Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ukončenie výroby trubicových žiariviek je jedinečnou príležitosťou zabezpečiť v tisíckach budov moderné, úsporné a spoľahlivé osvetlenie s možnosťou regulácie, ktoré umožní aj ďalšie úspory v budúcnosti.

Výroba kompaktných žiariviek a kruhových žiariviek ukončená už vo februári 2023. V auguste 2023 sa zastaví aj výroba trubicových žiariviek T5 a T8. V uvedených termínoch sa končí platnosť výnimiek pre tieto druhy výrobkov, ktoré obsahujú ortuť, následne je umožnený už len ich dopredaj.

Lineárne žiarivky sa využívajú v mnohých administratívnych budovách, ale aj v školách, nemocniciach, obchodných priestoroch a výrobných halách. Zatiaľ čo pro výmene kompaktných žiariviek so závitom existuje množstvo náhrad vhodných do pôvodných svietidiel, pri lineárnych žiarivkách sa budú musieť manažéri a prevádzkovatelia budov rozhodnúť, či ich vymenia za úspornejšie LED žiarovky alebo nakúpia nové LED-kové svietidlá. V oboch prípadoch to môže priniesť úsporu elektriny 30 %.  Ak inštalujú nový osvetľovací systém s možnosťami riadenia, môžu ušetriť ďalších 20 % elektriny.

Praktické rady a odporúčania, ako túto zmenu zvládnuť, prezentovali odborníci na konferencii Svetlo v obciach a budovách, ktorú zorganizovala Slovenská inovačná a energetická agentúra  17. a 18. apríla 2023 v Demänovej v rámci projektu bezplatného energetického poradenstva ŽIŤ ENERGIOU. Samostatné prednášky boli venované aktuálnej aj plánovanej finančnej podpore v tejto oblasti, ale aj zelenému obstarávaniu.

Prezentácie a záznam z konferencie, súčasťou ktorej bola aj diskusia s praktickými ukážkami a užitočným návodom, na čo si dať pozor a ako rozoznať spoľahlivé a kvalitné LED svietidlá, sú k dispozícii na stránke SIEA.

https://www.siea.sk/vyroba-ziariviek-konci-ako-ich-nahradit/

Značky: