Samostatnou kapitolou na trhu multimediálnych prehrávačov sú tzv. radové Android prehrávače.

Tento pojem sme zvolili kvôli tomu, že je ich skutočne veľa. Vyrába ich množstvo menej známych výrobcov a zariadenia tohto typu nájdete v ponuke lokálnych obchodov aj na AliExpresse. Ich lákadlom je najmä nízka cena. Najlacnejšie modely kúpite už od 30 eur.

Multimediálne funkcie

Bez ohľadu na cenu takéhoto Android prehrávača, ich koncept je vo všetkých prípadoch rovnaký. Ide o multimediálny prehrávač, ktorý má v sebe zabudovaný štandardný Android, ako ho poznáte z tabletov. Tento systém nie je prispôsobený pre potreby nedotykového ovládania, čo výrobcovia riešia jednoduchou nadstavbou, ale aj diaľkovým ovládačom, ktorý funguje aj ako myš. Niektoré ovládače zvládajú tento účel lepšie, iné sú v tomto smere naozaj kostrbaté a nepohodlné. Prehrávače sa odlišujú aj verziou Androidu, výkonom procesora a ďalšími parametrami, ale v jadre je ich funkcionalita rovnaká.

Tieto Android prehrávače obsahujú klasický obchod Google Play, ako ho poznáte z mobilných zariadení. Môžete si teda do zariadenia nainštalovať prakticky všetky multimediálne aplikácie, ktoré používate v telefóne či tablete. Len treba brať do úvahy, že aplikácie sú často prispôsobené pre dotykové ovládanie a tak ich používanie na veľkej dotykovej obrazovke nie je vždy pohodlné. Niekedy treba mať naozaj veľkú trpezlivosť.

Do pozornosti dávame najmä aplikácie AntikTV na sledovanie živého TV vysielania, VLC na prehrávanie lokálnych súborov, resp. multimédií z externého disku a Kodi ako základ multimediálneho centra domácnosti. Ďalšie aplikácie, ktoré stoja za zmienku, sú Netflix, YouTube, Filmy Google Play, Plex a Amazon Prime Video.

Do Android prehrávača si stiahnete aj Magio GO, avšak aplikácia vám v 99 % prípadov nebude fungovať. Telekom do nej koncom roka zabudoval DRM ochranu a kvôli tomu na týchto Android prehrávačoch nefunguje. Jediný Android prehrávač, kde nám aplikácia stále funguje, je NVIDIA SHIELD TV s oficiálnym systémom Android TV.

Podpora videoformátov je obvykle dobrá a prehrávače si poradia aj so 4K a 3D obsahom. Mnohé z nich podporujú aj kodek H.265. Z hľadiska audioformátov podporujú prehrávače potrebný základ. Náročným používateľom, ktorí potrebujú pokročilý priestorový zvuk, ako je Dolby TrueHD atď., tieto prehrávače nebudú stačiť. Odporúčame však skontrolovať konkrétne špecifikácie modelu, ktorého kúpu zvažujete.

Herné funkcie

K hraniu budete potrebovať Bluetooth alebo USB ovládač. Väčšina z nich funguje a pravdepodobne sa zahráte aj pomocou ovládača, ktorý používate na PC. Klasický Android však nemá dobre štandardizovanú podporu ovládačov, a tak v tomto prípade pôjde dosť často o metódu pokus/omyl. Na hranie radové Android prehrávače neodporúčame.

Cena: od 30 EUR v závislosti od modelu

Plusy

+ Nízka cena
+ Menej náročným používateľom bude toto riešenie asi stačiť
+ Jednoduché prehrávanie multimédií z prakticky hocakého zdroja, vrátane externých diskov

Mínusy

– Nepohodlné ovládanie
– Magio GO nefunguje kvôli obmedzeniu Telekomu
– Náročným používateľom nebudú stačiť podporované audioformáty
– Obvykle žiadna podpora (aktualizácie) zo strany výrobcu

Ďalšie multimediálne zariadenia do obývačky, ktoré by vás mohli zaujať:

Apple TV 4. generácie
Generické (radové) Android prehrávače
Chromecast
NVIDIA SHIELD TV

Verdikt

Android prehrávačov je na trhu dosť a vzbudzujú záujem najmä medzi používateľmi, ktorí hľadajú obyčajný prehrávač za rozumnú cenu. Tieto zariadenia ponúkajú základnú výbavu, avšak nečakajte od nich zázraky. Často treba počítať aj s kompromismi. Na obyčajné prehrávanie lokálnych multimédií a pripojenie k TV bez pokročilej audiosúpravy však budú mnohým používateľom stačiť.

Parametre jednotlivých produktov:

ModelGenerické (radové) Android prehrávače
Maximálne podporované rozlíšenieV závislosti od modelu
Podpora HDRV závislosti od modelu
Prehrávanie Blu-ray diskovNie
Podporované videoV závislosti od modelu
Podporované audioV závislosti od modelu
Funkcie, ktoré stoja za pozornosťSledovanie TV vysielania cez AntikTV, Netflix, prehrávanie videí z USB
Hlavná výhoda zariadeniaNízka cena

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit