Chromecast je miniatúrne zariadenie, ktoré pripojíte do HDMI portu televízora.

Vyžaduje napájanie cez micro USB, avšak vzhľadom na výbavu vašej televíznej obrazovky môžete napájať Chromecast aj priamo z USB portu v TV.

Multimediálne funkcie

Multimediálne funkcie sú v tomto prípade veľmi základné, avšak pre určitú skupinu používateľov postačujúce. K Chromecastu priamo nepripájate žiadne úložisko alebo iné zariadenie, všetko prebieha bezdrôtovo. Z mobilných aplikácií pre iOS a Android môžete do Chromecastu posielať obsah zo služieb ako YouTube, Netflix, Plex alebo HBO GO. Dajú sa posielať aj niektoré videá priamo z mobilného prehliadača Chrome, či úplne zrkadliť obrazovku Android zariadení.

Z počítača a iných zariadení s plnohodnotným prehliadačom Chrome môžete zrkadliť jednotlivé webové stránky alebo v rámci použitia experimentálnej funkcie aj všetko, čo sa zobrazuje na monitore počítača. To sa hodí napr. v prípade zrkadlenia prezentácií.

Chromecast je dostupný vo viacerých verziách. Jeho najnovšia verzia Chromecast Ultra, ktorá sa však zatiaľ u nás nepredáva, umožňuje streamovať obsah v rozlíšení až 4K aj s podporou HDR. Klasický Chromecast (a jeho 2. generácia) bez prívlastku Ultra podporuje rozlíšenie do Full HD. Chromecast takisto podporuje priestorový zvuk.

Herné funkcie

Cez Chromecast sa môžete aj hrať. Ide však o zrkadlenie obrazu v prípade niektorých kompatibilných hier. Na ovládanie používate smartfón alebo tablet, z ktorého obraz posielate do Chromecastu. Nakoľko sa môžu objaviť občasné lagy v zrkadlení obrazu, na hranie Chromecast neodporúčame. Je to skôr taká bonusová funkcia, ktorá sa môže hodiť napr. na rodinné hranie stolných hier cez telefón.

Cena: od 44,99 EUR (Chromecast 2)

Plusy

+ Jednoduché riešenie
+ Na streamovanie obsahu z iných služieb postačuje

Mínusy

– V niektorých aplikáciách je pripojenie k Chromecastu pomalšie
– Lokálny obsah priamo cez Chromecast neprehráte. Treba streamovať z iného zariadenia, napr. cez Plex

Ďalšie multimediálne zariadenia do obývačky, ktoré by vás mohli zaujať:

Apple TV 4. generácie
Generické (radové) Android prehrávače
Chromecast
NVIDIA SHIELD TV

Verdikt

Zariadenie Chromecast považujeme za špecifické riešenie, ktoré bude vyhovovať určitej skupine používateľov. V tomto prípade sú to milovníci streamovacích služieb.

Parametre jednotlivých produktov:

ModelChromecast 2 / Ultra
Maximálne podporované rozlíšenieFull HD / 4K
Podpora HDRNie / Áno
Prehrávanie Blu-ray diskovNie
Podporované videoIba streamovanie
Podporované audioIba streamovanie, podpora priestorového zvuku
Funkcie, ktoré stoja za pozornosťCastovanie HBO GO, Netflix, zrkadlenie Android zariadení a Chrome prehliadača
Hlavná výhoda zariadeniaJednoduché streamovanie

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit