Apple TV 4. generácie obsahuje predinštalované aplikácie na sledovanie filmov zo služby iTunes, počúvanie hudby cez Apple Music a prezeranie fotiek, ktoré máte uložené v Apple cloude. Ďalšie aplikácie si stiahnete z obchodu App Store. Majitelia zariadení so systémom iOS a macOS môžu zrkadliť obraz zariadenia cez Apple TV alebo poslať obsah z mobilnej aplikácie priamo na veľkú obrazovku. Funguje to podobne ako Chromecast, avšak iba pre iOS zariadenia. Príkladom je aplikácia HBO GO. Externý disk priamo k Apple TV nepripojíte. Ak si chcete pozerať vlastné filmy, musíte ich do škatuľky poslať z počítača alebo Macu cez aplikáciu iTunes. To nie je pohodlné riešenie.

Apple TV 4. generácie obsahuje HDMI port, cez ktorý pripojíte zariadenie k TV obrazovke. Aktuálne funguje iba v rozlíšení Full HD, takže s prípadnou kúpou Apple TV odporúčame skôr počkať. Výrobca by mal čoskoro predstaviť ďalšiu generáciu s podporou 4K rozlíšenia. Špekuluje sa o marcovom/aprílovom predstavení.

Z dostupných aplikácií dávame do pozornosti najmä AntikTV. Pomocou tejto aplikácie môžete sledovať živé vysielanie slovenských, českých a zahraničných TV kanálov, takže Apple TV môže v kombinácii s touto aplikáciou nahradiť aj digitálnu televíziu od niektorého z poskytovateľov. Súčasťou aplikácie je aj TV archív. Z ostatných služieb nechýba Netflix, Plex, YouTube, vimeo, NHL, TED. Ponuka je pomerne bohatá, väčšina Slovákov však asi využije iba zlomok aplikácií. Z dôležitých služieb chýba aplikácia pre Amazon Video, čo je však chyba Amazonu a nie Applu.

Apple TV podporuje videoformáty H.264 a MPEG-4. Podporované audioformáty sú HE‑AAC (V1), AAC, MP3, Audible, Apple Lossless, AIFF a WAV. Zariadenie podporuje priestorový zvuk Dolby Digital 5.1 a Dolby Digital Plus 7.1.

Herné funkcie

Súčasťou balenia je štandardný diaľkový ovládač. Apple TV podporuje aj Bluetooth gamepady, ktoré sú špeciálne prispôsobené pre Apple zariadenia. Bežný Bluetooth gamepad, ktorý používate na počítači, vám s Apple TV nebude fungovať.

Cena herných ovládačov pre iOS zariadenia / Apple TV sa pohybuje od 60 eur vyššie. Apple TV dokáže zabaviť, ale ponuka hier náročných hráčov neohúri. Hry v tomto prípade považujeme za príjemnú pridanú hodnotu a nie za dôvod, prečo kúpu Apple TV zvažovať. Dvojnásobne, keď treba dokupovať herný ovládač pre plnohodnotný zážitok z hrania. Väčšinu hier je však možné ovládať aj pomocou bežného diaľkového ovládača.

Cena: od 175 EUR (32 GB model)

Plusy

+ Jednoduché používanie
+ Bohatá ponuka aplikácií, vrátane AntikTV
+ Výborne fungujúci ekosystém Apple

Mínusy

– Iba Full HD rozlíšenie
– Nemožnosť priamo pripojiť externý disk
– Bez ďalších Apple zariadení v domácnosti nemá zmysel

Ďalšie multimediálne zariadenia do obývačky, ktoré by vás mohli zaujať:

Apple TV 4. generácie
Generické (radové) Android prehrávače
Chromecast
NVIDIA SHIELD TV

Verdikt

Zariadenie Apple TV považujeme za špecifické riešenie, ktoré bude vyhovovať určitej skupine používateľov. V tomto prípade sú to aktívni používatelia Apple zariadení.

Parametre jednotlivých produktov:

ModelApple TV 4. generácie
Maximálne podporované rozlíšenieFull HD
Podpora HDRNie
Prehrávanie Blu-ray diskovNie
Podporované videoH.264, MPEG4, MP4
Podporované audioHE‑AAC (V1), AAC, MP3, Audible, Apple Lossless, AIFF, WAV, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus 7.1.
Funkcie, ktoré stoja za pozornosťAirPlay zrkadlenie z iOS a macOS, AntikTV, Netflix
Hlavná výhoda zariadeniaApple ekosystém

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit