Aplikácia ZPS X obsahuje aj novinku v podobe vytvorenia fotoknihy s tým, že si budete môcť váš výtvor aj nechať profesionálne vytlačiť.

Fotokniha je dlhodobo jeden z najčastejších darčekov, pretože je veľmi osobná a keď je vyhotovená profesionálne, naozaj poteší. Takže ako na to? Prvým krokom je výber tých najlepších fotografií a tomuto kroku treba venovať dostatok pozornosti. Základom dobrej knihy sú totiž práve fotografie. V ZPS X pri výbere môžete použiť napr. systém hviezdičiek, farebných značiek, prípadne geolokáciu. My sme použili výber pridaním kľúčového slova „fotokniha“.

Teraz prejdeme do modulu Vytvoriť a vyberieme v pravom hornom rohu položku Fotokniha. Môžeme zvoliť medzi formátom A4 na výšku, na šírku alebo formátom 20 × 20 cm. Ďalej si vyberte podľa želania šablónu, následne počet strán, farbu pozadia papieru, šírku a farbu rámčekov okolo fotografií, zaoblenie alebo priehľadnosť. Fotografie vo fotoknihe môžete kombinovať aj s textom. Fotky vyberajte v čo najvyššom rozlíšení, ak by ste vybrali fotku s nízkym rozlíšením, ZPS X vás na to upozorní výkričníkom a urobí tak aj pred tlačou alebo objednávkou fotoknihy.

Takto sa vytvorí fotokniha, ktorú si môžete vytlačiť sami alebo objednať jej výrobu

Vybrané fotografie sa po výbere šablóny do nej naukladajú tak, ako boli pôvodne vybrané, ich poradie ale môžete meniť, a to ťahaním pomocou myši. Fotografie sa tiež dajú zväčšovať alebo otáčať. Keď ste spokojní, fotoknihu uložíte a exportovať ju môžete aj vo formáte PDF. Fotoknihu si môžete vytlačiť aj sami, ale profesionálna práca s pevnou väzbou jednoducho vyzerá krajšie. Pri objednávke tlače fotoknihy zaplatíte napr. cez PayPal a kniha vám príde poštou z ČR. Suma za vytvorenú fotoknihu je od 20 do 30 eur.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.