Chystáte sa na nákup nového notebooku? Zavalilo vás obrovské množstvo modelov a vôbec netušíte, ktorý máte vybrať? Neviete, čo je v danej cenovej kategórii výhodné a čo naopak do neba volajúca drzosť predajcu? Náš hardvérový sprievodca vám podá pomocnú ruku.

Recenzie notebookov sú pravidelnou súčasťou nášho magazínu, avšak nie každého konkrétne modely zaujmú a rád by sa vydal na lov do fyzických či virtuálnych pultov obchodov aj sám. Či už si na notebook vyčleníte 300, 500 či 800 eur, obvykle chcete vybrať taký, ktorý je ten najvýhodnejší a za dané peniaze toho ponúkne najviac.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 200 až 300 eur

Účelom tohto sprievodcu nie je ukázať prstom na konkrétny model, ktorý je jediný ten pravý a bežať si ho kúpiť. Účelom je zoznámiť sa s priehrštím rôznych typov procesorov, grafických kariet a iného hardvéru, ktorý je dnes na trhu a získať prehľad v tom, v akých cenových hladinách ho môžeme očakávať. Na trhu je totiž skutočná džungľa a jednoduchá pomôcka so zvyšujúcim sa číslom označenia nie vždy platí a vzhľadom na premiešanie napríklad viacerých generácií mikroarchitektúr procesorov môže byť aj Pentium výkonnejšie ako Core i3, zatiaľ čo Core i5 zas môže výkonovo prekonať Core i7.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 300 až 400 eur

V článku si preto triedy hardvéru a ich označenia predstavíme, pričom vás zoznámime s aktuálnou situáciu. Sami tak budete môcť rozpoznať, že je nejaký notebook za dobrú cenu a takisto budete vedieť určiť, že je cena niektorého poriadne prestrelená. Získate takisto prehľad o tom, čo spraví s vaším limitom pridanie 50 alebo 100 eur alebo naopak ich ubratie. Podľa vašich požiadaviek tak budete môcť dobre zhodnotiť, či sa vám oplatí nejaké to euro pridať, alebo či dokonca môžete aj niečo ušetriť, bez toho, aby ste sa obmedzovali v tom, čo s notebookom plánujete robiť.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 400 až 600 eur

V každej cenovej hladine spomenieme konkrétne modely notebookov na trhu, ktoré sú dobrým reprezentantom výkonu hardvéru v danej kategórii. Nezabudnite, že výrobcovia často predávajú notebooky s jedným názvom vo viacerých hardvérových konfiguráciách. Smerodajné je preto produktové číslo, ktoré uvádzame v zátvorke. Nie je vôbec zaručené, že tieto modely budú najvýhodnejšie v čase, keď notebook budete kupovať. V dobe e-shopov môže byť na druhý deň všetko inak a z výhodnej kúpy sa stane „prepadák“, pretože na podobné ceny sa dostane iný, lepší model. Keďže ale vďaka tomuto článku budete vedieť, aký hardvér je dnes v danej cene štandard, budete už vedieť rozpoznať aktuálnu dobrú ponuku v podobe iného modelu, ktorý pri tom viac vyhovuje vašim požiadavkám.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 600 až 800 eur

Dajte si pozor v prípade, že v ponuke zbadáte notebook s výrazne výkonnejším hardvérom, než by sa v danej cene dalo čakať. Môže ísť totiž o model bez operačného systému alebo s operačným systémom zdarma, teda napríklad s nejakou linuxovou distribúciou. Na tom pravdaže nie je nič zlé, ale musíte s tým počítať vopred a nie sa o tom dozvedieť v momente, keď notebook prvýkrát spustíte. V našom sprievodcovi sa zaoberáme modelmi, ktoré majú v cene operačný systém Microsoft Windows 10.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 800 až 1000 eur

Kategória nad 1000 eur – Cena na druhej koľaji

V prípade zariadení nad tisíc eur sa už model výhodnosti a hardvérového štandardu za určitú cenu rúca a odporúčať modely takýmto štýlom sa už prakticky nedá. V základe si doprajete to najlepšie, čo je na trhu, ale nie výhradne a hardvér často výkonovo aj klesá na úkor napríklad špecifického dizajnu, extrémnej výdrže na batériu a podobne. Ak tu hľadáte ale predovšetkým výkon, neuspokojujte sa s ničím iným než s procesorom Core i7 Kaby Lake (dvojjadro) a s výkonnejším štvorjadrovým osemvláknovým Core i7 Skylake (prípadne štvorvláknovým štvorjadrom Core i5, ktorý je takisto výkonnejší ako bežný Kaby Lake). To, že je generačne starší je pravdaže nepodstatné, pretože na ekvivalentný Kaby Lake ešte čakáme. Z hľadiska hľadania toho najvýkonnejšieho grafického hardvéru už začína cena extrémne rýchlo naskakovať po stovkách eur.

V tejto kategórii sa pravdaže sluší a patrí ponúknuť 16 GB operačnej pamäte a IPS displej s Full HD a vyšším rozlíšením. Ak notebook nemá dve úložiská, neuspokojte sa v žiadnom prípade s malým SSD, ktoré by vás obmedzovalo. Vhodné sú kapacity 256 GB a viac. Ľahké a dizajnové pracovné stroje pravdaže idú v tejto cenovej kategórii celkom iným smerom, než herné stroje, ktoré s pribúdajúcim výkonom masívne priberajú na rozmeroch a váhe.

V rámci herných strojov je spodný high-end v podobe GeForce 960M už len základ. Od modelov, na ktorých ďalšie stovky eur naskakujú ako na bežiacom páse už treba požadovať ešte výkonnejšie karty v podobe GeForce 970M a 980M. Ide napríklad o Acer Predator 15 (NX.Q05EC.002) za 1800 eur, s procesorom Intel Core i7 6700HQ Skylake, GeForce GTX 980M, 16 GB RAM a kombináciu 256 GB SSD a 1 TB HDD. Veľmi podobnú konkurenciu mu robia rozličné modely Asus ROG či MSI Dominator Pre G. Narazíte takisto na notebookové verzie GeForce GTX 1070 a 1080, ktoré sú v tejto sfére vrcholom.

Nesú ich modely so sumou nad 2000 eur, ako napríklad ASUS ROG G752VS-BA164T. Ak vás táto cenová hladina zaujíma len z hľadiska herného výkonu, veľmi dobre zvážte, či nehľadáte moderný a veľmi výkonný desktop, ktorý zastane túto prácu omnoho lepšie. Notebook s takýmto výkonom už bude notebookom len v nadnesenom význame a o prenositeľnosti sa už hovorí len ťažko. Ide skôr o počítač na ľahké sťahovanie do iného domova, než na pravidelné nosenie.

Microsoft Surface Book

Ak tu naopak hľadáte perfektný výkonný notebook na prácu a ľahké nosenie, je takisto z čoho vyberať. Dôležité upozornenie v tejto kategórii ale je, že z dôvodu toho, že predaje sú tu oproti iným kategóriám značne menšie, stúpa pravdepodobnosť výskytu absolútnych ležiakov v ponuke. A to až takých, že vám z nich pri dostatočných znalostiach v rámci hardvéru budú stúpať vlasy dupkom. Ak namiesto špičkového výkonu hľadáte veľmi výkonný hybrid, umožnujúci používať zariadenie ako notebook aj tablet, tak v tejto cene sa stretnete napríklad s Microsoft Surface Pro 4 (CR3-00004) za 1449 eur, ktorý umožní dobrú prácu s dotykovým perom.

Má osadený procesor Intel Core i5 6300U SkyLake, multidotykový 12,3“ displej s rozlíšením 2736 x 1824 bodov, 8 GB RAM a 256 GB SSD. Naopak, z veľmi výkonných pracovných strojov v podobe notebookov môže zaujať Dell Precision M5510 s cenovkou 2500 eur, ktorý používa Intel Core i7 6820HQ Skylake, 16 GB RAM, 256 GB SSD a 4K displej s rozlíšením 3840 × 2160 bodov. Ten obsahuje ale profesionálnu (teda nehernú) grafickú kartu NVIDIA Quadro M1000, ktorá tvorí značnú časť ceny a pokiaľ netušíte na čo sa používa, nie je pre vás.

Z menších 12“ modelov vás môže zaujať takisto ASUS ZENBOOK 3 UX390UA-GS039R za 1530 eur s Intel Core i7 7500 Kaby Lake, 512GB SSD, 8 GB RAM a 12“ displejom s rozlíšením 1920 × 1080 bodov. Niekoho v tejto kategórii uchváti takisto ponuka Apple a jeho MacBookov, niekto iný zas bude poškuľovať napríklad po nádhernom novom Microsoft Surface Booku, i keď dnes sa budete po ňom musieť ešte poobzerať mimo slovenského trhu.

Každopádne vám prajeme úspešný výber a dúfame, že vám bude nové zariadenie dlho slúžiť. Veríme, že naše rady budú pre vás užitočné. Koniec koncov, ako informovaným čitateľom vám notebook nepredáva úsmev predavača či blikajúca webová reklama, ale vhodné parametre a super pomer cena, výkon.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.