Chystáte sa na nákup nového notebooku? Zavalilo vás obrovské množstvo modelov a vôbec netušíte, ktorý máte vybrať? Neviete, čo je v danej cenovej kategórii výhodné a čo naopak do neba volajúca drzosť predajcu? Náš hardvérový sprievodca vám podá pomocnú ruku.

Recenzie notebookov sú pravidelnou súčasťou nášho magazínu, avšak nie každého konkrétne modely zaujmú a rád by sa vydal na lov do fyzických či virtuálnych pultov obchodov aj sám. Či už si na notebook vyčleníte 300, 500 či 800 eur, obvykle chcete vybrať taký, ktorý je ten najvýhodnejší a za dané peniaze toho ponúkne najviac.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 200 až 300 eur

Účelom tohto sprievodcu nie je ukázať prstom na konkrétny model, ktorý je jediný ten pravý a bežať si ho kúpiť. Účelom je zoznámiť sa s priehrštím rôznych typov procesorov, grafických kariet a iného hardvéru, ktorý je dnes na trhu a získať prehľad v tom, v akých cenových hladinách ho môžeme očakávať. Na trhu je totiž skutočná džungľa a jednoduchá pomôcka so zvyšujúcim sa číslom označenia nie vždy platí a vzhľadom na premiešanie napríklad viacerých generácií mikroarchitektúr procesorov môže byť aj Pentium výkonnejšie ako Core i3, zatiaľ čo Core i5 zas môže výkonovo prekonať Core i7.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 300 až 400 eur

V článku si preto triedy hardvéru a ich označenia predstavíme, pričom vás zoznámime s aktuálnou situáciu. Sami tak budete môcť rozpoznať, že je nejaký notebook za dobrú cenu a takisto budete vedieť určiť, že je cena niektorého poriadne prestrelená. Získate takisto prehľad o tom, čo spraví s vaším limitom pridanie 50 alebo 100 eur alebo naopak ich ubratie. Podľa vašich požiadaviek tak budete môcť dobre zhodnotiť, či sa vám oplatí nejaké to euro pridať, alebo či dokonca môžete aj niečo ušetriť, bez toho, aby ste sa obmedzovali v tom, čo s notebookom plánujete robiť.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 400 až 600 eur

V každej cenovej hladine spomenieme konkrétne modely notebookov na trhu, ktoré sú dobrým reprezentantom výkonu hardvéru v danej kategórii. Nezabudnite, že výrobcovia často predávajú notebooky s jedným názvom vo viacerých hardvérových konfiguráciách. Smerodajné je preto produktové číslo, ktoré uvádzame v zátvorke. Nie je vôbec zaručené, že tieto modely budú najvýhodnejšie v čase, keď notebook budete kupovať. V dobe e-shopov môže byť na druhý deň všetko inak a z výhodnej kúpy sa stane „prepadák“, pretože na podobné ceny sa dostane iný, lepší model. Keďže ale vďaka tomuto článku budete vedieť, aký hardvér je dnes v danej cene štandard, budete už vedieť rozpoznať aktuálnu dobrú ponuku v podobe iného modelu, ktorý pri tom viac vyhovuje vašim požiadavkám.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 600 až 800 eur

Dajte si pozor v prípade, že v ponuke zbadáte notebook s výrazne výkonnejším hardvérom, než by sa v danej cene dalo čakať. Môže ísť totiž o model bez operačného systému alebo s operačným systémom zdarma, teda napríklad s nejakou linuxovou distribúciou. Na tom pravdaže nie je nič zlé, ale musíte s tým počítať vopred a nie sa o tom dozvedieť v momente, keď notebook prvýkrát spustíte. V našom sprievodcovi sa zaoberáme modelmi, ktoré majú v cene operačný systém Microsoft Windows 10.

Kategória 800 až 1000 eur – Za veľa peňazí, oveľa viac muziky

Ak na notebooku rozhodne nešetríte a vyčlenili ste si naň 800 až 1000 eur, vyberať sa vám bude ľahko, pretože sa rozhodne nemusíte zaťažovať nejako málo výkonnými komponentmi. V tejto štedrej cenovej hladine sa už budeme pozerať minimálne po Core i5 Kaby Lake alebo jeho ekvivalentu Core i7 Skylake (v dvojjadrovej U variante). V lepšom prípade ale budeme hľadať prakticky notebookový high-end v podobe Core i7 Kaby Lake a takisto štvorjadrový Skylake s prívlastkom HQ, ktorý ešte náhradu z rodiny Kaby Lake na trhu nemá. Zaujímame sa takisto o to, či nám niekto ponúkne viac ako 8 GB RAM a pokukujeme takmer vždy po IPS displejoch. Náruživých hráčov tu už bude v rámci kariet zaujímať len vrchol strednej triedy v podobe GeForce 950M a v lepšom prípade už aj reprezentant notebookového grafického high-endu v podobe GeForce 960M (jeho ekvivalentom je Radeon R9 M390). Občas na nás vykuknú aj displeje s vyšším ako Full HD rozlíšením, i keď v prípade náročných hier si mobilné grafické karty obvykle vyžiadajú zníženie rozlíšenia, aby bolo možné zachovať dostatočné nastavenia detailov.

Herný notebook HP Pavilion Gaming 15-bc003nc za 939 eur, s grafickou kartou Nvidia GTX 960M

Ak ste v tejto kategórii hlavne z dôvodu dobrého pracovného notebooku a nie kvôli hrám, tak vám ukážkový hardvér predvedie ASUS U555UB-FI180T za 919 eur, ktorý je vybavený Ultra HD 4K displejom s rozlíšením 3840 × 2160, pravdaže so zobrazovacou technológiou IPS. Spoločnosť mu robí procesor Intel Core i7 6500U Skylake, 8 GB RAM a 256 GB SSD. Hry nebudú úplne vylúčené, pretože je osadená grafická karta GeForce 940M, ktorá ale pravdaže bude vyžadovať pri náročných hrách rozlíšenie zmenšiť. Jeho alternatívou je kovový ASUS ZENBOOK UX303UA-R4026T za rovnakú cenu, ktorý ponúka rovnaký procesor, avšak už len Full HD IPS displej. Na oplátku však pridáva na operačnej pamäti, ktorú zvyšuje na 12 GB. Pri ňom sa už s hrami nepočíta vôbec, pretože obsahuje len integrované grafické riešenie Intelu.

Ak ste naopak do týchto končín prišli po herný stroj, vhodnou ukážkou je Dell Inspiron 15 z rady 7000 (N-7566-N2-512K) za 899 eur s veľmi výkonným štvorjadrovým procesorom Intel Core i5 6300HQ Skylake a high-endovou mobilnou grafickou kartou GTX 960M s 4 GB vlastnej grafickej pamäte. Osadených je 8 GB RAM a 256 GB SSD. Displej je typu IPS s Full HD rozlíšením. Miernou variantov tejto zostavy je konkurenčný HP Pavilion Gaming 15-bc003nc (W7T10EA#BCM) za 939 eur, ktorý má namiesto 256 GB SSD dve úložiská v podobe 128 GB SSD a 1 TB pevného disku. Celkom totožnú výbavu má napríklad aj Lenovo IdeaPad Y700-15ISK (80NV00VUCK).

Ďalšie kategórie veľkého hardvérového sprievodcu budeme publikovať postupne.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.